Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Aug 28, 2009

19.8 Merdeka di Bulan Ramadhan..

this is my nineteen-point-eighth post..(boring!!!)


Saat aku tulis entry in, aku baru lepas solat jumaat...
Cuti skola, jadi tak brape ramai org sgt...
Selalu ramai dgn bdak2 skola je...

Khutbah berkisar tentang MERDEKA...
Ape yg bagus sangat merdeka nih??
Mane2 pergi musti nak canang sana sini...
Benda dah lame, takyah arr kecoh...
Kita pon tak abes kena jajah lagi,kan???


BODOH!!!
Sape yg sependapat dengan statement di atas..
SILA ANGKAT TANGAN...
Senang sikit aku nak maki n lepok kpala bengong korang tuh...

Mungkin korang tak penah rase suasana perang...
Mungkin mak abah korang pon tak pnah rase..
Aku pon tak pernah rase perang...
Lahir2 je dah aman dah negara nih...
Tp, atas alasan tu, patut ke korg perkecilkan Merdeka???

Tengok je laa senario skang..
Setiap kaum masing2 berkejar2...
Bukan menuju kejayaan, tp berkejar menjatuhkan org lain...

Lagi best bila Org Melayu sendiri TIKAM Melayu lain...
Sanggup belot, berjuang dgn bangsa lain nak jatuhkan bangsa sendiri..
Hanya kerana dendam, pangkat, harta dan nama...

Kerajaan pon satu...
Korup sana sini...
Yang atas sibuk goyang kaki, minum kopi, main golf...
Yang tengah plak birokrasi mengalahkan Perdana Menteri...
Yang bawah kena pijak tp tak sedar diri...

Aku tak kata aku cukup merdeka...
But at least aku tak jatuhkan org lain...
Bukan mcam setengah Melayu,
nama berketurunan, namun tak sedar diri...
Bila org bagitau salah, ckap jgn sibuk...
Bila tak bgtau plak, ilang pedoman...

Cukup laa aku marah dengan korang...
Cuma mjoriti yg bace nih Melayu...
tanya diri sendri,
APA YANG KORANG PERNAH BUAT UNTUK BANGSA KORANG???

jangan sampai kita merdeka sekian lama...
Namun dijajah perasaan PENTINGKAN DIRI SENDIRI selama itu..




Aug 19, 2009

19.6 - Sakit n Hujan..

this is my nineteen-point-sixth post (bley plak...)


Based on previous entry,
A friend of mine (you know who you are) cadangkan kat aku supaya nangis dalam bilik mandi semasa mandi...
Yeah, aku mmg nak cuba...
but yet, tak sempat sbb smalam aku tak mandi (kantoi)..

Nak di buat cerita, semalam hujan masa malam pkul 7.30ptg ke 8 mlm kat Shah Alam..
Aku nak gi kelas nih, tp hujan...
Hm, ape aku wat???
Hujan rintik2 tu aku tempuh dgn slamber je...
N the best part is, aku nangis dlm hujan tuh...

Mmg idea genius, takde sape tau aku nangis...
sbb air mata n air hujan dah berasimilasi kat muka aku...

Yeah, mcam kawan aku ckap, mmg lega lpas nangis..
Tp, starting dr tuh, aku mudah sgt nangis...
Sblom tido nangis...
Tgh tido nangis...
Bangun tido pon nangis...
Hahaha...

Yes, hal yg berlaku ttp tak berubah...
But at least aku yg dah berubah...
Aku hargai segala pengalaman nih...

Hm...
Dengan bersaksikan BLOG nih dan seluruh isinya...
Aku berjanji akan CUBA tidak menangis lagi...
TIDAK MENANGIS LAGI!!!!

[credit to Misz Liana]




Aug 17, 2009

19.5 - Sakit!!!

this is my nineteen-point-fifth post..(hahaha)


SAKIT..
Satu perkataan yg ringkas...

Aku penah rasa pelbagai jenis sakit...
Kena belasah waktu kat SBP dulu...sakit!!!
Belasah junior waktu form 5 pon...sakit!!!
Kena belasah waktu kat matrix dulu...sakit!!!
Belasah org kat komuter Seremban mase balik dr kenduri Teah pon...sakit!!!

Duit kena curi mase skolah dulu...sakit!!
Kena rotan sbb balik umah lambat mase kecik pon...sakit!!!
Kena warning dgn bapak budak pompuan sbb aku kaco anak dia...sakit!!!

Jatuh motor kali pertama, calar tangan...sakit!!!
Jatuh motor kali kedua, casing pecah...sakit!!!
Jatuh motor kali ke brape ntah, tangan tergeliat, dada sakit, kaki luka...sakit!!!
Jatuh hati kat tunangan orang pon...sakit!!!
Kena buang mcam sampah sebab nama aku bermula dgn 'AHMAD' pon...sakit!!

Patah2 blom lagi, tp tgk org patah tangan pon dah rase...sakit!!!
Sakit mata kena infection...sakit!!!
Sakit perut sbb minum kopi n Yakult...sakit!!!
Cramp kaki sbb main air kat air terjun...sakit!!!

Tapi,
ade org kate, sakit melahirkan adalah paling sakit,
dan sakit gigi adalah kedua yg tersakit selepas melahirkan...
comfirm laa aku takkan pnah rase sakit melahirkan...
Aku penah sakit gigi...memang sakit!!!

korg ckap je sakit ape, aku mgkin pnah rase...(kot!!!)

Namun,
pada aku...
Sakit yang paling sakit pernah aku rasa...
Dan masih alami sampai sekarang...
adalah SAKIT MENAHAN TANGISAN...

stupid...
banyak mende nak aku tangiskan...
tp aku tak mahu nangis...




Aug 11, 2009

Taknak Derma Darah??? Tak boleh ke, takut???

blood drive


this is my nineteenth post...

hmm...
satu lagi aku tak brape paham dgn manusia (ayat mcam aku nih makhluk asing!!!)
KENAPA SEGELINTIR MANUSIA TAKUT DERMA DARAH???


Cite nih bermula bila aku ajak beberapa kawan aku derma darah...
Pusat Darah Negara datang kat tempat aku blaja nak mintak sket darah student...
Masalahnye,
dari byk kawan, laki pompuan yg aku tanya tuh,
hanya sorang je jawab terus,
"JOM!!!" and terus ikut aku gi derma...
the heck with all others??
taknak ke takut???

hand and needle


Aku tak tau ape yg diorg pikir...
mgkin sbb dari awal aku tak pnah takut dgn derma darah...
dan jadi mcam tanggungjawab plak...

terus terang aku bgtau...
first derma darah dulu,
ape yg aku kejarkan adalah sijil..
masa tu tgh gile kumpul sijil...
tp, masa dah abes derma..
nurse bertugas letak kantung darah aku kat depan darah aku,
sementara dia nak bersiap utk hal lain...
jd, aku pon pegang laa kantung merah tuh...

WOW!!!
tak sangka darah aku sehangat tuh...
terasa selesa sgt...
dalam hati, aku berbangga...
darah tu mungkin dapat selamatkan nyawa seseorg...

Satu kerugian kalo korg tak penah rase kehangatan beg darah tuh...
dr beg berisi sodium citrate, phosphate, dextrose dan kadang2 adenine yg sejuk...
jadi beg berisi plasma dan seluruh darah yg hangat dan bernyawa...
jgn ckap korang manusia kalo tak penah rase hangat darah...

blood donation help people

selalu yg kita dgr alasan taknak derma darah dtg dr pompuan...
takut gemuk, takut darah, tak cukup darah...
tp lebih memalukan kalo korang nak tau...
65% blood donors are female...
so, mane male yg GAGAH tuh???

Apa alasan anda taknak derma darah???





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: