Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Jan 19, 2016

Doodle #2 - Yggdrasil.

Salam.

Sepanjang minggu ini,
aku akan berkongsi doodle yang aku lukis setiap hari.
Ini doodle untuk hari ini.




Doodle sebenarnya ialah lukisan yang kita coret masa kita (sepatutnya) tengah tumpu perhatian.

Ingat masa cikgu tengah seronok mengajar sejarah di depan kelas dan kita dekat belakang main-main pensel dan conteng buku teks sejarah kau tu dengan lukisan yang kadang-kadang tak bawa maksud pun. Letak misai dekat gambar tokoh. Lukis kapal dekat penjuru muka surat. Siap ada yang buat kartun bergerak lagi guna hujung muka surat buku yang bergerak. Itu doodle.

Tapi orang zaman sekarang punya pengertian doodle sudah sedikit bertukar, kan?
Siap ada yang jadikan doodle sebagai kerjaya lagi.
Salut.

Sekian.




.




24 comments:

  1. Kagum dgn org yg mendoodle wth tiny details.

    ReplyDelete
    Replies
    1. >Zyra

      Tapi tiny details bererti more ink, so cheapskate mcam saya tak berapa suka. Hahahahahah

      Delete
  2. Replies
    1. >Miss Fireflies

      Muka Konah pun aku tak tahum camne aku nak doodle seorang Konah. Hahahahah

      Delete
  3. doodle2.. print letak kat T-Shirt.. jual mahai2..hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. >Raz

      Hahahaha. Ada ke yang nak keluar duit beli doodle camni dekat t-shirt? Hehehehe

      Delete
  4. wahhh, masa kini definisi doodle lebih kepada yg kartun2 macam tu kan? canggihhh~

    ReplyDelete
    Replies
    1. >BV

      Yup. Definition doodle orang zaman sekarang lain sikit.
      Tapi tak salah pun. Yang kartun comel2 tu memang comel pon.
      Hehehe

      Delete
  5. Ohoooo... i know that anime *grins wickedly* :p

    ReplyDelete
  6. Dari dulu lagi berminat nak berdoodle. Tapi tak berbakat. Huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. >Hami Asraff

      Takpe tuan. Doodle ni sesiapa pun boleh buat tak kira ada atau tak ada bakat. Try dulu satu nanti rasalah keseronokannya :)

      Delete
  7. aku akan sentiasa kagum dengan orang boleh melukis dengan cantik ni. kawan aku buat doodle kat dinding cafe. cool yo

    ReplyDelete
    Replies
    1. >NADIA

      Peeerrghh!
      Aku kalau dapat peluang nak jugak menyonteng dekat dinding kafe. Hehehe

      Delete
  8. Hey, aku minat gila doodle! yang ni paling menarik hati aku. aku suka tengok doodle yang comel comel dan yang kemas. lines yang kemas maksud aku. yang ini - comel! ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. >~* chirpy_chummy *~

      Aku tak pandai sangat doodle yang comel2 tu sebab mmg dr zaman sekolah dulu lagi aku banyak doodle abstract yang tak ada motif. Hahahahaha
      Tapi aku pernah gak jugak try doodle yg comel2 tu. Sebabkan aku tak berapa nak comel, so doodle 'comel' aku pun jadi menakutkan. Hahahahaha

      Delete
    2. ingat tak yang gambar dekat kertas macam poskad yang orang duk jual kat amcorp mall tu? dorang lukis bangunan. itu panggil doodle jugaklah kan? lukis pakai pen dakwat hitam, ada garis garis yang kemas. asalkan kemas, memang cantik.

      Delete
    3. >~* chirpy_chummy *~

      Itu doodle jenis taraf tinggi tu Mar. Dah masuk sketch taraf artis tu. Kena ada bakat + ilmu + teknik + pen yang power baru boleh buat camtu.
      Aku ni picisan je. Hahahaha

      Delete
  9. Yggdrasil tu mende la..aku Search tgk pasal 9 worlds la, mcm merepek je. Tapi xpe la at least skrg aku dah tahu maksud sebenar doodle. Thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pon sama mcm Bro Ley sampai aku google. tapi dari pemerhatian aku, mmg selama ni setiap posting cEro, kat url mesti lain dgn tajuk yg kluar. aku heran cmna hg buat..

      Delete
    2. >Bro Ley

      Yggdrasil tu satu pokok dlm mitos orang Norse, kebetulan aku sedang baca buku tentang orang Norse. Kalau rajin baca laa, best. Tapi itu mitos je, jangan percaya plak.

      Delete
    3. >anamizu

      Yang URL tu kan boleh edit masa dalam draft. Try bukak draft dan tengok dekat sidebar tepi tu ada setting option untuk set URL sendiri.

      Delete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: