Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Dec 2, 2012

Ajaran #20 - Kreativiti adalah Kemampuan Menzahirkan Idea Keluar Dari Benak Fikiran.


Tahu tak apa yang membuatkan sesuatu idea itu kreatif?
Kemampuan menzahirkan idea yang berada di dalam kepala.






Dalam mesyuarat ataupun sesebuah perbincangan,
aku selalu tekankan sesuatu perkara;
"Menjana idea adalah perkara termudah."

Ya.
Ramai kurang setuju.
Ramai lagi yang membantah keras bahawasanya (kata mereka) idea yang bagus bakal menjamin hasil yang bagus.
Itu silapnya.

Biar aku beri contoh mudah.
Semasa di tingkatan 5, bersempena dengan sebuah pertandingan rekacipta,
aku ada fikirkan satu idea mencipta sebuah alat penapis udara yang dipasang di muncung ekzos setiap kenderaan.
Alat itu mampu mengurangkan kadar pengeluaran karbon monoksida dan sebahagian karbon dioksida lepas ke udara.
Aku dah siapkan skematik, berserta dengan kertas kerja yang terkandung segala perancangan hebat hasil janaan idea aku dan dua lagi kawan.

Pada kami,
idea itu, jika dilaksanakan dan dikembangkan, seterusnya dikomersialkan, bakal merevolusi industri pemotoran dunia sejajar dengan konsep sayangkan alam sekitar.

Tapi, itu idea.
Apabila dibentangkan, kami sedar, banyak faktor lain perlu kami atasi.
Apa yang kami cadangkan hanyalah, bak kata cikgu aku,
"Persamaan kimia mudah yang kamu korek dari buku teks."

Ya. Idea kami bagus.
Tapi, idea sahaja tak cukup.
Sesuatu yang kreatif dan inovasif adalah sesuatu yang mampu berfungsi dalam kehidupan seharian.
Sekaadar idea, itu boleh dijana oleh sesiapa sahaja yang berotak.
Tapi mahu menjadikannya wujud di dunia nyata, bukan tugas yang mudah.

Para comic bloggers akan faham situasi ini.
Bahkan, aku juga tahu semua blogger faham.
Kadang-kadang, kita ada idea yang sangat bagus untuk di-update-kan dalam blog.
Tapi, bila di hadapan laptop, kita gagal nak keluarkan 100% apa yang kita bayangkan dalam fikiran.

Seperti aku...
Aku dapat merasakan kegagalan dalam setiap entri aku dari dulu hingga sekarang.
Tapi aku harap aku dapat berkembang dari satu entri ke satu entri.
Aku harap, setiap post aku, paling kurang ada satu perkara yang kalian pembaca dapat serap dan amalkan dalam kehidupan, walupun perkara itu sekecil zarah mahupun seremeh butir pasir.

Aku harap, satu hari nanti aku jadi insan yang kreatif.
Seorang insan yang dapat sampaikan 100% apa yang difikirkan dalam benak fikiran.

I love you.




.




5 comments:

  1. btol! kadang2 idea tue bgus tp bila kite cuba realisasikan idea tue..x sebagus spt yg dibygkn..jdi kite pon kn realistikkn nya jgk! dlu pon aku mik RC jgk..x suka org tiru idea x mitak izin dlu!

    ReplyDelete
  2. terima kasih laa cEro hang dah tolong aku buat entri yang sama apa aku fikirkan...

    XD

    ReplyDelete
  3. selalu yang berlaku nak hapdate entry lain tapi cite pasal lain..

    ReplyDelete
  4. well cero,

    aku rasa ko ada pemikiran yang unik dan ko terjemahkkanya dengan baik untuk kefahaman pembaca..

    i dont know bout others, but ill always like your entries..

    LIKE (Y)

    ReplyDelete
  5. @Miss Comot
    Hahaha, geram kan bila idea tak boleh nak keluar?
    Tak cukup kreatip ni rasenya...

    @Aujinz
    Kebanyakan comic blogger mmg ada masalah mcam ni..
    Susah oo nk laluinya...

    @3484958648673772339.0
    Dysha,
    tu laa psal.. Selalu apa yg diupdatekan tak seperti apa yg difikirkan dlm kepala...

    @nazha anua
    Hahaha, thanks..
    Aku amat berharap dlm setiap entri aku ada yg terkesan kat sape2 yg membacanya...

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: