Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Dec 14, 2014

Jawapan tEka-tEki #21 Rantai dan Pautan



Kini, sudah sampai masa untuk jawapan tEka-tEki.
Adakah anda sudah bersedia untuk jawapannya?



Baiklah.
Kepada yang belum bersedia untuk membaca jawapannya
dan mahu ke entri soalan, sila klik sini.
Anda akan dibawa ke entri soalan tEka-tEki #21.

Ketahuilah,
yang menarik tentang tEka-tEki bukanlah jawapannya
tapi usaha kita untuk mendapatkan jawapan tersebut.


Ok.
Kita akan terus ke jawapan.





Cabarannya,
anda memiliki empat rantai dengan setiap rantai memiliki tiga pautan.
Anda mahu mennggabungkan keempat-empat rantai itu menjadi satu rantai berbentuk bulatan.

Soalannya,
berapakah jumlah terkecil pautan yang perlu anda buka untuk menyambungkan kesemua rantai menjadi satu rantai berbentuk bulatan?

Jawapannya, tiga (3) pautan.

Caranya;
Ambil salah satu dari empat rantai besi yang ada.
Buka ketiga-tiga pautan dari rantai besi tersebut.
Jadikan setiap satu pautan yang sudah terbuka itu sebagai penghubung antara tiga lagi rantai besi yang tertinggal.
Tutup pautan itu semula

dan TAHNIAH! Anda sudah memiliki satu rantai besi berbentuk bulatan.



xxxxxx

Jadi,
siapa antara kalian yang dapat jawab dengan betul dan tepat?


Sebagai penutup,
biar aku petik satu bidal dari barat.

"Some of the best lessons are learned from past mistakes.
The error of the past is the wisdom of the future."
.

Lagi tEka-tEki dalam koleksi:


Kenali wira anda, The Error.



.




18 comments:

  1. Alaaaahhh aku mcm nak teka 3 tp obvious sngt..hahahaha..
    Ok2, mengaku lah teka teki bukan field aku tapi serius lama gila aku tunggu jwpn betul dia..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. @mashy_entah
      Lama ek? Rasa2 berapa tempoh yg tak lama?
      Seminggu okey?

      Delete
  2. Yatta~ ;3
    Tadashi de ureshii kedo, but i was kinda hoping that you do hv some other answer less than 3... hahah ( "^ v ^)~

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan cEro dah kabo, teka teki ni tak berapa nak susah sangat. koh koh koh

      Delete
    2. @plain83
      Takpe, next time aku try bagi tEka-tEki yg susah sikit...
      Tapi aku takut kalau2 aku bagi susah, tak ada sape nak try jawab je...hehehe

      Delete
  3. Lama betul tunggu 14 Disember ni haha
    Yeay betul! Selalu tak dapat jawapan je,sampai fedup XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. @star
      Hahaha...lama ek?
      Rasa2 berapa tempoh yg tak lama ye?
      Seminggu okey?

      Delete
  4. aiseh memula aku dah teka 3 dah. pastu boleh pulak aku tukar p jwb 4. chisssss habes salah =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. @anamizu
      tEka-tEki macam ni selalunya mmg akan org jawab 4 kalau dlm realiti, sbb kemungkinan besar adalah time restraining...
      Bila jadi teori je baru org boleh selesai jadi 3...

      Delete
  5. yeahoo gua betul, gua betul..

    fuhh, berpeluh betul mikir jawapannya mr error..
    nasib baik tepat..wahaha..
    bila hadiah gua nak sampai ni mr error?:D
    lu hilang mcm tu je ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @nazha anua
      Ala~~! tEka-tEki senang mana aci bagi hadiah...
      Nanti aku bagi yg susah punya, baru ada hadiah....amacam?

      Delete
  6. part last tu the error menghilang. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Hikayat Seorang Budak
      Magik kan? Gempak tak, gempak tak???
      Hahaha

      Delete
  7. Yeayyy gak lah, walaupun aku tak menyumbang sebrg jawapan, tp rasa gembira pasai jawapan Dea Day yg gua sokong haritu betul.

    HAHHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. @nanadhoi
      Okey laa tu...paling tak kau tahu kan cara nak selesaikannya...hehehe

      Delete
  8. wow! nape saya x terpikir camtu? huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Gadis Misteri
      Hehehe...mungkin sebab tak pernah lalui problem ug macam ni kot dlm kehidupan seharian..:)

      Delete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: