Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Dec 31, 2018

PENYELIDIKAN LAPANGAN: Episod Sambutan Tahun Lagenda.



Salam.

Wow! It's the end of 2018.
Lepas ini mesti akan banyak kali salah tulis tarikh.

Moving on!

As stated in the title itself, I'm gonna wrap-up 2018 with Pokémon GO story.

Episod baru di dalam siri Penyelidikan Lapangan untuk bulan ini berada di akhir bulan (bukan seperti selalunya di awal bulan) atas sebab-sebab tertentu yang akan diberitahu kemudian. Untuk bulan Disember ini, 'watak utama' penyelidikan adalah berbeza sedikit berbanding bulan-bulan sebelumnya.


Sumber: Niantic, Inc. (Instagram: @PokemonGOApp)



Selamat datang ke episod baru Penyelidikan Lapangan.

Jika kalian baru sahaja tahu tentang siri ini, kalian sangat terlewat.

Sila baca episod sebelum ini:
1 - Episod Burung Api Lagenda.
2 - Episod Burung Elektrik Lagenda.
3 - Episod Burung Ais Lagenda.
4 - Episod Raksasa Tidur.
5 - Episod Kucing Besar Elektrik Lagenda.
6 - Episod Singa Api Lagenda.
7 - Episod Serigala Air Lagenda.
8 - Episod Kelongsong Serangga Berpuaka.

Dan seperti biasa, pemberitahuan:
Ini adalah entri yang sarat dengan istilah khusus untuk permainan aplikasi Pokémon GO yang akan memberi sedikit cabaran kepada pembaca bukan pemain untuk memahami.

FIELD RESEARCH (Penyelidikan Lapangan) adalah salah satu feature di dalam Pokémon GO seperti pengembaraan di mana apabila pemain pergi ke satu lokasi dan memusing cakera gambar di PokéStop, pemain akan diberikan tugasan untuk diselesaikan. Setiap tugasan ada ganjarannya sendiri, dan apabila tugasan pertama untuk hari itu dapat diselesaikan, pemain akan diberi cop tarikh. Cop tarikh hanya diberi satu setiap hari dan apabila berjaya mengumpul 7 cop tarikh, maka ada ganjaran yang lebih besar akan diberi.

Sejak Penyelidikan Lapangan diperkenalkan bermula bulan April, tiga bulan pertama akan memberikan trio Pokémon lagenda burung; Moltres, Zapdos, dan Articuno. Pada bulan seterusnya bulan Julai, ganjarannya adalah Pokémon Snorlax dengan serangan legasi 'Body Slam'. Bulan Ogos pula menyaksikan permulaan kepada trio 'legendary beast' sebagai ganjaran, bermula dengan Raikou, Entei pada bulan September, dan Suicune menutup tirai trio pada bulan Oktober. Bulan November pula dikejutkan dengan kemunculan Pokémon jenis Serangga dan jenis Hantu daripada generasi ketiga (Hoenn), Shedinja sebagai ganjaran.

Pada 29 November lalu, satu pengumuman muncul di slot 'News' (Berita) di dalam Pokémon GO. Pokémon yang akan menjadi ganjaran kepada Penyelidikan Lapangan pada bulan Disember adalah...






Yes. You're reading it right (or not read it at all).

Tidak ada 'watak utama' untuk Penyelidikan Lapangan bulan ini, TETAPI setiap kali berjaya selesaikan tugasan pada hari ketujuh, pemain akan dapat satu daripada enam Pokémon Lagenda yang pernah muncul sebelum ini iaitu;
- Articuno, Zapdos, Moltres, Raikou, Entei, dan Suicune.

Dan sebab inilah episod Penyelidikan Lapangan bulan ini berada di hujung bulan, bukannya di awal bulan seperti sebelumnya.

Ini adalah sambutan meraikan akhir tahun 2018 yang dilabel sebagai Tahun Lagenda (Legendary Year) untuk seluruh francais Pokémon.

Walaupun 6 Pokémon Lagenda ini pernah diberikan sebelum ini, kali ini ia sedikit berbeza kerana Articuno, Zapdos, dan Moltres boleh didapati dalam varian shiny.

Tanpa berlengah masa, pengembaraan aku untuk menangkap sekali lagi Pokémon Lagenda pun BERMULA!


------------------------- ------------


Penyelidikan bulan Disember bermula 1 Disember 2018 jam 1 petang PDT, dan jika ditukar ke waktu Malaysia, bermula 2 Disember 2018 jam 4 pagi.

Berkat kegigihan, aku masih lagi tidak langsung pernah tertinggal satu pun cop tarikh untuk Field Research setiap hari bermula daripada feature Field Research mula diperkenalkan. Daripada pengiraan, aku akan mula mengumpul cop tarikh untuk Field Research bulan Disember bermula tepat pada tarikh 1 Disember 2018.

Juga daripada pengiraan, kalau kegigihan untuk aku tidak tertinggal satu pun cop tarikh berterusan, maka aku mampu dapat 4 peluang untuk ganjaran pada bulan Disember ini.




Selepas tujuh hari dan tujuh cop tarikh kemudian,
ganjaran pertama, satu daripada 6 Pokémon Lagenda akan aku perolehi.




Raikou! Not bad!
Raikou adalah antara Pokémon Lagenda jenis elektrik yang hebat untuk digunakan di dalam permainan meta.

Tetapi Raikou pada level 15 dengan 100% IV (individual value) berada pada CP 1479, tetapi Raikou ini berada pada CP 1450. Tidaklah berapa hebat pun IV untuk Raikou ini. Aku ada Raikou yang lebih baik daripada ini di dalam simpanan.


Baiklah.
Kita lihat pula apa Pokémon Lagenda yang bakal aku dapat pada minggu seterusnya.




Selepas tujuh hari dan tujuh cop tarikh kemudian,
ganjaran kedua untuk bulan Disember, satu daripada 6 Pokémon Lagenda akan aku perolehi.
Aku harap boleh dapat shiny Zapdos.




Raikou! LAGI!
Malah Raikou ini lebih rendah CP-nya daripada Raikou sebelum ini.

Kalau hendak bagi Raikou sekali lagipun, bagilah yang CP-nya 1479. Ini CP 1448, aku boleh buat apa?


Baiklah. Sabar.
Peluangnya satu daripada enam.
Kita lihat pula apa Pokémon Lagenda yang bakal aku dapat pada minggu seterusnya.
Tidak mungkin Raikou untuk tiga kali berturut-turut.




Selepas tujuh hari dan tujuh cop tarikh kemudian,
ganjaran ketiga untuk bulan Disember, satu daripada 6 Pokémon Lagenda akan aku perolehi.
Tolonglah beri aku shiny Zapdos!!!




Raikou! LAGI SEKALI!
Serius ah tiga kali Raikou berturut-turut?
Kebarangkalian (1/6)x(1/6)x(1/6) sedang berlaku.
Ianya 1/216 kebarangkalian untuk aku dapat tiga Raikou berturut-turut.
Am I THAT lucky (or you can consider THAT unlucky)?

Tetapi Raikou kali ini berapa pada CP 1473 (IV 100% pada CP 1479) maka Raikou ini mungkin boleh berguna pada masa akan datang.


Baiklah.
Kita lihat pula apa Pokémon Lagenda yang bakal aku dapat pada minggu seterusnya.




Selepas tujuh hari dan tujuh cop tarikh kemudian,
ganjaran keempat, satu daripada 6 Pokémon Lagenda akan aku perolehi.
Kalau ia Raikou juga, maka kebarangkalian 1/1296 sedang berlaku.
I can consider myself very (un)lucky.




Articuno! OK laa!
Walaupun bukan shiny Articuno, tapi OK lah berbanding Raikou sekali lagi.

Articuno pada level 15 dengan 100% IV (individual value) berada pada CP 1308, tetapi Articuno ini berada pada CP 1287. Tidaklah berapa hebat pun IV-nya, aku sudah ada yang lebih baik daripada ini. Yang ini, bolehlah untuk digandakan candy-nya sahaja.



Jadi,
itu menutup Field Research untuk bulan Disember ini.
Tiada yang menarik kecuali penambahan kepada Pokémon Lagenda yang sudahpun aku perolehi.



Ulasan.

6 Pokémon Lagenda daripada 2 Trio untuk dua generasi, rasanya, bukanlah satu ganjaran yang teruk memandangkan alasannya adalah untuk meraikan akhir tahun 2018 yang merupakan Tahun Lagenda untuk permainan Pokémon.

Peluang ini mungkin baik untuk pemain yang terlepas untuk mendapatkan kedua-dua trio ini semasa menjadi Boss Raid di PokéGym dan semasa menjadi ganjaran Field Research pada bulan-bulan lepas.

Namun untuk pemain yang gigih bermain daripada awal, maka pengulangan seperti ini boleh dikatakan kurang menarik. Untuk apa lagi perlu mereka (kami) ada Pokémon Lagenda yang sudah pun banyak kami perolehi sebelum ini? Untuk candy, mungkin. Tapi untuk simpanan, kurang berbaloi.

Bayangkan bersusah payah kumpul cop tarikh setiap hari, dan selepas 7 hari apabila mahu menuntuk ganjaran, ganjaran yang diberikan adalah sesuatu yang sudahpun ada.



Untuk lebih menambahkan kekecewaan, pada 27 Disember lalu, Niantic Inc. selaku pembangun permainan Pokémon GO ini sudahpun buat pengumuman tentang ganjaran Field Research untuk bulan(-bulan) seterusnya:






Yes. You're reading it right again (or not read it at all, again).

Untuk bulan hadapan bulan Januari, DAN JUGA bulan seterusnya bulan Februari, ganjaran untuk hari ketujuh Field Research adalah SEKALI LAGI dua trio lagenda (Articuno, Zapdos, Moltres, serta Raikou, Entei, dan Suicune) akan kembali dan kali ini bersama-sama juga dengan dua lagi Pokémon Lagenda (yang pernah ada sebelum ini) iaitu Lugia dan Ho-Oh.

Aku tidak pasti apa yang Niantic cuba nak rancangkan, tapi mereka tidak sedarkah PENGULANGAN MEMBAWA KEPADA KEBOSANAN?

Sudah tentu, trio Burung Lagenda boleh diperoleh dalam varian shiny. Malah, Lugia dan Ho-Oh juga sudah dilepaskan varian shiny-nya. Tapi disebabkan tiada cara khusus untuk menjamin dapatnya shiny, maka semua ini masih lagi satu pengulangan yang membosankan.

Satu perkara yang (mungkin) boleh menaikkan moral para pemain lama Pokémon GO adalah dengan melepaskan trio Binatang Lagenda (Raikou, Entei, dan Suicune) dalam varian shiny mereka. Tapi sekali lagi, tanpa cara khusus untuk menjamin dapatnya shiny, semua ini adalah pengulangan yang membosankan.

Malah, kebosanan ini akan berpanjangan selama DUA BULAN kerana Field Research kali ini berdurasi sepanjang bulan Januari dan Februari.

Aku dapat merasakan kekecewaan para pemain Pokémon GO yang lain, yang gigih menyelesaikan tugasan setiap hari untuk peroleh cop tarikh.

Kenapa mereka tidak lepaskan sahaja trio Titan dari generasi ketiga?


Aku sendiri tidak pasti bagaimana aku akan kemaskini perjalanan siri Penyelidikan Lapangan ini di kemudian hari. Mungkin sekali di hujung bulan seperti apa yang aku buat untuk bulan Disember ini.



Nantikan (jika mahu) episod seterusnya dalam siri Penyelidikan Lapangan di masa akan datang.
Selamat menjalankan penyelidikan!





.

Dec 26, 2018

Kisah Satu dalam Tiga Belas Ribu.





Salam.

Kalau perlu diterangkan tentang diri sendiri,
aku rasa aku seorang yang cepat kagum.
Kalian tidak perlu bersusah payah buat perkara besar untuk buat aku kagum.
Cukup hanya perkara kecil sudah mampu cetus kekaguman aku.

Tiap hari kita akan meraikan sesuatu;
Hari Ibu, Hari Bapa, Hari Guru,
Hari Merdeka, Hari Alam Sekitar, Hari Kidal,
Hari Pokémon, Hari Kanak-Kanak, Hari Wanita.

Jika kalian rajin, pergi Google senarai hari-hari yang ada di dunia ini.
Ada satu laman Wikipedia yang menyenaraikan semua hari yang wujud di Bumi ini.
Hampir setiap hari ada harinya sendiri.

Suatu ketika dahulu aku pernah berfikir;
Kenapa tidak ada Hari Diri Sendiri?
Satu hari yang meraikan diri sendiri.

Tapi aku silap.
Hari Diri Sendiri memang wujud.
Cuma tiap orang harinya berbeza.

Ia dipanggil Hari Lahir. Birthday.
Hari lahir adalah hari untuk diri kita sendiri.
Hari lahir adalah hari kita.





Alkisah,
lebih kurang dua tahun yang lepas aku ada menghadiri satu pertemuan.
Mereka ini aku kenal melalui jaringan sosial.
Itu bukan kali pertama aku sertai pertemuan sebegini.
Kali ke berapa aku kurang pasti.

Pertemuan ini cuma 5 orang,
dan kebanyakan kami hanya berkenalan di media sosial.
Jadi aku agak tertunggu-tunggu akan pertemuan itu.

Pada hari kejadian, kami berkumpul.
Ya, pertemuan itu bukanlah besar mana tetapi aku sangat teruja.
Walaupun sebenarnya aku hanya ternanti-nanti untuk bertemu dengan seorang sahaja.

Seperti biasa,
aku jenis seorang yang lambat mesra.
Kalian perlu empat lima kali pertemuan barulah aku boleh jadi sedikit selesa dan mesra.
Jangan harap untuk pertemuan pertama sudah buatkan kita jadi serasi.

Maka aku hanya banyak mendengar daripada bercakap.
Dan kebiasaannya, bila aku diam, otak aku selalunya sedang laju.

Di sinilah bermula ceritanya.



Daripada sesi taaruf (perkenalan) secara tidak formal,
aku dapati dua daripada 4 orang di hadapan aku memiliki tarikh lahir yang sama.
Dan lebih menarik, tarikh itu sama dengan tarikh lahir aku
menjadikan daripada 5 orang yang jarang berjumpa ini,
3 orang memiliki tarikh hari lahir yang sama.

Itu perkara yang buatkan aku sangat kagum.
Sangat mengagumkan sehinggakan aku label hari itu sebagai salah satu daripada hari paling magikal sekali pernah berlaku dalam hidup aku.



Kalian mungkin anggap aku berlebihan. Exaggerating.
Bertemu dengan orang yang lahir sama tarikh dengan kita bukanlah satu perkara yang 'magikal'.
Tentu sekali semua orang pernah menemuinya.

Populasi dunia menunjukkan Bumi dihuni 7.7 bilion (dengan 9 kosong di belakang).
Setahun hanya ada 366 tarikh yang berbeza.
Maka, untuk bertemu dengan seseorang yang sama tarikh lahir bukanlah sesuatu yang susah, kan?

Ya.
Untuk 7.7 bilion memang mudah.
Malah, di dalam kumpulan sekecil 60 orang, kebarangkalian untuk dapat dua orang dengan tarikh lahir sama hampir 100%.
50% untuk kumpulan 23 orang.

Tetapi,
aku bercerita tentang kumpulan hany 5 orang.
Dan bukan dua orang dengan tarikh lahir sama, tetapi 3 orang.
Tiga daripada lima.

Tak puas hati?
Let's do the math!
(Atau kalian boleh skip ke garisan merah jika matematik buatkan kalian...hmm...pening.)



Di bawah bab 'Statistics & Probability',
kalian akan dikenalkan dengan 'Combination & Permutation'.
Untuk Combination, susunan tidaklah dititikberatkan,
menjadikannya sesuai untuk kes kita ini.

3 orang daripada 5 memiliki tarikh lahir yang sama boleh dibaca sebagai pembahagian dua kumpulan dengan 3 orang sama, dan 2 orang berbeza.

Untuk dipermudahkan, kita namakan 5 orang itu sebagai A, B, C, D, dan E.
Terdapat 10 kombinasi untuk kumpulan ini;

3 sama - - - 2 beza
ABC - - - DE
ABD - - - CE
ABE - - - CD
ACD - - - BE
ACE - - - BD
ADE - - - BC
BCD - - - AE
BCE - - - AD
BDE - - - AC
CDE - - - AB


Kebarangkalian untuk orang pertama daripada 5 ini mempunyai tarikh lahir;
= 366/366 = 1

Kebarangkalian untuk orang kedua mempunyai tarikh lahir yang sama dengan orang pertama;
= 1/366

Kebarangkalian untuk orang ketiga mempunyai tarikh lahir yang sama dengan orang pertama dan orang kedua;
= 1/366

Kebarangkalian untuk orang keempat TIDAK mempunyai tarikh lahir yang sama dengan orang pertama, orang kedua, dan orang ketiga;
= 365/366
(kerana dia boleh ambil mana-mana tarikh di dalam 366 tarikh kecuali tarikh lahir tiga orang pertama)

Kebarangkalian untuk orang kelima TIDAK mempunyai tarikh lahir yang sama dengan orang pertama, orang kedua, dan orang ketiga;
= 365/366
(kerana dia boleh ambil mana-mana tarikh di dalam 366 tarikh kecuali tarikh lahir tiga orang pertama)


Maka,
kebarangkalian untuk satu daripada 10 kombinasi memiliki 3 orang yang mempunyai tarikh lahir yang sama daripada 5 orang keseluruhan ialah;

= 1 x (1/366) x (1/366) x (365/366) x (365/366)
= *belek-belek sempoa*
= 0.0000074244

Seterusnya,
kebarangkalian untuk 10 kombinasi itu
= 10 x 0.0000074244
= 0.000074244
= 1/13,469


----------garisan merah----------


Dengan kata lain;
untuk dapat 3 daripada 5 orang mempunyai tarikh lahir yang sama,
kebarangkaliannya akan berlaku 1 dalam 13,469 pertemuan.

Dan perkara ini berlaku pada aku dalam pertemuan pertama.
How was that not magical enough?



Sudah tentu, yang tahu ada 3 orang dengan tarikh lahir yang sama pada pertemuan 5 orang itu hanyalah seorang dua sahaja (sebab aku tidak beritahu tarikh lahir aku bila) tapi ia sudah cukup buat aku terfikir dan tersenyum setiap kali memikirkannya untuk dua tahun ini.

Pada ketika aku mengetahuinya, aku ada simpan harapan bahawa peristiwa ajaib ini adalah petanda kepada sesuatu yang baik.

Namun, selepas dua tahun,
aku masih lagi memikirkannya dan masih menunggu apakah yang peristiwa ini bawakan kepada aku.



Hakikatnya, inilah kehidupan.

Fikirkannya,
sebagai contoh, burung berak atas kepala kita.
Seluas-luas alam ini, berapa kecil kebarangkalian untuk seekor burung melepaskan najis dari atas dan jatuh tepat ke atas kepala kita?
Jika difikirkan, ia juga satu peristiwa magikal.

Contoh lain, mimpi kena patuk dengan ular.
Sebanyak-banyak perkara yang boleh diimaginasikan oleh otak manusia, berapa kecil kebarangkalian untuk kita dapat mimpi kena patuk dengan ular?
Jika difikirkan kebarangkaliannya, mimpi itu juga magikal.

Peristiwa magikal, ajaib, dan di luar kebiasaan berlaku kepada kita hampir setiap hari.
Hampir setiap masa.

Jika kita fikirkannya, semua perkara boleh dianggap magikal jika kita kira kebarangkaliannya.
Namun tidak setiap masa kita alami perkara baik, kan?

Adakah ini bermakna peristiwa magikal tidak bererti perkara baik akan berlaku?

Tidak.
Sebenarnya, yang menentukan perkara baik akan berlaku kepada kita atau tidak,
langsung tidak bergantung kepada 'petanda' ajaib ini.
Semuanya bergantung kepada diri kita sendiri.

Diri kita yang mencipta kebaikan.

Pada sesetengah orang, burung berak atas kepada adalah petanda nasib malang.
Tetapi ada yang bersyukur kerana burung itu berak atas kepalanya, bukan ke dalam pinggan di hadapannya ketika dia sedang menikmati makan tengahari.

Pada sesetengah orang, mimpi dipatuk ular ditafsirnya sebagai mimpi ngeri dan kemungkinan dirinya (atau keluarganya) sedang disihir.
Tetapi ada yang beranggapan mimpi dipatuk ular adalah petanda jodohnya sedang mendekati, dan akhirnya dia keluar ke luar dengan semangat dan aura yang positif seterusnya memberikannya kebaikan.


Hakikatnya,
peristiwa magikal, ajaib, dan di luar kebiasaan berlaku kepada kita hampir setiap hari.
Hampir setiap masa.

Cuma yang menentukan perkara baik akan berlaku kepada kita atau tidak,
langsung tidak bergantung kepada peristiwa magikal itu.
Semuanya bergantung kepada diri kita sendiri.

Diri kita yang mencipta kebaikan.



Sekian.



.

Dec 19, 2018

Notis.



Salam.




.

Dec 12, 2018

Mesej Tersembunyi [LEVEL 4]


Salam.

Selamat datang ke entri Mesej Tersembunyi LEVEL 4.




Mesej Tersembunyi:
Level 1: 'Mesej Tersembunyi'
Level 2: 'Mesej Tersembunyi #2'
Level 3: 'Mesej Tersembunyi LEVEL 3'


Untuk siri 'Mesej Tersembunyi' ini,
aku ada sorokkan kata rahsia di satu tempat di dalam entri ini. Di mana aku sorok, bagaimana cara nak dapatkannya akan berbeza tiap kali siri. Apa yang kalian perlu buat adalah cari kata rahsia itu dan tinggalkan di ruangan komen.

Siapa paling awal tinggalkan komen 'kata rahsia' dikira pemenang utama. Yang berjaya jumpa kata rahsia dan tinggalkan di ruangan komen juga dikira pemenang walaupun bukan yang pertama.

Buat masa sekarang aku tidak terniat untuk beri hadiah kepada pemenang kerana pada level ini, kata rahsia yang tersorok amat senang untuk ditemui. Namun aku ada perancangan untuk tingkatkan kesusahan di masa akan datang dan kemungkinan sesiapa yang boleh selesaikannya akan diberi hadiah.

Dan cabaran entri Mesej Tersembunyi ini akan meningkat mengikut level. Kepada yang rasa tidak tahu mana nak mula, boleh cuba dahulu cari mesej yang aku sembunyikan di level-level sebelum ini.

Ini baru level keempat, jadi jangan risau. Kalau kalian berjaya selesaikan level-level sebelum ini, maka kalian sudah tahu mana hendak cari untuk level ini.


Tujuan.

Entri ini tiada tujuan khusus. Aku buat sekadar suka-suka. Aku suka cabaran puzzle macam ni, jenis yang buat gear dalam otak berpusing bekerja. Otak kita ni macam mesin. Kalau lama tidak bekerja, boleh berkarat.

Salah satu sebab aku buat entri ini juga adalah untuk kongsi gambar yang ada dalam galeri telefon bimbit aku. Entahlah, bila aku skrol galeri dalam telefon aku ini, banyak rupanya gambar yang (pada aku) menarik tapi entah kenapa aku langsung tak kongsi di media sosial. Jadi melalui entri ini, paling tidak, gambar-gambar itu akan berguna juga tidaklah terperap di dalam kad memori menunggu untuk hilang disebabkan korup.




Jadi apa lagi yang ditunggu?
Bolehkah kalian cari di mana kata rahsia yang aku sorokkan?

Macam mana nak tahu itu kata rahsia? You'll know it just by looking at it.

Good luck!




.

Dec 5, 2018

Dakwat Oktober.



Salam.

Oktober lepas aku sempat sertai #inktober untuk tahun ini.



Kepada yang tidak tahu, #inktober adalah cabaran tahunan kepada para pelukis (amatur mahupun professional) untuk melukis satu lukisan setiap hari sepanjang 31 hari bulan Oktober.

Tiada hadiah. Tujuannya hanyalah semata-mata untuk mengasah kemahiran dan kreativiti.

Untuk ketahui lebih lanjut, boleh baca artikel daripada pengasas Inktober sendiri; Jake Parker.
31 Days, 31 Drawings.

Ini adalah entri tentang Inktober yang aku sertai untuk tahun 2018 ini. Aku akan bercerita tentang kesemua 31 lukisan yang aku hasilkan sepanjang Inktober. Maka, sila jangka bahawa entri ini panjang dan mungkin membosankan. Kalian boleh berhenti baca sekarang, atau berhenti baca selepas hari kesepuluh, atau habiskannya sehingga ke hari ke-31.

Dekat mana pun kalian berhenti baca, aku tetap sayang kalian.

Tapi aku jamin, kepada yang habis baca sehingga ke hari terakhir, mereka ada tempat khas di hati aku dan akan dapat faham sedikit sebanyak apa yang aku alami sepanjang proses penghasilan cabaran ini.



Mengenai Inktober 2018

Konsep dan peraturan rasmi Inktober yang dikenali seluruh dunia adalah mudah:
1) Hasilkan lukisan menggunakan dakwat.
2) Kongsi di atas media sosial atas talian.
3) Gunakan tanda pagar #inktober dan #inktober2018
4) Ulang setiap hari sepanjang bulan Oktober.

Tema tentang apa yang mahu dilukis adalah bebas. Tiada sekatan. Namun, setiap tahun Jake Parker akan mengeluarkan senarai 'prompt' sebagai panduan kepada sesiapa yang mahu mengikutinya. Walaupun tiada tema rasmi, namun senarai ini seringkali dijadikan panduan kepada mereka-mereka yang menyertai Inktober di seluruh dunia.

Ini adalah senarai 'prompt' yang dikeluarkan Jake Parker:

Sumber: Jake Parker (Instagram: @jakeparker)


Aku ambil keputusan untuk mengikuti senarai di atas sebagai panduan, dan diaplikasikan bersama-sama tema pilihan aku sendiri, iaitu HIDUPAN.



Inktober 2018 cEro

Aku buat keputusan untuk sertai Inktober sedikit terlewat. Walaupun Inktober bermula pada 1hb Oktober, namun atas sebab-sebab tertentu, aku hanya bermula hari pertama Inktober pada 11 haribulan.

Pada mulanya berasa sedikit terlewat dan tidak jadi untuk sertai, namun selepas mendapat beberapa pendapat daripada orang lain, aku buat keputusan untuk kejar tarikh berkenaan.

Aku jadikan tema HIDUPAN sebagai pemalar disamping menjadikan senarai 'prompt' Jake Parker sebagai panduan.

Kebetulan aku terjumpa buku kosong yang belum digunakan yang aku dapat daripada satu syarikat. Daripada buku itu tidak digunakan, maka aku buat keputusan untuk 'simpan' Inktober 2018 aku di dalamnya.

Alatan tetap yang aku gunakan adalah sebatang pensel untuk lakaran, pemadam, pen mata gel Pilot Wingel bersaiz 0.7, 0.5 dan 0.38, dan dua pen ilustrasi jenis alkohol jenama Fluently yang aku beli daripada kedai Daiso (dengan varian warna Light Cool Grey dan Medium Cool Grey)

Perkakas sepanjang Inktober.

Juga dengan tambahan beberapa lagi alat tulis yang akan disebut kemudian.



Untuk memberi sedikit cabaran kepada diri, aku akan lukis apa sahaja hidupan pertama yang aku terbayang apabila baca senarai 'prompt' yang ada. Tidak boleh tukar, tidak boleh ubah, tapi boleh jadikan Google Image sebagai panduan.

Disebabkan aku terlambat mula, maka aku juga buat keputusan untuk post hasil karya aku sebanyak DUA lukisan setiap hari (dihantar pada jam 8 malam dan 12 tengahari) sehinggalah aku berjaya kejar tarikhnya.

Maka, pada 11 haribulan, lukisan pertama aku untuk tajuk yang pertama dikongsi di media sosial dengan keutamaan pada Instagram aku @cerolian.



Day 01: POISONOUS



Tajuk: Arachnids

Bila baca POISONOUS, hidupan pertama yang aku terbayang di benak fikiran adalah labah-labah. Aku peminat Black Widow. Lukisan ini aku gambarkan sebagai sekumpulan labah-labah biasa yang berganding bahu bersama-sama untuk membentuk ilusi labah-labah Balck Widow, sejenis araknid yang berbisa kuat dan boleh membunuh. Dengan kata lain, sekumpulan lemah jika berganding bahu mampu memperlihat diri sebagai sesuatu yang besar dan berbisa.

Kalian boleh nampak 'hesitation' di dalam lukisan aku. Berbulan-bulan sudah aku tidak melukis, jadi memang nampak garisan yang penuh dengan 'ragu-ragu'. Pada saat ini, aku sendiri tak pasti aku patut sertai tak Inktober ini.



Day 02: TRANQUIL



Tajuk: Anisoptera

Kita perlu menjadi tenang dan sebati dengan alam jika mahu seekor pepatung hinggap di hujung jari. Disebabkan itu aku pilih pepatung sebagai subjek lukisan. Sudah tentu 'babak' ini hanya wujud di dalam cerita fiksyen kerana tiada manusia hidup mampu setenang itu untuk melalukan.

Cabaran paling besar dalam lukisan ini adalah melukis sayap. Sayap pepatung bersifat tranparen, satu cabaran untuk aku terjemahkan ke bentuk lukisan 2D.



Day 03: ROASTED



Tajuk: Formica

Perkara pertama yang aku bayangkan apabila baca perkataan 'roasted' adalah Roasted Chicken Popcorn yang dijual di kaunter makanan panggung wayang. Hal itu membuatkan aku teringat satu peristiwa di mana aku pernah melihat seekor semut mengangkap seketul bertih jagung sendirian. Saiz bertih itu berkali ganda lebih besar daripada semut tersebut, namun langsung tiada masalah untuk semut tersebut mengangkatnya.

Hebat, kan? Semut.



Day 04: SPELL



Tajuk: Apiformes

Lukisan ini agak 'tricky' kerana aku dapat rasa orang tidak boleh teka apa sebenarnya hidupan yang aku nak tonjolkan.

Bila kata 'spell', automatik otak aku teringat pertandingan 'spelling bee' dengan orang memakai kostum lebah sebagai maskotnya. Maka hidupan yang aku lukis ini adalah lebih, lebih tepat, lebah madu. Tapi disebabkan lukisan ini tiada warna yang nyata, maka lebah ini boleh disalah anggap sebagai lalat kerana fizikalnya yang 'berbulu'.

Dan lebah itu sedang mengeja. Get it? Spelling bee?



Day 05: CHICKEN



Tajuk: Gallus

Aku harap orang faham lukisan ini.

Bagi yang tidak tahu, ayam dikatakan sebagai cucu cicit paling rapat kepada T-Rex, menjadikan lukisan ini adalah metafora kepada masa silam yang menghantui masa depan.

Melihat ayam yang sedikit menjeling diibarat seperti kita sedar tapi kita tidak pasti. Persekitarannya juga bukan di kampung tetapi seperti di lorong di celah bangunan bandar, menjadikan ayam tersebut seperti sesat di dalam kehidupannya sendiri.

Salah satu daripada lukisan kegemaran aku.



Day 06: DROOLING



Tajuk: Canis

Dua hidupan yang aku terbayang apabila membaca 'drooling'; (1) bayi yang sedang lena, dan (2) anjing yang meleleh air liur. Aku pilih anjing kerana ia lebih mudah untuk dilukis berbanding bayi.

Susah sebenarnya untuk merealisasikan gambaran sedang meleleh air liur itu. Kalau nak lukis kartun memang senang nak buat mimik terliur tapi untuk ilustrasi, susah nak lukis bagaimana bentuk, tekstur, dan pecahan bahagian lelehan air liur itu.

Tapi aku anggap aku berjaya. Mungkin 75% berjaya (kot).



Day 07: EXHAUSTED



Tajuk: Ursa

Kebetulan aku baru sahaja lepas melayan video beruang kutub yang malas dengan hanya bergerak mengelungsur di atas permukaan berais, maka timbullah lukisan ini.

Beruang kutub adalah antara binatang kegemaran aku. Aku anggap beruang kutub sebagai 'spirit animal' aku. Aku juga selalu berangan untuk jadikan beruang kutub sebagai binatang peliharaan, boleh bawa ke mana-mana bersama-sama. Mesti seronok kalau boleh buat begitu.



Day 08: STAR



Tajuk: Asterozoa

Apa lagi hidupan yang boleh dibayangkan apabila sebut 'star' selain daripada tapak sulaiman sendiri?

Namun mahu melukis tapak sulaiman pun bukannya mudah kerana nak membezakan tapak sulaiman dengan sekadar lukisan bintang berbucu lima dalam bentuk 2D adalah mencabar.

Mata pen paling kecil yang aku guna hanyalah 0.38, namun mata pen itu sudah agak lama jadi agak kembang menjadikan mata 0.38 langsung tiada beza dengan mata 0.5. Maka, agak sukar untuk lukis garisan halus bagi membezakan dengan garisan yang lebih tebal (0.5 dan 0.7).



Day 09: PRECIOUS



Tajuk: Bivalvia

Sebenarnya, lukisan ini agak menipu. Mutiara di dalam tiram langsung tidak kelihatan cantik dan tersusun seperti ini.

Kalau kalian rajin, pergi Google mutiara di dalam tiram dan lihat rupa sebenar bagaimana mutiara diperoleh. Yang pasti, gambarannya langsung tidak sama seperti apa yang aku lukiskan ini.

Entah kenapa, 'precious' mengingatkan aku dengan mutiara.



Day 10: FLOWING



Tajuk: Piscis

'Flowing' agak mencabar.

Aku langsung tiada idea untuk memikirkan satu hidupan yang berkaitan dengan 'flowing'. Setelah keras memerah otak, maka aku terbayangkan sekawanan ikan di lautan yang bergerak indah bersama-sama seperti satu orkestra.

Kawanan ikan ini, seperti cerita labah-labah di hari pertama, bersama-sama di dalam satu kumpulan membentuk gambaran bahawa mereka jauh lebih besar daripada yang sebenarnya, sekaligus membuatkan diri terselamat daripada menjadi hidangan para pemangsa.

Lihat bagaimana 'bersatu kita teguh, bercerai kita roboh' diterjemah oleh para ikan.

----------



Kalian sudah sampai ke hari kesepuluh.
Kalian boleh memilih untuk berhenti di sini ataupun terus baca dengan menekan butang di bawah ini.





Begitulah hasil lukisan aku untuk Inktober tahun 2018 ini.

Sejujurnya,
aku berasa bangga kerana dapat beri komitmen dan habiskan Inktober ini dengan jayanya. Lukisan yang aku hasilkan mungkin bukanlah yang terbaik orang lain pernah nampak, dan bukanlah yang terbaik pernah aku hasilkan, namun secara peribadi aku rasa setiap daripada lukisan ini ada makna dan cerita yang tersendiri.

Biar aku beritahu sesuatu,
lukisan-lukisan ini aku lukis atas kertas di dalam buku. Lalu aku snap guna kamera telefon bimbit dan edit untuk dikongsi di media sosial. Kualiti kamera telefon bimbit aku agak rendah, jadi hasil tangkapan langsung tidak memuaskan. Lukisan sebenarnya jauh lebih menarik untuk dilihat di dalam buku asal, walaupun banyak cacat cela yang tidak boleh diedit keluar.

Kalau hendak ditanya mana satu menjadi kegemaran, mungkin jawapannya adalah lukisan hari terakhir. Di saat aku selesaikan titik terakhir lukisan itu, aku dapat rasakan satu kepuasan yang tidak terhingga kerana aku akhirnya berjaya selesaikan sesuatu.

Inktober mungkin bukanlah sesuatu yang perlu dibanggakan, namun kerana aku berjaya selesaikannya, itu merupakan satu pencapaian peribadi yang sangat membanggakan bagi aku.

Sepanjang Oktober ini, aku sangat dapat banyak belajar pelbagai perkara. Aku sendiri dapat rasakan di akhir Oktober, aku menjadi seorang insan yang lebih baik daripada sewaktu di awal Oktober.

InsyaAllah, kalau tiada aral dan nyawa masih ada, aku akan sertai Inktober untuk tahun-tahun yang mendatang.


Lukisan Inktober di Instagram akan dibuang dari semasa ke semasa,
jadi jika kalian mahu baca kapsyen tepat bagi setiap lukisan,
bolehlah ke Facebook Page Empire State of cEro.
Di sana ada satu album khusus dedikasi untuk Inktober 2018 ini.
Ini linknya: Inktober 2018



Jadi,
mana satu lukisan kegemaran kalian?
Dan kenapa?

Tinggalkan jawapan kalian di ruang komen di bawah.


Sekian.





.

Nov 28, 2018

Episod.




Salam.

I'm giving up.

Aku berfikir tentang putus asa hampir setiap hari, hampir setiap masa.
Namun aku sentiasa cari sesuatu untuk lawan pemikiran aku itu.

Selalunya aku gunakan asbab keluarga, agama, dan masa depan untuk aku ketepikan perasaan itu, tapi kali ini aku dapat rasakan sesuatu yang gelap mula muncul dari dalam diri aku.

Aku berasa benci kepada segalanya.
Sekecil-kecil perkara, sehinggalah ke sebesar-besar perkara,
semuanya membuatkan aku rasa meluat.

Perasaan ini memakan aku dari dalam selagi aku menafikannya.

Aku rasa,
aku tidak lagi boleh jadikan keluarga, agama, dan masa depan sebagai senjata untuk aku lawan perasaan ini, kerana aku takut akan tiba masanya pula aku akan bencikan keluarga, agama, dan masa depan.

Aku tidak mahu bencikan keluarga, agama, dan masa depan.

Aku tidak mahu begitu.

Maka,
kali ini, aku terpaksa beranikan diri untuk biarkan perasaan ini bermaharajalela.

Kali ini,
aku akan berputus asa.

Aku akan letakkan noktah ke atas segalanya.

Thank you,
but i'm giving up.

Sekian.



.

Nov 21, 2018

Kisah Hero.



Salam.

Suatu hari, aku berkesempatan untuk duduk berbual dengan seorang kanak-kanak lelaki berumur 8 tahun. Kerana umurnya sebaya dengan umur anak buah aku, maka aku tiada masalah untuk melayaninya.

Soalan biasa yang ditanya orang dewasa kepada budak sekolah, juga ditanya oleh aku;
Bagaimana sekolah?
Apa mata pelajaran kegemaran?
Apa cita-cita bila besar nanti?
Ada awek tak di sekolah?

Dan kesemua jawapan yang diberikan kanak-kanak tersebut (mulai sekarang aku gelar dia sebagai Alif - bukan nama sebenar) adalah jawapan yang aku boleh agak. Jawapan yang biasa akan diberi oleh seorang murid darjah dua. Jawapan untuk soalan keempat agak mengejutkan, namun aku simpan ceritanya di kemudian hari.

Kemudian aku bertanya lagi,
"Siapa hero kegemaran Alif?"

"Nabi Muhammad SAW." jawabnya.

Jawapannya ini membawa aku mengimbas memori ke zaman sekolah rendah aku, berpuluh-puluh tahun dahulu...





Dalam sesi pengenalan di awal tahun, mungkin ketika aku di darjah dua, cikgu kelas bertanyakan soalan yang sama;
"Siapa hero kegemaran kamu?"

Sudah tentu, pada zaman itu mana ada lagi era filem superhero yang begitu sarat di pawagam seperti di ketika ini, maka langsung tiada jawapan seperti 'Superman', 'Batman', 'Iron Man', dan segala jenis -man yang ada. Malah, kebanyakan kami langsung tiada jawapan untuk soalan itu. Budak darjah dua, mana mungkin berfikiran jauh sejauh untuk menjadikan satu entiti sebagai simbol hero kegemaran.

Namun ada juga yang mampu memberikan jawapan.

Seorang murid perempuan, yang juga merupakan penolong ketua kelas yang dilantik, menjawab;
"Hero kegemaran saya ialah bapa saya."

"Kenapa bapa awak merupakan hero kegemaran awak?" tanya cikgu. Aku tidak pasti, tapi rasanya nada soalan cikgu itu bercampur baur dengan perasaan terkejut. Mungkin dia sangka muridnya akan beri nama adiwira sebagai hero kegemaran, bukannya manusia biasa.

"Sebab bila hujung minggu, jika kami tidak keluar bersiar-siar sekeluarga, bapa saya akan bawa pulang ayam KFC untuk dimakan bersama-sama."

Walaupun satu kelas menyambut jawapan itu dengan gelak ketawa, tapi itu adalah satu jawapan yang boleh diterima. Budak berumur lapan tahun sudah tentu akan menganggap seseorang yang mampu bawa pulang makanan kegemarannya setiap hujung minggu adalah seorang hero yang patut dikaguminya.

"Hero kegemaran saya ialah pegawai bank," jawab seorang lain murid apabila ditanya.

Mungkin dia salah sangka antara frasa 'hero kegemaran' dengan frasa 'cita-cita', namun sudah menjadi tanggungjawab si cikgu untuk melayan semua jawapan anak muridnya dan kemudian si cikgu bertanyakan kenapa.

"Sebab pegawai bank ada banyak duit. Saya suka bila ada banyak duit."
Kapitalis dalam buatan.

Tidak kira apa pun jawapan para murid untuk soalan itu, semuanya pasti ada sebab kenapa mereka label seseorang sebagai 'hero kegemaran' mereka.



Kembali kita ke Alif dan hero kegemarannya, Rasulullah SAW.

Jawapan Alif menjadikan Rasulullah SAW sebagai hero kegemarannya amat mengejutkan aku. Aku (seperti cikgu aku ketika di darjah dua dahulu) menyangka nama yang akan keluar mungkin 'Captain America', 'Black Panther', atau 'Wonder Woman', namun sebaliknya terkeluar nama pemimpin paling agung untuk seluruh masyarakat Islam, Nabi Muhammad SAW.

Dan juga seperti cikgu aku ketika di darjah dua dahulu, aku bertanya;
"Kenapa pilih Nabi Muhammad SAW sebagai hero kegemaran?"

Alif terdiam.

Aku sangka dia tidak jelas dengan soalan aku, jadi aku olah ayat soalan;
"Apa yang Nabi Muhammad SAW buat yang membuatkan Alif mengaguminya?"

Alif masih terdiam.

Aku jadi keliru. Ada apa-apa yang sudah aku tersalah cakapkah?

"Nabi Muhammad SAW itu siapa, Alif?" tanya aku, lagi.

Alif pun mula membuka mulutnya, namun masih kelihatan ragu-ragu.

"Nabi Muhammad SAW itu Nabi kita."

"Jadi, apa yang buatkan Alif kata Nabi Muhammad SAW itu hero kegemaran Alif?" Suara aku kedengaran mendesak. Maaf. Aku tidak tahu macam mana nak tangani budak kecil dalam situasi sebegini.

"Daddy kata, semua orang Islam kena jadikan Nabi Muhammad SAW sebagai idola dan hero. Tak baik kalau jadikan orang lain sebagai hero."

Daripada jawapan Alif, aku sedar satu perkara. Aku mungkin salah, tapi aku juga yakin inilah situasinya.

Daddy kepada si Alif ini mengajar anaknya supaya menjadikan Nabi Muhammad SAW sebagai contoh teladan, hero, dan idola. Tapi aku rasa si Daddy ini langsung tidak pernah ceritakan kenapa patut Alif jadikan Nabi Muhammad SAW sebagai contoh teladan, hero, dan idola.

Memang kita akan rasa terkejut dan terharu bila kita tanya budak kecil siapa hero mereka dan mereka jawab "Nabi Muhammad SAW". Mungkin itulah yang nak ditunjukkan oleh si Daddy ketika mengajar Alif tentang Nabi Muhammad SAW.

Namun,
seperti penolong ketua kelas aku yang menjadikan bapanya sebagai hero kerana bawa pulang ayam goreng kegemaran, dan juga seperti kawan sekelas aku yang menjadikan pegawai bank sebagai hero kerana punyai banyak duit, si Daddy juga perlu jelaskan kenapa Alif perlu menjadikan Nabi Muhammad SAW sebagai heronya.

Alif perlukan sebab kenapa Nabi Muhammad SAW harus dilihatnya sebagai hero.

Supaya bila ditanya orang seperti aku tentang kenapa menjadikan Nabi Muhammad SAW sebagai hero, Alif mampu bercerita tentang sebabnya.

Dan si Daddy Alif tadi perlu menceritakan riwayat Rasulullah SAW kepada Alif supaya dia boleh tahu kenapa Nabi Muhammad SAW patut dijadikannya sebagai hero kegemaran.



Dengan hanya menyuruh anaknya menyebut nama Rasulullah SAW sebagai hero tanpa menceritakan sebab kenapa dengan jelas dan nyata, mungkin akan tidak memberikan kesan baik kepada si anak. Lagi teruk, akan mendatangkan kesan lebih buruk kerana pada satu waktu di mana si anak terjumpa 'hero' yang lain dan bersamanya dia tahu sebab 'hero' itu perlu diangkat, dan ;hero' itu bukan Nabi Muhammad SAW, maka segala pemahamannya mengenai Nabi Muhammad SAW akan bertukar dan berubah.

Aku bukan ustaz, juga bukan seorang pendidik, apatah lagi seorang bapa, tapi aku rasa jalan terbaik supaya generasi muda (anak-anak) menjadikan Nabi Muhammad SAW sebagai contoh teladan mereka adalah dengan bercerita tentang riwayatnya, bukan sekadar menyuruh anak-anak menyebutnya.

Malah aku rasa, jika ditanya kebanyakan orang dewasa tentang 'role model' mereka, pasti ramai yang akan jawab Rasulullah SAW.

Tapi seberapa banyak daripada mereka benar-benar memaksudkannya?



Pengajaran juga untuk aku sendiri,
aku rasa, jika ada anak kecil yang bertanya kepada aku tentang Rasulullah SAW tentang kenapa baginda diangkat sebagai pemimpin nombor satu umat Islam, aku pun tidak mampu memberi jawapan yang jitu.

Aku sedar aku pernah belajar mengenai Rasulullah SAW dan seluruh riwayat hidupnya. Berkali-kali sudah aku dengar tazkirah, ceramah kisah sirah, dan bacaan buku-buku riwayat Nabi SAW, namun tiada yang benar-benar tersemat di otak untuk dikenang dan sentiasa diingati.

Aku jadi malu dengan diri sendiri. Konon gelar Nabi Muhammad SAW sebagai idola contoh teladan, namun hanya manis di mulut dan tidak dimaksudkan.



Apa kata mulai sekarang, kita (aku, si Daddy, dan seluruh umat Islam yang sedang membaca) penuhi diri kita dengan ilmu melalui cerita riwayat Nabi SAW. Belajar balik segala ilmu yang pernah masuk tapi sudah tercicir itu. Betul-betul fahami keperibadian Nabi Muhammad SAW supaya baginda betul-betul menjadi idola kita, contoh teladan kita, hero kegemaran kita.

Supaya apabila ada si kecil yang bertanya tentang junjungan besar Nabi Muhammad SAW, kita boleh menceritakan dengan penuh rasa kasih dan sekaligus menyemai benih kasih sayang terhadap Nabi SAW di dalam sanubari si anak kecil tadi.



Allahumma solli aala saidina muhammad waala alihi wasohbihi wasalim.

Salam Maulidur Rasul 1440h.


Karya Dayang Deno
Twitter @Dayunk
Instagram @dayangdeno








.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: