Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

May 25, 2016

Komik, Rak Buku, dan Sokongan Terhadap Industri.



Salam.

Kalau di masa akan datang,
aku dan (bakal) isteri aku terpisah di dalam shopping complex,
ada dua tempat dengan kemungkinan paling tinggi isteri aku boleh cari jumpa aku semula iaitu:
(1) kedai komik, dan
(2) kedai mainan.






Mungkin beginilah si gila kasut bila masuk kedai kasut,
atau si mania beg tangan masuk kedai beg tangan,
atau si ulat buku masuk kedai buku.

Aku selalu ada masalah bila masuk kedai komik.
Selalu masalah aku ialah terlalu banyak nak dibeli, tapi dompet tak banyak isi.
Bila ada duit lebih sikit terus lupa dunia pergi borong macam esok tiada lagi.

Lepas tu bila balik rumah,
tetiba sedar yang banyak lagi komik dulu beli tapi belum dibaca.
Tambahan pula, aku ni seorang slow reader.
Komik nipis pun berhari-hari baru boleh habis baca.
Tapi itu topik lain untuk entri hari lain. Hehehe.

Masalah dengan beli komik banyak ni satu je;
tak cukup rak untuk disusun simpan.

Hasilnya,
komik yang dibeli bertimbun-timbun atas lantai.
Ada satu timbunan tu dah macam menara dah,
kalau tolak sikit mesti jatuh berterabur.

Banyak komik dari Jepun sebenarnya boleh je dibaca online.
Detective Conan, One Piece, Naruto, One Punch Man,
tapi aku lagi prefer beli buku fizikal.
Feeling buku fizikal lain dari slide-slide baca online.

Sekarang pula kebanjiran komik tempatan.
Sebab kecetekan duit, kenalah memilih mana satu perlu dibeli dahulu.
Harga pun boleh tahan mahal, komik nipis tapi harga sampai belasan puluhan ringgit.
Detective Conan dari Jepun tu pun RM 5.90 je dengan 180 muka surat.

Tapi, demi komik aku relakan.

Aku sokong industri komik dengan membeli komik.
Itu cara aku, tak macam sesetengah orang yang pung pang pung pang kata sokong industri komik tapi habuk pun tarak. Huhuhu
#MohonTerasa #JanganKecam #KecamSayaKalauSayaDouchebag


Kalian pula?
Mesti ada satu barang yang menjadi gilaan macam aku gilakan komik, kan?
Apakah barang tersebut?
Menyesal tak bila terbeli banyak-banyak?
Aku tak menyesal beli komik, sebab boleh simpan. Beranak cucu besok nanti pun boleh baca lagi. Hehehe

Btw, bila kali terakhir kalian beli komik?





.




May 18, 2016

Ceko Ceko Ah!



Salam,
seperti yang dijanjikan tetapi tidak dinantikan,
topik hari ini ialah rambut (lagi).

Tajuk entri tiada kaitan dengan isi.






Cekak, pada diri aku, bukanlah sesuatu yang baru.
Aku pakai cekak sejak zaman belajar dulu lagi.
Bila kau malas sikat rambut,
dan kau bergerak berhelmet naik motosikal ke sana ke mari,
nak mengekalkan gaya rambut yang stail memang cabaran.

99 masalah mahasiswa, aku tak mahu masalah rambut tak bergaya adalah salah satu daripadanya.
Banyak lagi esaimen aku kena kopipes daripada terus memikirkan isu rambut.

Maka, cekaklah penyelamatnya.
Sekadar slide dari depan dan...TADAAAA!
All is well.

Namun,
beberapa masalah utama dengan cekak ialah:

(1) instead of dipandang 'ada style', lelaki bercekak akan dipandang pelik, tambahan pula macam aku yang dikelilingi dengan orang sains. Orang sains punya persepsi lain sikit. Lelaki kena nampak smart dan nerdy, preferably rambut pendek sikat tepi dan bercermin mata tebal. Bila nampak lelaki pakai cekak dan rambut separa panjang, semua akan label mat rempit kaki main belen. Bertambah teruk lagi bila kau sebenarnya memang seorang penunggang motosikal tegar. Terus kena cop tidak ilmiah. Pendapat kau ditolak bulat-bulat hanya kerana...kau pakai cekak.

(2) sebab aku jarang sikat rambut, maka bila dikenakan cekak, rambut belakang aku akan mengembang. Aku nak describe rambut tu nampak macam singa, tapi sebab singa adalah seekor haiwan yang power, awesome, dan cool, aku pula sebaliknya, maka adalah lebih sesuai untuk aku describe rambut tu macam cicak mengkarung leher kembang. Kembangnya bukan sedikit, malah dari jauh mampu kelihatan seperti afro.

(3) bila aku pakai cekak, dan aku pakai cermin mata, bahagian hujung masing-masing akan bertemu dan berlaga. Sebab hujung bingkai cermin mata aku logam, dan cekak aku pun logam, maka seolah-olah ada perlawanan pedang antara dua kesatria berbaju besi di belakang telinga aku. Ketung ketang ketung ketang bunyinya bila aku bergerak. Macam music entrance untuk ahli gusti masuk gelanggang. If you smelll...


Maka,
cekak hanya jadi pilihan aku bila aku tiada pilihan.
Biasanya aku sentiasa tiada pilihan, maka cekak sentiasa menjadi pilihan aku.

Sampailah sekarang.

Jadi,
bila ternampak lelaki pakai cekak dengan rambut kembang, kalau kulit dia tak putih gebu kpop dan badan dia tak sado macam Ankel dan tak tinggi macam Aliff Aziz, kemungkinan besar itu aku.


Kalian pula bagaimana?
Apa persepsi kalian dengan lelaki bercekak?
Adakah cekak layak dipakai oleh lelaki atau hanya untuk wanita?
Adakah gerakan feminisme bakal memperjuangkan hak eksklusif cekak untuk kaum wanita?
Adakah pemanasan global itu real?

Nyatakan pendirian anda di bahagian komen. **ewah!**






.




May 11, 2016

I Must Confess I Still Believe...



Salam.

Oh bayi bayi, how was I supposed to know
that something wasn't right here...
Oh bayi bayi...






Sebenarnya aku berkira-kira patut ke aku post komik ni
sebab technically ni bukanlah komik sangat.
Plot tak ada. Continuity dalam panel tak ada. Climax tak ada. Anti-climax? Heh!
6 panels is not even a yonkoma.

Tapi semua ini sebab ada lagu yang tersangkut kat kepala aku dari 4 hari lepas.
Masuk bilik nyanyi lagu tu.
Masuk jamban karaoke lagu tu.
Atas moto melalak lagu tu sampai masuk serangga dalam mulut.
Dalam office pun humming lagu tu. Bila orang clear, tetiba volume naik jadi 50.

Aku tak pasti dari mana start aku tersangkut dengan lagu tu.
Maybe childhood memories came flooded my brain kot. Entah.

Jadi,
untuk tamatkan fenomena lagu sangkut dalam kepala ini,
I embraced the song dan lukis conteng-conteng atas kertas.
Sebab tu saiz watak pun tak konsisten.
Malah, dalam panel ketiga, tetiba kening cEro jadi tebal. Rock Lee!
Hahahahahahahaha

Perenggan seterusnya ini bersifat ilmiah.
Fenomena di mana ada lagu atau suara yang tersangkut di dalam kepala kita berulang-ulang kali ini dipanggil 'earworm' juga dikenali sebagai 'stuck song syndrome'. Sama macam AIDS, earworm ni tak ada penawar. Tapi ia akan beransur hilang mengikut masa (tak macam AIDS). Beberapa cara nak kurangkan earworm ni adalah dengan buat perkara yang memerlukan fokus lebih seperti main sudoku, jawab soalan matematik tambahan dan melukis. Oh, ada kajian kata makan chewing gum boleh kurangkan earworm walaupun tak ada sokongan data yang konklusif.
Perenggan ilmiah tamat.

Proper comic next week (kot).
Cerita pasal rambut (lagi). Huhuhuhu


So, end-of-post questions.
Siapa tahu lagu apa yang aku nyanyi di atas?
Dan siapa nak belanja aku karaoke sama-sama?
Kalian mesti pernah kena earworm juga, kan?
Lagu apa rasanya paling tak boleh blah bila kena earworm?
Satu campur satu sama dengan berapa? **tetiba**

Jawab. Jangan tak jawab. Huhuhu





.




May 4, 2016

Aku dan 3 Anak Kucing.


Salam.

4 Januari 2016 yang lepas,
kucing aku melahirkan 3 anak kucing yang comel kiut miut rasa nak picit.





Ibu kucing yang melahirkan itu sebenarnya berbadan kecil,
jadi sedikit merisaukan bila dapat tahu dia mengandung dulu.
Ye laa,
badan kecil, dibuatnya melekat 4-5 anak tak ke sengsara nak mengusung perut?

Tapi kekuatan kehidupan,
dia berjaya melahirkan dengan lancar tanpa sebarang komplikasi.

Tiga anak kucing.
Seekor berbulu hitam penuh, dua lagi sama pattern dengan emaknya, berbulu campur warna hitam putih dan jingga.
Yang hitam jantan, dua lagi betina.

Kami namakan mereka Blacku (disebut black-ku), Tim dan Tip.


Aku tak pasti naluri keibubapaan aku makin melonjak akibat faktor usia,
ataupun memang semua kucing dilahirkan begitu,
tapi yang pasti, anak kcuing sangat comel.

Aku ikuti perkembangan mereka bertiga daripada bulu masih jarang berbadan pink,
mula mengiau meminta susu badan ibu mereka,
mula berjalan terketar-ketar menjelajah keliling sangkar,
mula membeliakkan mata melihat alam sekeliling,
mula bergomol bergurau sesama mereka...

..aduh.
Melihat anak kucing seperti satu penghilang stres yang amat berkesan,
tambahan pula awal tahun ini banyak dugaan yang berhadapan.

Aku ingat lagi kali pertama mereka bertiga dibawa keluar menjejakkan kaki ke tanah di luar rumah.
Masing-masing muka tercangak-bangak macam bertukar dimensi.
Tapi beberapa saat kemudian,
naluri pemburu dalam gen mereka membuak-buak,
terus seronok bermain di celahan rumput yang tidak meninggi.
Walaupun langit panas terik disinar mentari, aku tak peduli.
Itu adalah saat yang aku perlu ada dan lalui untuk diperhati.

Blacku, selaku satu-satunya jantan, lebih suka bersendiri dan memerhati.
Dia seperti ninja.
Bila dicari tak jumpa. Sedar-sedar sedang berdiri tegak di tengah laman.
Namun sekali sekala dia juga bersama adik-beradiknya yang lain bermain.

Tim dan Tip seperti kembar. Sama. Sebiji. Copy paste.
Tidur bersama. Bermain bersama.
Tapi Tim lebih kepada mangsa bulian si Tip.
Tip lebih agresif dan suka bergurau kasar.

Semakin membesar, mereka suka memanjat.
Panjat meja, habis semua barang ditolak mereka.
Panjat sofa, mereka sudah mula pandai mengasah kuku bercakar.
Panjat langsir umpama ahli bomba memanjat tali.
Waktu paling aman adalah ketika mereka tidur.

Aku selalu perhati gelagat mereka tidur.
Selalunya, hidung terkemut-kemut.
Telinga bergoyang-goyang.
Tangan tergedik-gedik secara tiba-tiba.
Entahlah. Mimpi rasanya.
Bila mereka mula sedar aku sedang memerhati, tetiba terus dipusingkan badan ala-ala manja.
Kucing, kalau dia tunjukkan perut mereka, tandanya mereka percaya.


Namun,
ibu mereka bukanlah dari baka yang elok.
Nenek moyang mereka adalah kucing yang kami kutip dari pasar, kelaparan.
Dibawa ke rumah, dibela sampailah bertukar generasi.
Baka domestik liar, sudah tentu ada masalahnya.

Hasil dari pemerhatian aku beberapa generasi ini,
pada awal 3-4 bulan pertama selepas dilahirkan,
anak kucing aku akan melalui fasa kritikal.
Mereka akan mudah diserang penyakit,
sama ada selesema, sakit mata atau kecacingan.
Banyak yang kecundang pada usia seawal 2-3 bulan, tapi yang mana dapat lepasi tempoh 3-4 bulan itu akan membesar dengan sihat dan gagah.



Bila mula masuk bulan April, aku jadi risau.
Blacku dan Tim mula menunjukkan perubahan sikap.

Blacku, dia makan paling banyak, tapi badannya tetap kecil.
Tak pasti pergi mana makanan dia, tapi bila dipegang badannya,
terasa tulang belulang yang ada.
Dia terlalu kurus untuk seekor kucing yang makan banyak.

Tim pula, walaupun selalu jadi mangsa buli Tip,
tapi kebelakangan ni dia selalu sangat tidur.
Kucing seusia dia patut keluar bermain dan menjelajah.
Tapi Tim lebih suka bergulung dan tidur.
Bila makan, jenuh dipanggil baru sampai.



25 April lalu, Blacku mati dalam tidurnya di dalam sangkar.
Tiada lagi ninja.
Tiada lagi si kuat makan.
Aku tidak pasti apa sakitnya, tapi kalau perlu deduksi, rasanya kecacingan.
Makanan yang masuk tidak sampai ke badan, hanya sampai ke parasit di dalam badan.

30 April seterusnya, Tim pula pergi.
Badannya terlampau kurus dan tidak bermaya sebelum hilang kesedaran.
Sebelum ini, dia tidak makan, tidak minum, hanya tidur.
Sepanjang minggu aku risau, tapi nampaknya risau sahaja tidak mengubah apa-apa.

Maka, kini, sehingga entri ini ditulis,
tinggallah Tip seorang diri.
Tunggal.
Tiada adik-beradik.
Tiada teman sepermainan.














Entahlah.
Aku jadi sangat cepat sayu apabila melalui fasa kehilangan kucing peliharaan.
Tambahan pula jika peristiwa kehilangan itu berturutan seperti ini.





.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: