Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Jun 9, 2011

Ajaran #7 - Beza 'Pandai' dan 'Hebat' Hanyalah Sesuatu Yang Disebut 'Keyakinan'













Aku PANDAI Bahasa Inggeris,
cuma aku tak HEBAT dalam mengamalkannya.

Benar,
sesetengah orang (macam aku) tahu BELAJAR bahasa inggeris,
dan bila perlu diamalkan, terkontang-kanting berpeluh sana sini.

Masalah kita bukan tak pandai Bahasa Inggeris,
cuma kurang diamalkan.

Dan akhirnya, tanpa amalan
yang pandai pun akan semakin hilang dan berkarat.

Apa kata berubah sikit,
tambahkan dengan keyakinan, amalkan apa yang pernah kita pelajari.

postquam-scriptum:
Siapa tahu lagu apa yang si rambut cacak tu sedang nyanyikan di panel pertama?




15 comments:

  1. english saya sudah berkarat sejak keja gomen -.-"

    ReplyDelete
  2. sebenarnya tbh baca, nyanyi or tengok benda2 english tak semestinya lancar english. ya, pengetahuan english akan bertambah, but in order to speak in english fluently u hv to practice it with speaking with another ppl. tapi tu lah the problem is most of our surrounding tak guna english.

    ReplyDelete
  3. keje swasta mmg le slalu ckp omputeh, skrg ni keje gomen pun slalu kena ckp omputeh. sbbnye..dah skop keje. Tp rasa mcm tak hebat gak, hr2 ckp omputeh pun gaji tak sehebat yg tak terrer ckp omputeh gak. Kdg2 bengang punye psl aku bantai je ckp melayu dgn arab2 ni. alah diorg paham punye, duk sthn kat malaysia ni konfem tau ckp melayu.

    ReplyDelete
  4. lagu fav!. i miss you - blink 182. aku mmg tak pandai speaking bagai. tapi aku fhm org ckap. mmg ade mslh dkt aku. aku xdde cnfident part ni. huhu

    ReplyDelete
  5. post kite lebih kurang sama tapi aku tak hebat macam kau :D

    -kudozu

    ReplyDelete
  6. english aku makin teruk sejak masuk uitm. semua melayu kan. so ckp melayu jelah. nasib dah kerja ni ada kaum lain. hehe. aku duduk sebelah akak cina. so kami berbahasa inggeris. rasa seronok tiba2.haha

    ReplyDelete
  7. aku masih merangkak berbahasa omputih.

    bak kata colleague aku:

    "xpe, lama2 ko biasa la"

    n yup, now ni aku da kurang ber 'errrr..' 'errr..' time berkomunikasi dgn colleague aku kt ober c.

    ape pun, persekitaran memainkan peranan penting.


    jgn cpt cuak!(ni adalah aku, sgt cpt cuak/gabra bila ckp omputih,teehee)

    ReplyDelete
  8. so true. nesa dpt A1 utk english masa spm. tp smpai skrg msih gagap2 bila menuturkan..agak hebat atas kertas je :|

    ReplyDelete
  9. eh..kita sama!
    boleh berbahasa english..tapi tak mengamalkannya..
    heee

    p/s: baca entry ni, terasa diri loser kejap!heee

    ReplyDelete
  10. Tapi bila aku cakap bahasa inggeris, semua orang menyampah. Bukan aku sengaja nak tokok tambah accent tu!

    :(

    ReplyDelete
  11. @AmriGloomySunday
    hehe, tepat sekali!!

    @Fina Fento
    kene selalu pertajamkan, kan??

    @m i r a f i q a
    favorite of all time kot..hahah

    @WZulhilmi
    kdg2, bila kita speaking sket, org keliling buat muka nyampah, tak bg semangat n motivasi langsung..kan?

    @fISZ
    bagus kalau ada skop kerja macam tu, tp semuanya masih terpulang kepada individu tu sama ada nak terus berkembang dgn bahsa inggeris atau tak..kan??

    @hanaahmad
    konfiden tu takde jalan lain selain dari kena buat sendiri..semuanya dtg dari diri..aku pon masih mencari konfiden diri..heheh

    @Anonymous
    hehehe, kita sama hebat laa..sama!

    @Sophie Al-yahya
    bagus! hrap kita belajar dr pengalaman..bila terdesak, baru laa semua kena fikirkannya, kan?

    @~* chirpy_chummy *~
    bagus! yang penting jangan putus asa..biar ape org nak kata, cemuh or kutuk, janji kita tau apa yg kita buat dan nampak perkembangannya..

    @Nesa Wazir
    ramai org yg bagus atas kertas, tau past tense present tense, tp bila nak amalkan mmg susah..cero pon camtu gak, kita berubah sikit demi sedikit yek!

    @Elie Lily
    hahaha, jangan terasa loser, sbb aku pon mmg terasa loser masa tulis entri ni..hehehe

    @Alia
    kena kental, jangan fikir sgt apa org kata..cuma amik komen yg membina dan positif sahaja..

    ReplyDelete
  12. entri ni ada kaitan dengan status fb aku..suatu ketika.. :) aku jeles bila org ckp bI mcm paip pecah

    ReplyDelete
  13. @2302827061274333673.0
    ye ke nekmo? ko ke yg kena kritik??
    aku rsa, tak salah kalo broken pipe ke, hape ke, asalkan kita tau tahap mana kita dan bersedia utk dikritik dan belajar..kan kan kan??

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: