Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Dec 7, 2011

Ajaran #16 - Tak Salah Kalau Sekali Sekala Jadi Melankolik


mel·an·chol·y[mel-uhn-kol-ee]
adjective
4. affected with, characterized by, or showing melancholy; mournful; depressed: a melancholy mood.
5. causing melancholy or sadness; saddening: a melancholy occasion.
6. soberly thoughtful; pensive.









Bila ada orang kata dia tak pernah bersedih,
berduka tentang sesuatu yang dialaminya,
fahamilah bahawa dia sedang menipu.
Namun, menipu bukan bererti dia penipu.

Setiap orang ada episod sedih dalam diri.
Tapi tak semua orang bersedia berkongsi cerita mengenainya.
Apa yang mampu kita buat adalah
memberikan mereka sedikit ruang dan masa.

Kerana percayalah,
masa sentiasa dapat merawat luka.

postquam-scriptum:
Jadi, bagaimana cara kalian menghadapi episod sedih diri?
Menangis, berkurung, atau letak ke tepi dan lupakan sahaja?




.




19 comments:

  1. aku? bersenyum-senyum dan bergembira bersama teman-teman. itu cara aku melupakan kesedihan. ;)

    ReplyDelete
  2. bila aku bersedih, aku makan.. makan dan makan.. tapi aku risau tak baik untuk kesihatan..

    so aku tukar, setiap kali aku bersedih aku buat air-boxing.. sangat lega beb..

    ReplyDelete
  3. well sometimes kita mmg mcmtu kan...
    xperlu rasanya nak share smua bnda..^_^

    ReplyDelete
  4. elie lepas break dengan noddy haritu, menangis untuk sekejap saja..sebab tahu, pasti akan ad yg lebih baik menanti..dan for sure, motivate diri sendiri itu perlu, sebab kalau org lain saja yg berusaha tanpa kita sendiri ad usaha untuk diri sendiri, mesti takkan jalan semua kesedihan tu,, :)

    ReplyDelete
  5. first time dengar perkataan melankolik ni time lagu Spoon keluar dulu. Penulis majalah tu kata lirik yang penuh melankonik..

    ReplyDelete
  6. aku baru pasan, cara utk aku hilangkan sedih adalah dgn bake d cake. haha. series.

    ReplyDelete
  7. dulu time muda2 aku sepak tong sampah kat sekolah.. (konon vandalism)
    da besa ni membe aku suh rujuk tafsir quran... kau selak je ikut sesedap rasa, insyaallah tuhan akan tunjuk.. siyes~

    ReplyDelete
  8. melankolik~~

    p/s:
    cero, jom join kontes..

    ReplyDelete
  9. kalau aku, nangis - makan - sembang dengan kawan²..lupakan masalah seketika

    ReplyDelete
  10. keluar dan melihat langit, mengkagumi rahsia Tuhan. itu cara saya.:)

    -kudozu

    ReplyDelete
  11. x salah...kite kn manusia biase :)

    ReplyDelete
  12. aku? aku duduk diam2...tgk koleksi gmbr yg aku ambil tanpa jemu.....:)

    ReplyDelete
  13. tolak tepi dan buat benda yang menyenangkan hati :)

    ReplyDelete
  14. ape orang kate? haa.. sedih itu normal. syukurlah. hehe

    ReplyDelete
  15. @hanaahmad
    tapi mesti ada masa keseorangan, kita akn terkenang, kan?

    @Aujinz
    huyoo..sgt bagus cara ko..nak tiru bley?
    hehe

    @LaDy_aFieFa
    betol2..
    setgh org hanya tau menghukum, bukan nak memahami...

    @Elie Lily
    betol..mcam cEro pnah kata dulu..
    kenangan yg susah dilupakan, satu cara nak alihkannya ialah dengan menggantikannya dgn kenangan yg lebih baik..

    @ParkAir
    sebelum buat post ni, kena check dulu erti melankolik, takut salah makna..hehehe

    @~* chirpy_chummy *~
    huyooo, sure ko dah pandai giler baking kan??

    @cinderella gemuk
    aduss! pedas kena kat aku...
    aku tak pernah terfikir pon nak selak tafsir quran..thanks 4 reminding..

    @cimOt
    melankolik~~

    @Bitter Sweet
    aku susah nak nangis..
    tp skali nangis, mmg buruk habis muka..hahahah

    @Mentadak Mentadu
    betol2..lagi afdal kalau sampai berlinang airmata..

    @Anonymous
    Kudozu, bagus cara ko tu..

    @Nesa Wazir
    selaku manusia biasa, mmg sangat tak salah sbb kita dikurniakan perasaan..

    @5097114634320886423.0
    nekmo,
    untung laa pandai fotografi..hehehe

    @Lylee
    betol..sibukkan diri adalah salah satu cara yg berkesan...

    @arif khaibara
    setuju! yg langsung tak pernah sedih tu yg tak normal, kan?

    ReplyDelete
  16. buat benda yg aku suke. pegi jalan2 tengok pemandangan hijau sorang2. sebab bila penat, aku dah tak pikir pasal sedih.. aku pikir camne nak hilangkan penat lak. ;p

    ReplyDelete
  17. @Haris Khairuddin
    Haha, betul gak tu kan..
    Kalau dah penat, takde nye nak nangis2 rasa sedih apa segala bagai...heheh

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: