Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

May 27, 2015

Bukan Marimo.


Salam,

Asalkan manusia, dia mesti ada kelemahan.
Aku manusia, maka aku pun ada kelemahan.
Inilah salah satu kelemahan aku...






Okey,
bukan silap Festival Belia yang susah nak jumpa.
Tapi salah aku yang tak mampu nak jumpa Festival Belia.
Hahaha.


I am self-proclaimed great map reader.
Aku boleh baca peta tanpa masalah. Kacang je. Petik jari.

Tapi bila masuk bab mengingat arah dan jalan, aku GAGAL.

Bayangkan,
sehingga ke hari ini, beratus kali sudah aku berulang dari Kuala Lumpur ke Shah Alam selaku rumah kedua aku.
Tapi sampai sekarang, aku susah nak hafal jalan ke sana.
Aku boleh sampai ke Shah Alam hanya kerana adanya papan tanda.
Cabut papan-papan tanda itu, maka tak sampailah aku.

Ianya lebih mencabar bila tempat tu guna sistem nombor untuk seksyen (seperti di Shah Alam dan Petaling Jaya) atau presint (seperti di Putrajaya).

Secara logik,
selepas 13 mestilah 14,
maka Seksyen 13 sepatutnya bersebelahan dengan Seksyen 14.
Pergi ke Shah Alam dengan pemikiran itu, kalian akan digelak.
Di Shah Alam,
nak ke Seksyen 14 dari Seksyen 13, kita kena lalu Seksyen 9 dan Seksyen 10 dulu.
Itu belum cerita berapa banyak roundabout yang perlu ditempuh.

Sama macam Putrajaya.
Cuma Putrajaya kurang bulatan, tapi banyak lampu isyarat.

Memang dari kecil lagi aku sedikit lemah dengan arah dan jalan.
Kanan dan kiri pun selalu keliru, ambil masa untuk loading.

Ada satu bahagian dalam otak kita yang dipanggil hippocampus (BM = hipokampus).
Di situ terdapatnya sel neuron yang dipanggil grid cells dan place cells.
Kedua-dua sel neuron ini bertanggungjawab dalam simpanan memori berkenaan arah dan jalan.
Mereka yang kerap menggunakan sel neuron ini akan menjadi sangat hebat dalam mencari arah dan mengingati jalan.

Maknanya,
penyelesaian untuk si kaki sesat macam aku adalah dengan kerap menggunakan grid cells dan place cells ini.
Dengan kata lain,
aku kena kerap keluar berjalan-jalan.

Tapi...
kalau aku kerap keluar berjalan-jalan,
maka aku juga akan kerap sesat.

So, macam mana?
Ada sesiapa nak keluar dengan aku? **tetiba**




.




May 20, 2015

La Cucaracha Roja


Salam,

I'm back :)






Baiklah, ringkas dan padat.

Situasi:
Anda baru balik ke rumah dari luar kawasan dan mendapati gelas kegemaran anda berada di atas meja.
Bila dijenguk ke dalam gelas tersebut,
anda mendapati terdapat makhluk perosak berkaki enam sedang khusyuk menikmati sesuatu di dalam gelas tersebut yang anda sendiri tidak dapat kenalpasti apa...

Soalan:
Di manakah antara berikut merupakan tindakan yang wajar anda lakukan sekiranya anda berada di dalam situasi tersebut;

1) Halau makhluk tersebut,
basuh gelas kegemaran anda itu sebersih mungkin supaya boleh digunakan semula,
dan seterusnya teruskan hidup seperti tiada apa yang berlaku.

2) Bunuh makhluk tersebut sekejam mungkin,
gantung bangkainya di depan lubang sarang makhluk tersebut sebagai peringatan kepada rakan-rakannya yang lain,
dan hapuskan gelas itu walaupun ianya gelas kegemaran anda kerana gelas itu sudah tercemar.

3) Tarik nafas dalam-dalam dan hembus dengan perlahan.
Masuk ke dalam bilik dan rancang plan pembunuhan teliti yang sempurna berserta dengan bukti alibi untuk diri sendiri.
Sasarannya ialah sesiapa sahaja yang bertanggungjawab mengguna dan membiarkan gelas itu di atas meja.
Laksanakan plan itu sehingga berjaya.

...atau anda ada tindakan anda sendiri?


Pada aku,
pilihan (3) nampak sangat menarik...




.




May 19, 2015

Janda Hitam.


Salam,

Dua perkara yang seronok dibincangkan tentang Black Widow ialah nama 'Black Widow' itu sendiri dan Scarlett Johansson.




[06] Previous-----07------Back to Start [01]

Black Widow adalah satu codename yang diberi berinspirasikan sejenis labah-labah dari genus Latrodectus.
Labah-labah (Black Widow) ini mendapat gelaran disebabkan labah-labah betinanya kebanyakan berwarna hitam (hence, Black)
dan selepas mengawan dengan labah-labah jantan,
si labah-labah betina ini akan makan (YA, MAKAN YUM YUM) si labah-labah jantan tadi (hence, Widow = Janda/Balu).

Black Widow betina (terutamanya jenis Southern Black Widow, L. mactans)
berwarna hitam dan di bawah abdomen dia ada tanda merah berbentuk jam pasir.
Simbol jam pasir merah ini digunakan oleh watak Black Widow dalam komik dan filem Marvel sebagai identiti diri.

Gigitan labah-labah Black Widow selalunya tidak membawa maut,
tapi kesan seperti sakit, lenguh otot, berpeluh dan muntah-muntah memang biasa.
Kesakitannya mampu berpanjangan selama 3 hari ke seminggu,
tapi jika tidak dirawat dengan antivenom, ianya boleh berpanjangan sehingga berminggu-minggu, bergantung kepada berapa banyak neurotoksin yang dia sumbat dalam gigitan dia.


Dan untuk ScarJo,
masa penggambaran filem The Avengers: Age of Ultron baru-baru ni, dia sedang mengandung.
Dan dia pernah buat pembedahan kecilkan payudara sebab 'tidak mahu dipandang sebagai simbol seks'

WHAT?!
(*0*)9





.




May 18, 2015

Lelaki Hijau.


Salam,

Satu soalan:
Hulk sedang update twitter.
Tapi tak habis taip lagi dia dah marah hingga genggam phone sampai hancur lumat.
Kenapa dia marah?




[05] Previous-----06-------Next [07]

Sejarah kemunculan pertama Hulk yang dalam komik dan dalam filem (terutamanya filem The Incredible Hulk [2008]) adalah sangat berbeza, tapi point utama bagaimana Dr. Bruce Banner boleh bertukar menjadi Hulk ialah dedahan kepada sinar gamma (Gamma radiation).

Dr. Bruce Banner terdedah dengan sinar gamma berlebihan sehingga membuatkan sesuatu berubah di cellular level, dan dia akan bertukar menjadi raksasa hijau yang besar, kuat, garang, dan sukar dikawal sekiranya dia marah ataupun degupan jantungnya melebihi tahap tertentu.

(Amaran: Perenggan seterusnya bersifat ilmiah. Jika bosan, sila skip satu perenggan)

Realitinya,
aku tak pasti berapa banyak radiasi gamma yang si Banner ini dapat, tapi sinar gamma memang sangat bahaya.
Kalau tak silap aku masa belajar dulu, sinar gamma berfrekuensi tinggi tapi panjang gelombang (wavelength) sangat kecil.
Kalau buat graf gelombang (yang bentuk macam ular tu), dia punya bukit-bukit tu sangat banyak tapi rapat-rapat.
Ini menjadikan sinar gamma bersifat 'ionizing' (aku tak pasti dalam BM disebut apa),
kalau kena pada peringkat sel, sama ada DNA boleh berubah (mutasi a.k.a cacat) atau boleh dapat kanser.

Correct me if I'm not right.

Alaa, cerita komik. Tak pernah nak ikut saintifik betul-betul pun.


Oh, untuk soalan Hulk marah masa update twitter tu,
jawapannya sama dengan sebab kenapa bila Hulk nak naik lif ke tingkat 4, dia akan tertekan butang tingkat 2, 3, 4, 5, dan 6 juga.

Sebab jari dia besar.
Kalau update twitter asyik nak typo je.
Tekan 'a' keluar 'aswqzx'.


('V')

So, siapa tahu Bruce Banner punya catchphrase?





.




May 17, 2015

Lelaki Berjambang Berbaju Kuning.


Salam,

Wolverine adalah superhero kegemaran aku sejak dari awal aku baca komik X-Men dulu lagi.
Antara sebab aku suka Wolverine ialah kuasa penyembuhan segera dia, which is sangat cool kalau aku ada.
Masa kecil, masa shampoo rambut,
aku suka bikin rambut bertanduk macam rambut Wolverine,
lepas tu selit berus gigi celah jari kekonon macam dia punya claws.
(Dah besar pun selalu buat lagi sebenarnya...)




[04] Previous-----05-------Next [06]

Rangka badan Wolverine disadur dengan logam Adamantium.
Adamantium (seperti Vibranium) juga adalah logam rekaan dalam Marvel.

Wolverine juga ada catchphrase,
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice,"
Cubalah cari ayat tu dalam mana-mana filem X-Men (hehe)

Hugh Jackman, pelakon yang sinonim dengan watak Wolverine ada buat pengumuman pada 7 May 2015 lepas bahawa filem Wolverine ketiga yang bakal ditayangkan pada 2017 adalah filem terakhir dia sebagai Wolverine.

Persoalan timbul di kalangan peminat tentang siapa yang bakal melakonkan watak Wolverine seterusnya.
Aku sudah nampak satu calon yang sangat sesuai,
muka pun sama, badan pun sama **batuk batuk**
tapi malangnya dia bukan pelakon.
Aku jumpa dia tiap kali aku duduk depan cermin
**double finger guns with a wink**

('v')


Wolverine pertama kali muncul dalam komik. Macam kucing pun ada...




Be great. Have a good day :)




.




May 16, 2015

Lelaki dengan Perisai Belang Merah Putih Biru Bintang.


Salam,

Captain America memakai uniform biru, merah dan putih berserta motif bintang.
Kalaulah ada Captain Malaysia, patutnya uniform dia lebih kurang juga,
cuma ada bulan dan bintang warna kuning.




[03] Previous-----04-------Next [05]

Perisai bulat yang merupakan identiti Captain America diperbuat daripada logam Vibranium.
Vibranium dikatakan sejenis logam yang mampu tahan hentakan kuat,
sekaligus diiktiraf sebagai logam yang (hampir) tidak boleh dimusnahkan.
Berat Vibranium juga dikatakan hanya satu pertiga daripada besi keluli biasa.

Kuat dan ringan.
Patutnya Proton dan Perodua guna vibranium sebagai bahan asas kerangka besi kereta mereka.

Malangnya,
vibranium tidak wujud. Ianya hanya rekaan semata-mata.




Dan tiap kali aku tengok badan Steve Rogers masa awal-awal dulu,
aku mesti berasa lawak dan sedih bercampur baur.
Lawak sebab kelakar badan dia kurus amat.
Sedih sebab at least dia akan jadi Captain America,
manakala aku pula tak akan mampu dapat badan macam Captain America pun.
(T_T)





Be good. Have a good day :)




.




May 15, 2015

Lelaki di dalam Baju Perisai Besi Merah dan Emas.


Salam,

So, old joke.
Iron is Ferrum.
The symbol of ferrum in chemistry is 'Fe'.
Man is male.
Thus, Iron Man = Fe Male = Female
(shin~~ng)



[02] Previous-----03-------Next [04]

So random poyo time.
Secara asasnya, Iron Man berwarna merah (dan emas).
Warna merah dalam darah manusia datang dari protein yang dipanggil hemoglobin.
Komponen utama hemoglobin ialah Ferum (II) a.k.a besi (iron).

Sesetengah haiwan invertebrata memiliki darah warna biru.
Warna biru darah tersebut datang dari protein yang dipanggil hemocyanin.
Hemocyanin sama seperti hemoglobin, cuba komponennya bukan Fe(II) tapi copper, Cu.

Jika satu hari si pakcik tua Stan Lee berhasrat nak buat satu lagi superhero bernama Copper Man, dia patut warnakan Copper Man itu dengan warna biru.

#hambar
(-_-")


Smile. Have a good day :)




.




May 14, 2015

Lelaki Bermantel Merah yang Membawa Tukul.


Salam,

So,
What will Thor be if he's just weilding regular hammer instead of Mjolnir?
CarpenThor. (krik krik krik)



[01] Previous-----02-------Next [03]

Random fun fact time.
Hari khamis ialah 'thursday' dalam Bahasa Inggeris.
Perkataan 'thursday' datang dari 'Thor's Day' yang bermaksud Hari Thor.
Tapi sudah tentu Thor yang dimaksudkan bukanlah superhero yang buat rawatan rambut setiap bulan tapi malas nak cukur bersih jambang tu, tapi Thor yang digelar 'Dewa Guruh' dalam mitologi Norse lama.
Dalam mitos Roman pula, Dewa Guruh mereka (yang sama dengan Thor) ialah Jupiter.
Planet Jupiter (Musytari) ialah planet kelima paling hampir dari matahari.
...dan khamis ialah hari kelima dalam minggu,
dan hari entri ini diterbit ialah hari khamis.
Booom! *mind blown*

I must be 'fun' at parties...(-_-")


Be awesome. Have a good day :)




.




May 13, 2015

Dinding Putih Sudah Tidak Menghalang Jalan.


Salam,

So,
what happens when a bunch of average joes become The Avengers?
They become The Averagers. (krik krik krik)



No Previous-----01-------Next [02]

Ceritanya begini.
Selepas kalian baca entri super-tekanan dari aku minggu lepas (klik sini untuk baca),
mungkin ada antara kalian anggap yang aku akan perlahankan sedikit aktiviti berblog.

Tapi malangnya (untuk kalian), anggapan itu salah sama sekali.

Aku bukan sahaja tidak akan perlahankan aktiviti,
malah aku akan melipat-gandakan jumlah entri yang akan diterbitkan.
Macam kata orang petua kalau sakit tekak hilang suara, makanlah aiskrim,
aku pula sakit otak hilang mood melukis, jadi lukislah banyak-banyak lagi.

Maka terhasillah cerita spoof The Avengers celop yang aku beri nama The Averagers.

Sepanjang minggu ini (mulai rabu 13 Mei) selama seminggu,
aku sudah jadualkan entri The Averagers setiap hari.
YA. SETIAP HARI SELAMA SEMINGGU.

Aku sudah lukis 7 yonkoma (komik empat panel) untuk The Averagers.
Mula-mula nak terbit sekaligus semua dalam satu entri hari Rabu,
tapi 7 komik untuk satu entri akan jadi panjang dan berat,
jadi aku tukar plan nak buat satu komik satu minggu.
Tapi 7 minggu untuk cerita sama The Averagers nanti orang akan bosan,
jadi aku berkeputusan untuk letak sehari satu entri selama seminggu.
Yaay.

Juga,
sepanjang minggu The Averagers ini,
aku akan berada di luar kawasan atas urusan kerja.
Jadi, mungkin aku tak dapat nak reply komen sesegera mungkin.

Tapi jangan lupa tau.
Datanglah ke blog setiap hari selama seminggu ni.
Tinggalkan komen, pendapat dan pandangan,
aku terima dengan hati yang terbuka.

As for now,
doakan kerja aku siap dengan sempurna supaya aku boleh balik dan terbongkang pakai boxer sahaja di bawah kipas di dalam bilik kecil aku itu.


post-scriptum:
Sila jangan tanya kenapa ada Wolverine dalam team The Averagers aku. You know why.
Dan aku minta maaf jika design dan pakaian dalam team The Averagers aku ni tak berapa nak tepat.
Semua ni aku lukis guna memori dan memori aku sangat tak boleh diharap
(makanan sarapan tadi pun aku sudah lupa apa).
Dan aku minta maaf sebab mutu lukisan aku semakin merudum.
Tiada alasan, cuma kurang berbakat.

Live well. Have a good day :)




.




May 6, 2015

Dinding Putih yang Menghalang Jalan.



Semalam 5 Mei.
Bila menghampiri tarikh tersebut, mood aku semakin menyusut.
Hujung minggu panjang aku, banyak dihabiskan merenung dinding putih kosong bilik.



Aku teringatkan satu kisah mengenai seorang kawan.
Dia suka berlari.
Seminggu paling kurang dua kali dia akan ambil masa ke taman tasik berdekatan hanya untuk berlari.
Hampir setiap maraton dan acara larian yang dianjurkan sekitar sini akan disertainya.
Bila ditanya apa hobi dia, tanpa tangguh dia akan menjawab, "berlari".

Satu hari aku terserempak dengan dia di pekan.
Bersalaman, bertegur sapa, lalu aku tanya,
"Tak berlari ke?"
Aku tahu itu soalan bodoh, sebab sudah nyata aku nampak dia depan mata berbaju kasual di pekan.
Sudah tentu dia tidak berlari.

"Tak. Dah sebulan aku tak lari dah."
Jawapan kawan aku itu membuatkan aku terkejut.
Ya, aku tak berlari hampir tiga tahun, tapi itu biasa. Aku pemalas.
Tapi kalau kawan aku ini yang dicop 'gila lari' tak berlari selama sebulan, siapa yang tidak terkejut.

Bertanyakan kenapa, ini jawapan dia:
"Kau pernah tak dengar satu lagu, dan kau rasa lagu itu sangat sedap sampai tahap kalau diulang main berkali-kali pun tak akan jemu? Ya. Sehari dua memang sedap dimain berkali-kali. Tapi selepas seminggu? Sebulan? Adakah lagu yang sama kau dengar tanpa henti itu kau masih berasa sama sedapnya macam pertama kali dimainkan?"

Dia sambung,
"Ini bukan soal bosan. Lagu itu tidak salah. Salahnya diri kita sendiri. Tak kira betapa sukanya kita dengan sesuatu, terlalu tumpu pada satu perkara itu tidak akan mendatangkan kebaikan."

"Aku mahu merasa semula perasaan keseronokan berlari pada pertama kali dahulu. Jadi buat masa sekarang aku hentikan dulu aktiviti berlari aku."



Sama seperti situasi aku sekarang.

Aku suka melukis. Sangat suka.
Aku masih ingat aku mampu bergelak ketawa hanya dengan melukis.
Aku melukis demi kepuasan diri sendiri,
tidak pernah peduli dengan mutu atau kecantikan lukisan aku.

Namun,
kebelakangan ini aku rasa aku melukis bukan lagi untuk diri aku.
Aku melukis demi orang lain, demi benda lain.
Kepuasan melukis sudah semakin surut hanya kerana matlamat menjadi berbeza.
Aku sudah tidak melukis demi kepuasan diri.

Sekarang,
aku hampir hilang motivasi untuk melukis.

Bukan sudah tidak suka melukis,
aku masih suka melukis.
Melukis sudah jadi sebahagian dari aku.
Tapi buat masa sekarang, aku perlu berhenti seketika dan mencari kembali kepuasan yang lama aku tidak rasai.
Kepuasan melukis untuk diri sendiri.

Mungkin aku kesunyian(?)
Maybe there's a void inside me that need to be filled.
I don't know.



Pernah seorang lagi kawan mengadu bahawa dia berada dalam keadaan 'slump' dalam kerjanya.
Aku nasihatkan dia supaya ubah sebentar persekitaran dan suasana sekeliling dia.
Pergi bercuti. Refresh diri.

Mungkin aku patut ambil nasihat itu untuk diri sendiri.

Tapi macam mana aku nak pergi bercuti?
Aku kena siapkan kerja aku sebelum boleh bercuti.
Tapi untuk siapkan kerja, aku patut bercuti.
Kalau tak bercuti, aku tidak dapat siapkan kerja.
Ianya seperti lubang berulang tiada henti.
Infinite loop. Möbius strip.

Apa patut aku buat?

Mungkin yang terbaik aku boleh buat sekarang
hanyalah merenung dinding putih kosong di bilik aku ini.
Sambil merenung, sambil aku kumpul kudrat untuk merempuh dinding yang menghalang jalan itu.



Terima kasih kerana sudi membaca luahan hati aku ini.
Sebagai penutup,
biar aku berkongsi hasil trace-draw gambar random yang aku ambil dari internet.
Tracing (ataupun dalam BM 'tekap') adalah satu cara aku belajar melukis semasa aku masih budak berhati suci dulu.
Mungkin untuk mengembalikan kepuasan melukis yang aku cari,
aku patut mencarinya bermula dari awal dahulu.
Hehehe



Nevertheless, I never liked May 5th.




.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: