Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Jan 16, 2012

Bila Orang Berazam Baru, Kita Mempersoalkan Azam Mereka.


Dah lebih setengah bulan dah Januari berlalu..
Tapi ini baru entri pertama blog ni..

"Apa yang istimewa dengan tahun baru?"
"Kenapa orang sibuk nak buat azam itu ini?"
"It was just a passing day, why so excited?"


Aku pernah jadi orang yang sebegitu.
Mempersoalkan sesuatu yang begitu trivia.
In fact, frankly, I even hated my birth date so much, that I needed to fake my smile just to please people that wished me..

Until I realized two things..



Pertama,
SETIAP PERKARA PERLUKAN SEBAB..

Ya,
secara logiknya,
azam boleh dibuat bila-bila masa sahaja.
Hari ini, esok, semalam, awal bulan, akhir bulan,
tapi kenapa ramai pilih awal tahun baru?

Sebab ianya tahun baru.
Satu permulaan tarikh baru, sebagai signifikan kepada permulaan kehidupan baru berdasarkan azam yang baru.

Kita boleh mula berazam 2 Jan, 14 Jan, mahupun bila-bila masa dalam mana-mana hari,
tapi atas SEBAB apa?
Apa SEBAB yang lagi kuat untuk pilih tarikh tersebut daripada permulaan tarikh untuk tahun baru?
Kecuali kalian ada sebab lain seperti tarikh lahir, anniversary atau tarikh tu special seperti 12/12/12 which is in the last month of the year, the most unreasonable date to make a resolution.


Kedua,
SETIAP INSAN MAHU JADI ISTIMEWA..

Kita manusia terlalu tak signifikan.
Aku mungkin pernah berselisih dengan kalian di dalam Komuter,
atau duduk sebelah kalian di dalam McD,
ataupun beratur belakang kalian di pejabat pos,
tapi kalian ada perasan aku tak?

TIDAK.

Sebab aku tak signifikan dalam hidup kalian.
Begitu juga orang lain.

Jadi,
bagaimana mahu menjadi istimewa?

Jawapannya,
menjadi lain dari yang lain.

Bila orang ramai toleh ke kanan, kita toleh ke kiri.
Bila orang ramai tepuk tangan, kita berdiam diri.
Bila orang berazam baru, kita mempersoalkan azam mereka.

Ya.
Orang yang mempersoalkan azam orang lain dan bertanyakan soalan seperti
"Tahun baru hanya peralihan tarikh, kenapa perlu bising tentang azam?",
mereka sendiri sudah tahu jawapan kepada soalan mereka.

Kerana berazam di tahun baru terlalu 'mainstream'
mereka berkeputusan menentangnya.

Kerana apa?
Kerana mereka mahu kelihatan istimewa.
Seperti aku juga...satu ketika dahulu.



YES.
I AM TALKING ABOUT YOU SPECIFICALLY.
So, please don't question other people's resolution.

Jadi,
kepada yang lain yang takut nak berazam kerana takut ditemplak orang lain.
Angkat tapak tangan anda tinggi-tinggi ke langit dan menjeritlah.
Peduli apa angin kata,
kita hanya mahu menggapai bintang.



.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: