Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

May 18, 2014

Jawapan tEka-tEki #20 Rubik's Cube


Kini, sudah sampai giliran untuk jawapan tEka-tEki.
Adakah anda sudah bersedia untuk jawapannya?



Baiklah.
Kepada yang belum bersedia untuk membaca jawapannya
dan mahu ke entri soalan, sila klik sini.
Anda akan dibawa ke entri soalan tEka-tEki #20.

Ketahuilah,
tEka-tEki bukan mengenai destinasi,
tapi ianya mengenai perjalanan ke destinasi tersebut.


Ok.
Kita akan terus ke jawapan.


SOALAN PERTAMA




Jawapannya, 0 (kosong/sifar)

Jika anda teliti setiap imej rubik,
petak oren di permukaan biru memberi nilai puluh,
manakala petak merah di permukaan putih mewakili nilai sa.
Dua angka ini merupakan haribulan di mana imej itu diletakkan bersama-sama entri di bulan April.

Jika tiada petak oren di permukaan biru,
dan tiada petak merah di permukaan putih,
maka nilai dua angka itu ialah 00 = 0 (kosong/sifar)

Permukaan kuning?
Bahagian kuning tiada nilai.
Memanipulasi tiga pembolehubah sekaligus adalah menyusahkan untuk sampel yang hanya ada tiga penilai.
Occam's razor.


SOALAN KEDUA

Mana satukah antara rajah dibawah mewakili angka 48?




Jawapannya,



'C'

Jika soalan pertama anda betul,
maka soalan kedua memang tiada masalah kerana masih menggunakan konsep yang sama.



SOALAN KETIGA

Manakah antara berikut merupakan bentangan kepada kiub rubik yang sudah diselesaikan?




Jawapannya,



2 dan 5.

Adalah lumrah jika anda hanya memberi satu jawapan sedangkan ada dua jawapan di dalamnya.
Naluri manusia sentiasa akan berpuas hati jika bertemu jawapan tepat dengan segera tanpa memeriksa yang selebihnya.
Kita sentiasa mencari jawapan betul/tepat,
dan kita jarang cari kenapa jawapan lain tidak betul/tidak tepat.


xxxxxx

Jadi,
siapa antara kalian yang dapat jawab semua soalan dengan betul dan tepat?


Sebagai penutup,
biar aku kongsikan satu komik dari Pictures in Boxes.



Lagi tEka-tEki dalam koleksi:




.




8 comments:

  1. yes yes yess dah 18 mei !
    jawapan ada dah hehe

    ReplyDelete
  2. wow..meaningful betul komik last tu :-)

    ReplyDelete
  3. aahh salah last sekali. takpe, sila buat lagi teka-teki cenggini biar kasi otak jalan skit, hahhah.

    hari ni tengok page google gambar rubic cube terus teringat nak check jawapan teka-teki, hahha

    ReplyDelete
  4. eh jap, acane nak dapat jawapan no. 3 tu? still confuseee. haritu siap buat model rubic cube guna kertas lagi, tak dapat jugak. T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. @nanadhoi
      Bentangan nanadhoi. english dia panggil net.
      Tricknya, kau target center tile (kotak tengah) untuk setiap permukaan rubik tu sbb kotak tgh tak akan berubah kedudukan relatif dgn yg bersebelahan.
      Dr kotak tgh, ko tgk siapa kiri kanan atas dan bawah, dan kau dapat deduce siapa bertentangan.
      Dr situ kau boleh buat bentangan rubik, tp bentangan utk kiub ada banyak, jd kena tahu siapa sebelah siapa...

      Delete
  5. Fasiha lagi - kera busuk

    ReplyDelete
  6. E N T A H?

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: