Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Aug 11, 2009

Taknak Derma Darah??? Tak boleh ke, takut???

blood drive


this is my nineteenth post...

hmm...
satu lagi aku tak brape paham dgn manusia (ayat mcam aku nih makhluk asing!!!)
KENAPA SEGELINTIR MANUSIA TAKUT DERMA DARAH???


Cite nih bermula bila aku ajak beberapa kawan aku derma darah...
Pusat Darah Negara datang kat tempat aku blaja nak mintak sket darah student...
Masalahnye,
dari byk kawan, laki pompuan yg aku tanya tuh,
hanya sorang je jawab terus,
"JOM!!!" and terus ikut aku gi derma...
the heck with all others??
taknak ke takut???

hand and needle


Aku tak tau ape yg diorg pikir...
mgkin sbb dari awal aku tak pnah takut dgn derma darah...
dan jadi mcam tanggungjawab plak...

terus terang aku bgtau...
first derma darah dulu,
ape yg aku kejarkan adalah sijil..
masa tu tgh gile kumpul sijil...
tp, masa dah abes derma..
nurse bertugas letak kantung darah aku kat depan darah aku,
sementara dia nak bersiap utk hal lain...
jd, aku pon pegang laa kantung merah tuh...

WOW!!!
tak sangka darah aku sehangat tuh...
terasa selesa sgt...
dalam hati, aku berbangga...
darah tu mungkin dapat selamatkan nyawa seseorg...

Satu kerugian kalo korg tak penah rase kehangatan beg darah tuh...
dr beg berisi sodium citrate, phosphate, dextrose dan kadang2 adenine yg sejuk...
jadi beg berisi plasma dan seluruh darah yg hangat dan bernyawa...
jgn ckap korang manusia kalo tak penah rase hangat darah...

blood donation help people

selalu yg kita dgr alasan taknak derma darah dtg dr pompuan...
takut gemuk, takut darah, tak cukup darah...
tp lebih memalukan kalo korang nak tau...
65% blood donors are female...
so, mane male yg GAGAH tuh???

Apa alasan anda taknak derma darah???





9 comments:

  1. aku diberitau yg org baru lps accident xle derma darah. kene tgu lps 2 mgu. nape ek??

    ReplyDelete
  2. mungkin mase rawatan accident pnah kena suntik anti-bacteria kot...
    Mmg sape yg pnah suntik dalam mase 2 minggu tak berapa nak boleh derma darah...

    ReplyDelete
  3. aku seriously takut jarum dan mabuk darah.

    -kudozu

    ReplyDelete
  4. orang pas accident dikuatiri darah dia ade infection..so pathogen dalam badan take time nak recover balik darah dalam badan..so that y kna jaga dari infection...kalu period pun xleh derma...darah kotor kan..islam itu indah..tiada penerangan dari ape yg dhalang...allahuakbar

    ReplyDelete
  5. kudozu: alasan phobic aku tak kesah...
    tp pastikan btol2 takut arr...
    bkan pura2 tau...

    Akira kimura: yup, aku setuju...
    tp takkan sume pompuan period serentak...
    good timing...hoho...

    ReplyDelete
  6. aku pernah pengsan gara2 dermakan darah utk eksperimen bio je..
    kalu derma darah xbgn terus jawabnyer aku..

    -fizah semesta-

    ReplyDelete
  7. knp ek orang yang ada history kencing manis takleh derma darah?

    -aKu-

    ReplyDelete
  8. ko darah O ke cEro?? ke gambar atas tu sekadar hiasan??

    tp dulu ada warden kolej aku buat kelakar.. dia doktor ekceli, tapi bila sampai depan nurse dia boleh cakap, "saya takut jarum.." memang kena gelak kaw2 dengan kitorang semua. tapi pastu dia ikut derma jugak. saje nak buat lawak. :]

    ReplyDelete
  9. @Haris Khairuddin
    Haha, itu hiasan je..aku bukan O..

    Warden kolej ko mmg cool..
    Sure dia diminati ramai, kan?
    hehehe

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: