Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Apr 29, 2015

Perosak Keterujaan Berlayar Perak.


Salam,

Tahu tak apa antara perkara yang aku paling tak suka?
Kaki spoiler filem.






Ianya bukan sesuatu yang dibanggakan
tapi sebagai terapi diri, aku memiliki satu buku kecil tertulis senarai perkara-perkara yang aku benci.
Tujuan buku itu ialah sebagai peringatan kepada diri aku sendiri
di mana jika panjang senarai itu, maka banyaklah perasaan benci dalam diri aku.
Mana antara perkara yang dahulunya aku benci tapi sekarang sudah tidak benci,
aku akan garis panjang melintang di atasnya sebagai tanda ianya sudah keluar dari senarai benci itu.

Rasa benci makin bertambah hari demi hari,
tapi dengan masa, banyak juga perasaan benci yang sudah aku palang buang.

Matlamat aku ialah mengurangkan perasaan benci.
The less you hate, the more happy you'll be.

Antara perkara yang (masih) menghuni senarai tersebut adalah seperti;
- my ex
- my ex-boss
- orang yang tak pandai nak bagi signal di atas jalanraya
- orang yang tak pandai nak padam signal selepas selesai membelok di jalanraya.
- artis seorang ni yang aku tak boleh reveal nama dia
- KAKI SPOILER!

Yup.
Kaki spoiler juga ada dalam senarai benci aku.
Kaki spoiler ini termasuk kaki spoiler drama, kaki spoiler cerita, kaki spoiler game,
dan yang terutama sekali KAKI SPOILER FILEM.

Timeline Facebook dan Twitter aku sekarang penuh dengan pelapor spoiler untuk filem The Avengers: Age of Ultron.
Tak kurang hebat juga kawan-kawan lepak, tak habis-habis nak spoil filem itu.

Aku faham amat keterujaan menjadi antara yang pertama melaporkan sesuatu,
specifically, yang pertama menonton filem The Avengers itu.
Ianya hak individu. I respect that.

Tapi itu tidak bermakna anda ada hak untuk merosakkan keseronokan dan keterujaan orang lain untuk menonton filem itu.

Antara poin utama keterujaan menonton sesebuah filem ialah faktor kejutan, kekaguman terhadap grafik dan juga plot cerita filem itu sendiri.
Ianya antara sebab kenapa sesebuah filem itu mampu meninggalkan kesan kepada penonton.
Pengalaman melaluinya di dalam pawagam yang gelap dengan sistem audio yang mampu memekakkan telinga sangat berbeza jika dibandingkan dengan pengalaman menonton di TV atau komputer.
Pengalaman itulah yang berharga dan memberi nilai kepada tiket yang kita bayar.

Dan para kaki spoiler inilah yang merosakkan intipati pengalaman itu hanya kerana mereka mahu memberitahu orang ramai bahawa mereka sudah mengalaminya terlebih dahulu.
The ultimate level of douchebaggery.

Sebab itu bila ada filem baru keluar wayang dan aku berhasrat nak pergi tengok,
aku akan jauhi media sosial (dan beberapa kawan kaki spoiler) sebaik mungkin hanya kerana aku tidak mahu terbaca/terlihat/terdengar mana-mana spoiler yang golongan itu cuba sampaikan.

Untuk filem The Avengers: Age of Ultron,
aku tak berapa terasa hati sangat kalau ada D-bag yang nak spoil,
sebab aku lebih tahu jalan cerita Age of Ultron tu melalui pembacaan komik.
Tapi itu juga tak bermakna sesiapa pun berhak nak spoil.
Kalau nak spoil, aku boleh spoil jauh lagi, sampai The Avengers: Infinity War lagi.

Tapi aku pernah hilang keseronokan menonton filem The Lego Movie disebabkan ada minah ni sibuk nak bagi spoiler dekat aku.
**mengeluh**
Jadi aku tahu sangat betapa tak seronoknya bila keterujaan menonton wayang itu dirampas pergi oleh spoiler.

Semasa entri ini ditaip,
aku masih belum menonton filem The Avengers itu.
Tapi aku akan pergi menontonnya sebagai early bird pada satu hari selepas entri ini diterbitkan.

Pada sesiapa yang terasa dengan entri ini,
aku minta maaf.
Just next time don't be a douche. Just don't.
Tiada siapa suka spoiler.
Janganlah tersenarai di dalam senarai benci aku.
Let me be less hating, more loving.

So,
siapa yang dah tengok The Avengers: Age of Ultron?
Boleh bagi pendapat tanpa spoil?
Berapa bintang kalian bagi?





.




Apr 22, 2015

6 Tahun: Dari Cerulean ke Lelaki Berambut Simpul.



22 April.
Hari ini pada 6 tahun yang lalu, blog ini mula tercipta.
Pejam celik pejam celik bebel lukis sana sini,
6 tahun kemudian, blog ini masih berdiri di sini.

6 tahun bukanlah satu umur yang lama,
tapi kalau dikira menggunakan umur kucing,
kucing itu sudah sebaya manusia berumur 40 tahun.
Since 40 is the new 20, jadi aku ambil keputusan meraikan ulangtahun ke-6 blog ini.
(Macam tak ada kaitan je \(-__-)/)


Jadi,
sempena ulangtahun ke-6 blog ini,
aku akan bongkarkan 6 perkara yang mungkin kalian tahu (atau tak pernah tahu) tentang blog ini.

Silakan...



1. cEro pernah ada partner.

Di awal kebangkitan, blog ini diselenggara oleh dua orang.
Aku (cEro) dan seorang lagi partner aku.
Kami bergilir-gilir keluarkan entri yang berkaitan dengan diri.
Konsepnya adalah bagaimana pandangan dua orang berbeza terhadap satu perkara.
Kami sentuh segala isu; cinta, perempuan, duit, filem, kehidupan,
dan kami garap menggunakan pemikiran kami sendiri.

Malangnya,
dalam perjalanan banyak persimpangan
di mana kami bertukar arah.
Dia lurus ke kiri, aku tegak ke kanan.
Kami yakin kami tidak tersilap langkah.

Partner aku menyerahkan segala hak blog ini kepada aku
dengan syarat aku kena keluarkan semua entri yang dia tulis.
Tapi kami tak gaduh.
Dia kembar aku hari ini dan semalam,
jadi hari esok itu sendiri dia boleh faham.

Malah kadang kala waktu berhenti aku toleh ke sisi dia tiada di samping aku.
Tapi seringkali aku call ajak lepak mamak, bersemuka dengan partner itu.
Aku tanya apa khabar~~?

Dia jawab "Khabar baik, Bro".
(Okay, enough!)

Since nama aku cEro, cuba teka nama partner aku?




2. Tajuk blog ini ialah 'nULL & aLteRnate'.

This fact is obvious.
Pembaca tegar (ada ke?) mungkin tahu,
tapi aku tak terkejut kalau ada yang tak tahu tajuk blog ini.
Semuanya disebabkan aku tak pernah advertise nama blog ini dekat header blog di atas.
Malah, aku sering kali guna frasa 'blog cerolian' kalau aku tulis dalam media sosial.

'nULL & aLteRnate' berasal dari 'Null & Alternative Hypotheses',
satu cabang dalam statistik dan informatik yang membandingkan dua hipotesis terhadap satu pertikaian.
Student sains yang buat paperwork untuk eksperimen selalunya akan tahu apa benda alah ni.

Tajuk sedemikian dipilih disebabkan konsep asal blog ini adalah pandangan dua orang terhadap satu isu.
Aku (cEro) akan jadi 'null' dan partner aku akan jadi 'alternate'.

'nULL & aLteRnate' mempunyai huruf U, L dan R besar adalah disengajakan.
Ianya bukan sebab kami guna bahasa rempit walaupun kami bermotosikal.
Ada sebab tertentu yang rasanya terlalu sensitif untuk aku bongkarkan di sini.

'nULL & aLteRnate' akan terus jadi tajuk blog ini selagi aku waras.
Ini juga sebagai tanda persahabatan antara aku dengan partner aku.




3. cerolian adalah typo.

Semasa blog ini belum sepenuhnya milik aku,
URL blog ini bukanlah 'cerolian'.
Selepas aku mendapat hak penuh,
aku bercadang mahu tukar URL blog sebagai titik mula baru.

Disebabkan blog ini pada waktu itu bertemakan biru langit,
maka aku mahu letak nama blog ini 'cerulean' (nama warna biru langit).
Tambahan pula aku sangat dipengaruhi oleh Pokemon
di mana salah satu bandar dalam game Pokemon bernama 'Cerulean City'.
(Untuk makluman Cerulean City adalah bandar di mana Misty berasal)

Tapi dalam masa sama aku mahu gabungkan nama aku sekali dalam URL itu,
maka aku bercadang nak namakannya 'cErolean' (cEro + cerulean).

Semasa aku mahu tukar URL blog,
aku tersilap taip jadi 'cerolian' instead of 'cErolean'.
Dan yang lagi bangang, aku hanya sedar aku typo hanya selepas beberapa bulan.

But 'cerolian' is not that bad, kan?
Tapi ianya tak ada maksud apa-apa pun sebenarnya. Hehehe.

Rasanya aku pernah keluarkan entri khusus menceritakan perihal asal-usul nama 'cerolian' itu.
Carilah.




4. Blog ini BUKAN blog komik.

Contrary to popular belief,
(^ aku nak sangat guna frasa ni..hehehe)
blog aku ini BUKAN blog komik.

Kebetulan aku minat melukis dan aku lagi puas hati kalau sampaikan cerita dalam bentuk lukisan berbanding menulis, maka blog ini penuh dengan lukisan yang tak seberapa tu.

Tapi disebabkan aku perlukan mood untuk melukis,
jadi bila rasa tak ada mood tapi mahu update blog,
maka akan wujudlah entri yang banyak tulisan dari lukisan.

Tapi kalau nak jugak kategorikan blog ini,
aku rasa ini adalah blog minat.
Sebab minat aku melukis, jadi blog ini penuh lukisan.
Akan datang kalau minat aku berubah kepada mengait baju,
mungkin blog ini akan penuh dengan gambar baju kait.
Hahaha.

Kalau perasan, aku jarang letak watermark dekat lukisan aku.
Ini disebabkan aku rasa aku tak perlukan watermark.
Pendek kata, tak ada siapa yang nak curi lukisan aku dan claim itu dia punya sebab aku tahu tahap melukis aku masih berada di bawah.
Siapa yang nak curi lukisan picisan, kan?




5. E di dalam 'cEro' dibesarkan dengan sengaja.

Bila aku tulis 'cEro', aku akan besarkan huruf E.
Itu adalah sengaja, tapi aku bukannya budak baru nak up yang suka kapitalkan huruf sesuka hati tu.

Dulu Kila pernah kata aku buat macam tu sebab aku suka huruf E,
tapi sebenarnya fungsi E besar itu adalah untuk membezakan aku (cEro) dengan Cero-Cero yang lain.

Cero bukanlah nama yang rare.
Kalau kalian google, Cero banyak digunakan seantero dunia.
Jadi untuk membezakan cEro aku dengan Cero-Cero yang lain,
aku besarkan E.

'cEro' yang aku pakai diambil dari angka sifar dalam Spanish.
Angka sifar yang berdiri sendiri bernilai kosong,
tapi angka sifar yang berada di sebelah angka lain akan menggandakan nilai angka tersebut, seperti contoh; 1 diikuti dengan sifar akan menjadi 10.

Itu prinsip aku selepas memegang nama cEro.
Aku berharap aku akan memberi nilai ganda kepada sesiapa sahaja yang berada di sisi aku, termasuklah yang membaca blog ini.

Tapi E besar hanya eksklusif untuk nama 'cEro'.
Untuk 'cerolian', E besar hanyalah optional.
Kadang-kadang aku tulis sebagai 'cErolian',
kadang-kadang aku tulis hanya 'cerolian'.
Kedua-duanya masih merujuk kepada 'cerolian' yang sama.

Cuma yang pasti,
huruf c akan sentiasa kecil.




6. 'cerolian' adalah anagram kepada 'caroline'.

Huruf-huruf di dalam 'cerolian' boleh disusun semula menjadi 'caroline'.

Ini 100% kebetulan dan aku sendiri baru sedar.
Satu waktu dulu aku pernah gila anagram,
jadi aku anagram-kan segala perkataan yang aku jumpa.

Bila aku anagram 'cerolian',
aku agak terkejut ianya boleh eja 'caroline' dengan tepat.

Tiada perempuan yang bernama Caroline pernah wujud dalam hidup aku.
Caroline yang paling rapat dengan aku ialah kucing betina milik roommate aku.
Roommate berikan nama itu kepadanya berdasarkan watak Caroline (Hayasaka Yukari) dalam manga Paradise Kiss.

Kalau kalian pernah layan filem adaptasi sebenar Paradise Kiss,
watak Hayasaka Yukari (Caroline) itu dimainkan oleh Kitagawa Keiko, one of my favorite Japanese actress ever.
(Ok, itu sangat trivial...)

'cerolian' juga merupakan anagram kepada 'colinear' dan 'acrolein'.
Maksud perkataan itu? Cari sendiri...



===================================================




Cukup 6 fakta mengenai blog ini yang kalian tak nak pun tahu.
Kenapa 6 je?
Sebab ini ulangtahun ke-6.
Kalau ulantahun ke-10, aku bagilah 10 fakta. Hehehe


Masa Depan cErolian

Pada 2012,
aku tetapkan matlamat terulung pertama aku, WORLD DOMINATION.
Menggunakan nama cEro dan cerolian,
bercadang untuk menjadi kuasa besar di atas bumi dan seterusnya menakluk dunia.
**batuk batuk**

Pada awal 2015 ini pula,
aku tetapkan pula matlamat terulung kedua aku,
iaitu TIME MANIPULATION.
Aku berazam mahu cipta mesin masa.
**batuk batuk**

Pada 2013,
aku mulakan langkah menjenamakan 'cerolian'.
Aku giat meluaskan nama cerolian di merata cabang media sosial.
Hampir semua laman web media sosial ada ID 'cerolian'.
Yang tak ada tu, sama ada aku tak tahu ataupun tak kisah.

Aku berhasrat menjadikan 'cerolian' dikenali.
Aku mahu 'cerolian' dikenali bukan sekadar satu blog.
Aku ada plan teliti ke arah itu.
Tapi biasalah, selaku kaki tangguh sepenuh masa dengan motto 'kalau ada esok, kenapa buat hari ini?', plan itu masih hanya plan sehingga ke saat ini.

Dalam tahun ini juga,
aku akan cuba untuk keluarkan satu produk sendiri atas nama cEro dan 'cerolian'.
Produk apa, jangan tanya dulu.
Ianya mungkin bukan seperti apa yang kalian fikirkan.
Yang pasti, produk itu adalah langkah pertama aku menakluk dunia.

Tapi aku yakin,
satu hari nanti aku akan mempunyai empayar bernama 'cerolian'.
Dengan empayar itu,
aku akan capai dua matlamat terulung yang aku sebutkan awal tadi.
**batuk batuk berangan batuk**

Akan datang kalau kalian tengah memandu dan terlihat satu menara yang dipanggil 'cerolian Tower', kalian bolehlah berbangga dengan anak-anak kalian dan berkata,
"I know the owner of that majestic tower!"


Masa Depan cEro

Pada 2011,
aku mula berhasrat tidak mendedahkan identiti sebenar aku.
Jadi aku selalu gunakan Roommate aku sebagai alias.
Aku tak berminat nak kaitkan cEro dengan kehidupan realiti aku.
Dan aku amat harap tiada siapa yang berminat nak korek.

Tapi yang mana antara kalian yang sudah tahu,
aku amat berharap kalian dapat simpan rahsia siapa diri aku itu ketat-ketat.

Sebagai cEro,
aku selalu terfikir mahu berhenti berblog.
Tapi aku tak rasa aku akan berhenti dalam masa terdekat ini,
apatah lagi masih banyak yang aku belum capai sebagai cEro.

Tapi ajal maut rezeki jodoh di tangan Tuhan.
Kita hanya mampu merancang. Keputusannya di tangan Dia.


Terima Kasih.

Terima kasih kerana sudi membaca bebelan sempena ulangtahun ke-6 blog ini.

Terima kasih juga kepada teman-teman yang tak pernah penat nak tinggalkan komen di setiap entri.
Tiap komen aku baca, aku suka, dan aku hargai.

Terima kasih kepada 1151 (setakat entri ini diterbitkan) followers blog ini.
Kalau ada sesiapa yang nak aku follow balik,
jangan segan silu bagitahu.

Terima kasih juga kepada semua yang mengikuti aku di media sosial;
di Facebook Empire State of cEro,
di twidder @cerolian,
di Instagram @cerolian,
dan di mana-mana jua yang ada.

Terima kasih juga untuk 6 tahun masa bersama.
Harap kita terus bersama untuk 6 tahun seterusnya,
dan waktu-waktu yang mendatang.

Terima kasih kerana terus menyokong lelaki berambut simpul ini.




So, now you tell me....
Entri apakah merupakan entri PERTAMA kalian sampai dan baca di blog ini?





.




Apr 15, 2015

Merah Mata Putihku.


Salam.

Tahu tak apa yang buat aku tertekan?
Bila ada orang berdiri di belakang aku semasa aku mengadap komputer.




Perasaannya sama masa pengawas peperiksaan berdiri di belakang kita
masa kita sedang bertungkus-lumus nak jawab soalan peperiksaan.
Daripada boleh jawab dengan lancar,
terus gigit pen kekonon macam tengah gigih berfikir nak jawab apa
dengan harapan pengawas peperiksaan tu berambus dari belakang kita.

Perasaannya juga sama bila ada orang belakang beratur rapat masa nak tekan duit di ATM.
Nombor pin 6 angka mudah yang celah jari pun boleh recall
terus lesap dari memori macam kena selesaikan calculus soalan darab matriks 3x3 baru boleh dapat jawapan.

Perasaannya sama macam masa nak suap nasi makan tengahari
tapi sebab ada orang berdiri belakang kita,
terus terganggu sampai makan nasi guna straw minum air guna garfu.

Perasaannya sama macam bila ada orang berdiri belakang kita masa melukis,
lukisan orang kacak bergaya rambut bersimpul berbaju kuning berseluar biru
terus bertukar jadi orang lidi macam lukis guna ibu jari kaki.

Perasaannya sama macam masuk toilet awam nak terberak
tapi pintu jamban tak ada selak dan jamban lain dah penuh orang isi.
Nak ditahan, tetamu sudah berada di hujung terowong.
Jadi kita tak ada pilihan lain selain guna jamban itu
dan berak dalam keadaan ketakutan bahawa pintu itu boleh ditolak oleh sesiapa sahaja.

Bayangkan,
aku main game Need For Speed,
selama ni bawa laju sampai cecah 230 mph pun tak ada masalah,
bila ada orang berdiri belakang aku jadi kaku sampai lori sampah potong belah kanan.



Okey,
untuk makluman, aku main NFS: Most Wanted yang tahun 2005 dulu punya sebab game tu je yang komputer purba aku boleh support.
Tu pun under lowest settings graphic-wise dan performance-wise.


So, kembali kepada topik,
apa tindakan kalian kalau berhadapan dengan situasi begini?
Terutamanya situasi jamban tak ada selak tu?





.




Apr 8, 2015

Sains Ringkas Mengenai Gerhana Bulan Merah.




Salam.

Aku berniat mahu menjadikan blog ini santai dan menarik.
Sebab itu aku selitkan komik lukisan sendiri di dalam kebanyakan entri.
Sebab itu juga aku jarang keluarkan topik ilmiah yang bagi kebanyakan orang adalah membosankan.
Tapi kali ini aku berkeras mahu berkongsi tentang sesuatu yang sangat ilmiah.

Ada beberapa perkara di atas dunia ini yang menjadikan aku teruja.
Antaranya ialah berkenaan astronomi dan ilmu kaji angkasa.
Sebabnya aku suka tenung langit malam.

Baru-baru ini (4 April 2015) berlaku satu fenomena luarbiasa(?) di langit malam.
Gerhana bulan penuh.

Gerhana bulan penuh itu berwarna merah.
Penuh timeline twitter dan facebook dengan gambar bulan penuh merah itu.
Ianya dicanang sebagai fenomena yang hanya akan berlaku selepas 140 tahun (?).

Aku sendiri tak berkesempatan melihat fenomena itu disebabkan awan yang memenuhi langit malam bandar besi tempat aku tinggal.

Tapi apa sebenarnya yang kita tahu mengenai bulan merah ini?





Gerhana

Matahari adalah pusat bagi sistem solar kita.
Bumi planet ketiga terdekat yang mengelilingi matahari.
Bulan pula merupakan satelit semulajadi yang mengelilingi bumi.

Gerhana adalah satu fenomena di mana apabila 3 entiti cakerawala (celestial bodies) ini iaitu Matahari, Bumi dan Bulan berada di posisi sejajar. Posisi ini dipanggil 'syzygy' (dalam BM dipanggil sizigi yang kedengaran sangat janggal).
Apabila ketiga-tiga entiti ini berada dalam satu barisan, maka terjadilah fenomena yang kita panggil gerhana.

Dua jenis gerhana ialah gerhana matahari dan gerhana bulan.





Gerhana Bulan

Gerhana bulan berlaku apabila Bumi berada di antara Matahari dan Bulan.
Cahaya dari Matahari membuatkan bayang Bumi jatuh ke Bulan.

Terdapat dua bahagian bayang bumi yang melindungi bulan:
1) Penumbra - Kawasan di mana hanya sebahagian sahaja bayang bumi menutupinya. Kawasan ini masih mendapat cahaya matahari tetapi dalam kuantiti yang sedikit.
2) Umbra - Kawasan di mana bumi sepenuhnya membayangi tanpa sebarang cahaya matahari kelihatan.

Terdapat dua jenis gerhana bulan:
1) Gerhana Bulan Separa - Semasa gerhana ini, bulan tidak berada sepenuhnya di dalam kawasan umbra. Sebahagian daripada bulan berada di kawasan penumbra.
2) Gerhana Bulan Penuh - Semasa gerhana ini, bulan berada sepenuhnya di dalam kawasan umbra.

Satu lagi, terdapat juga Gerhana Bulan Pusat, di mana gerhana bulan penuh itu berlaku di tengah-tengah kawasan umbra. Tapi fenomena ini sangat jarang berlaku.

Masa darjah 5 aku belajar mengenai gerhana bulan,
bila cikgu beritahu yang bayang bumi jatuh ke bulan dan berlakulah gerhana,
aku terfikir,
"Kalau bayang bumi jatuh ke bulan, maka bulan akan jadi gelap.
Bila bulan gelap, maka kita di bumi tak akan nampak apa-apa, kan?
Tapi kenapa gambar dalam buku teks sains ni menunjukan gerhana bulan adalah seperti fasa bulan penuh?"

Dan apa yang kita lihat 4 April lalu ialah gambar bulan penuh berwarna merah.
Kenapa merah?



Sumber: April 2015 Lunar Eclipse - Wikipedia

Kenapa Gerhana Bulan Penuh Berwarna Merah?

Gerhana bulan yang merah juga dikenali sebagai 'Blood Moon' oleh masyarakat dunia.
Banyak kepercayaan purba dan masyarakat tertentu yang mengaitkan Blood Moon dengan perkara yang tidak baik.
Rasa nak baca lanjut, bolehlah google sendiri sebab aku tak berminat nak kupas perkara tak saintifik macam tu.

Apa yang membuatkan gerhana bulan itu MERAH adalah dua perkara;
1) Atmosfera Bumi, dan 2) Persepsi manusia.

Pada waktu matahari terbit dan terbenam, kita dapat lihat warna cahaya matahari menjadi kemerah-merahan, kan?
Ini disebabkan pada sudut yang rendah, cahaya matahari (yang pada dasarnya putih) akan terbias apabila melalui lapisan atmosfera bumi. Warna kemerah-merahan (atau dalam kes matahari terbit dan terbenam ialah jingga) mempunyai panjang gelombang (wavelength) yang tinggi dan akan sampai ke mata kita, manakala warna lain yang mempunyai wavelength yang rendah akan terbias ke tempat lain.

Sama dengan penerangan di atas, untuk gerhana bulan,
cahaya matahari dari belakang bumi akan terbias apabila melalui atmosfera. Pada sudut yang rendah, warna merah akan terbias dan jatuh ke dalam bayang bumi di bulan dan menjadikan gerhana bulan kelihatan berwarna merah.

Pada persepsi manusia pula,
sebab kita sudah dicanang bahawa ialah dipanggil 'Blood Moon',
maka gerhana bulan yang kita nampak ialah merah, sedangkan kalau diamati betul-betul ianya lebih kepada warna perang dan jingga, seperti warna ufuk bumi ketika matahari terbit/terbenam.




Beza Antara Gerhana Bulan dengan Gerhana Matahari

Walaupun kedua-duanya gerhana, gerhana bulan dan matahari melalui proses yang berbeza.

1) Gerhana bulan berlaku apabila bayang bumi jatuh ke bulan, manakala gerhana matahari berlaku apabila bayang bulan jatuh ke bumi.

2) Gerhana bulan berlaku pada waktu malam pada fasa bulan penuh, manakala gerhana matahari berlaku pada waktu siang.

3) Gerhana bulan membuatkan kita dapat melihat bulan penuh berwarna merah, manakala gerhana matahari menyebabkan bulan matahari kelihatan seperti berbentuk cincin (kerana bulan menghalang cahayanya) dan membuatkan siang menjadi gelap.

4) Gerhana bulan boleh dilihat dengan mata kasar, manakala gerhana matahari tidak boleh dilihat terus dengan mata kerana berbahaya kepada retina mata.

5) Gerhana bulan berlaku lebih kerap daripada gerhana matahari.

Kalau ada perbezaan lain lagi yang aku tertinggal, sila beritahu ya!



Sumber: April 2015 Lunar Eclipse - Wikipedia


Gerhana Bulan Penuh 4 April 2015

'Gerhana bulan penuh 4 April 2015 hanya akan berlaku lagi selepas 140 tahun.'
Otak aku berdarah membaca 'fakta' tersebut.

Gerhana bulan lebih kerap berlaku berbanding gerhana matahari.
Malah, dalam tempoh dua tahun ini (2014-2015), gerhana bulan 4 April lalu adalah yang ketiga daripada tetrad.
Tetrad adalah satu set empat kali gerhana bulan yang berlaku dalam dua tahun.
Tetrad pertama untuk 2014-2015 ialah pada 15 April 2014, kedua pada 8 Oktober 2014, ketiga ialah pada 4 April 2015 dan yang keempat ialah pada 28 September 2015.
Setiap gerhana dalam tetrad selalunya berselang lebih kurang enam bulan.

Dengan kata lain, gerhana bulan seterusnya dapat dilihat pada bulan September nanti.

Yang istimewanya gerhana bulan 4 April lalu ialah ianya gerhana bulan TERSINGKAT dalam masa 5 abad.
Fenomena itu berdurasi hanya 4 minit 43 saat, nak berak pun tak sempat.

Yang boleh datang fakta 'hanya selepas 140 tahun' itu ialah hanya pada 11 September 2155 nanti baru kita akan saksikan gerhana bulan yang lebih pendek dari gerhana bulan 4 April lalu yang dijangka berdurasi hanya 2 minit 36 saat.

So, gais. Get your fact straight!



Penutup

Diharap dengan penerangan serba ringkas mengenai gerhana bulan ini dapatlah menambah ilmu yang kemungkinan besar sudah lupa setelah sekian lama sel dalam otak tidak berhubung.

Manusia itu kerdil.
Namun ilmu untuk manusia sangat luas sudah disediakan oleh Yang Maha Pencipta.
Cuma kita sahaja sama ada mahu atau tidak mahu menimbanya.

Cakerawala sangat mengkagumkan.
Kita lihat rumah seorang Datuk Seri itu besar,
tapi kita perlu juga sedar di mata alam semesta, kebesaran rumah itu sangat tidak signifikan.

Belajarlah selagi boleh belajar.
Kita semua adalah pelajar sepenuh masa, sepanjang hayat.


Baca lebih lanjut mengenai gerhana dan gerhana bulan:
- Lunar Eclipse - Wikipedia
- 'Blood Moons' Explained: What Causes a Lunar Eclipse Tetrad? (Infographic)
- April 2015 Lunar Eclipse - Wikipedia
- What's the Difference Between a Solar Eclipse, a Lunar Eclipse, and a New Moon?





.





Apr 1, 2015

Keretapi Emas Tak Sampai Stesen.


Assalamualaikum dan Salam 6% GST.

'Keretapi tak sampai stesen'
Malu oo kalau jadi macam ni...



Zaman sekolah dulu pernah sekali aku hampir satu hari lupa tarik zip.
Berangin je rasa...
Bila sedar, perasaan malu membanjir datang ke otak.
Macam-macam aku fikir...
Sejak bila?
Berapa dah yang nampak isi dalam?
Crush dekat kelas sebelah nampak tak?
Kalau nampak apa reaksi dia?
Patut tak aku buat plastic surgery untuk tukar muka?
Patut tak aku melarikan diri ke dalam hutan sehingga satu tempoh waktu mereka semua lupa?

Sejak dari itu,
aku set minda aku setiap kali langkah keluar pintu,
aku mesti meraba periksa zip seluar.
Periksa sama ada keretapi sampai atau terkandas.
Apa jenis pintu pun.

Sampai sekarang, ianya dah jadi habit.
Habit yang menyelamatkan aku dari mengulangi peristiwa memalukan tersebut.

Tapi baru-baru ni,
aku ada jumpa si fulan ni,
dia tak kisah langsung zip dia naik ke tidak.
Dan dari respon dia, seolah-olah dia sengaja tak kasi naik.

Jenis orang apakah ini?






.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: