Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Nov 4, 2015

tl;dr



Salam

Entri kali ini aku nak kongsi satu emel yang aku dapat beberapa minggu lepas.
Put your reading glasses, open your mind
dan kuatkan kekuda kalian kerana entri ini sedikit panjang
dan bakal mengundang kebosanan.

Kalau baik, bacalah sampai habis.
Tapi kalau malas baca pun tak apa, no hard feelings.
You can skip it entirely.







Di atas adalah thread email yang aku tukar ke format conversation,
semata-mata nak bagi lebih dramatik dan pragmatik.


Siapa baca sampai habis angkat tangan...!!
Anda memang gigih dan awesome.

Siapa tak baca habis sila komen 'tl;dr'



Umumnya,
semua manusia ada masalah.
Kecil pada orang lain, mungkin besar pada dia.
Jadi jangan sesekali pandang rendah masalah orang lain.

Berkongsi dengar masalah mampu memberi pengajaran
yang kadang-kadang tidak ada diajar di mana-mana pun.
Jangan sesekali tolak dengan kasar bila ada orang mahu berkongsi masalah.
Kadang kala bila kita berkongsi masalah,
kita bukannya nak penyelesaian sangat pun.
Kita cuma mahu ada yang mendengar.

Tapi sebelum mahu didengari,
belajarlah untuk mendengar.

Jika ada antara kalian yang mahu minta pendapat aku tentang masalah (peribadi ataupun tidak), you know where to find me.
Tapi aku ada penyakit tak suka reply email laju-laju
so if it's ok, then go ahead.

I may not fix your problems,
but I assure you I'll listen.
Yes, you. I'm talking about you.

But jujurnya dalam thread di atas
aku rasa aku macam dah takutkan J sikit.
Taip panjang-panjang dia balas cenonet je?
Merudum self-esteem saya tau tak.
Cis!





.




26 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. nazrul ali / nazha anua04 November, 2015 09:37

    yeah firsttt!!

    aku angkat tangan sebab baca sampai habisss!!
    wow cero, jawapan ko menunjukkan kematangan dan kejantanan lelaki sejati..

    kalau betul macam tu yang buat, ko memang cool berooo!!haha

    aku gelarkan ko sebagai DR LOVE termutakhir

    ReplyDelete
  3. apasal aku terkesan dgn apa yang aku baca ni cero?

    tapi honestly, aku x rasa semua orang mampu buat macam ko buat. hati kena kuat bro. dari apa yang aku tau, hati manusia ni rapuh. huhuhu! kalau tak kenapa guna perkataan 'crush'?? hekhek.

    anyway, aku salute lah dgn ko. tak semua orang boleh tgk 'crush' 'ex' happy dgn life diorang bersama suami/ister dan anak sederet. tapi sebab awal-awal ko dah redha. sebab tu ko kuat kot.

    jadi, betul lah..REDHA itu penting. aku doakan ko dapat senyuman manis tu kembali soon. amin :)

    ReplyDelete
  4. aku baca sampai habis. somehow you open my mind cero. aku suka cara kau pandang sesuatu, matang. kau umur berapa eh? haha.

    aku ada suka kat orang tanpa sebab. tanpa aku pernah bercakap panjang dengan dia, tanpa aku kenal dia dengan dalam. weird. this entry somehow make me smile for my weird feeling to him :) thankyou.

    ReplyDelete
  5. *angkat tangan*
    yess berjaya baca sampai habis..
    hm tak tahu kenapa, tapi rasa sedih time baca post ni.. hahah sedih tang mana tak tahu.
    tapi seriously, tak sangka ada jenis lelaki yg sukakan seseorang perempuan ni, tak tak luahkan dekat dia.. hm maybe sebab ina still secondary school kot? haha

    Btw memang salute lelaki tadi kalau dia dpt buat mcm yg abg cero suggestkan. Bukan senang nk tengok org yg kita suka, bahagia dgn org lain..

    ReplyDelete
  6. habis baca.
    panjang betol email tu. :D
    banyak BV nak taip, tapi akhirnya tak habis2 backspace. hahahhaa

    apa je la tindakan si lelaki tu ye. teringin nak tau :3

    tl;dr tu pebende? XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. BV, tl;dr tu too long, don't read. Kalau tak silaplah. Kita tunggu cEro balas.

      Delete
    2. tl;dr = too long; didn't read

      Singkatan reply ringkas utk mereka yg tak baca text panjang sbagai tanda walaupun tak baca sebab panjang tapi nak jugak reply, camtu. Hahahaha

      Delete
  7. *angkat tangan*

    Saya baca ayat tu sekali terus faham. hahaha. Mungkin sebab saya pun kalau cakap, agak berbelit sikit.

    Suka baca point 15 tu. Rasa macam cool gila! You're happy for her even though you're not the one that stand beside her.Tapi macam sedih sikit pun ada juga. Tiba-tiba macam teringat kisah sendiri. Eh?

    ReplyDelete
  8. *angkat tangan*

    Haha.. Kau tak perlu merudum self esteem. Dia appreciate tu pendapat ko, dan puas hati, sampai tak perlu nak tanya soalan dah tu!

    ReplyDelete
  9. too long ; read half ada tak hehe?

    ReplyDelete
  10. Peh...kau tulis buku ke apa reply panjang camtu. Panjang gila kau reply. Camne kau dpt mood reply panjang2 camtu? Kalau aku, paling panjang pun, half dr kau punya reply tu...huhu..

    Aku baca smpai habis td ptg. Tapi skrg aku skimming je. Haha....

    Bagus nasihat kau. Nasib baik kau x suruh dia luahkan gak. Mungkin member kau tu terpaksa redha je mcm yg kau buat. Unless perempuan tu single, memang x patut la kalau x luah, nanti melepas pulak.

    Dalam bio ada belajar bab cinta ke? Aku rasa kau boleh jadi doktor cinta buat part time. Hahaha....

    ReplyDelete
  11. Aku nak komen pasal luahan perasaan tu, nak bg pendapat aku, tapi pada aku pendapat ko ni dah cukup merangkumi apa yg aku nak bagitau tu haha.


    BY THE WAYYYYYYY, bestnya dah lama tak jadi seorang listener :)

    ReplyDelete
  12. Been there, done that. Hahahahahahaha. Panjgnyaa kau reply masalah dia, siap buat listing.

    ReplyDelete
  13. Been there, done that. Hahahahahahaha. Panjgnyaa kau reply masalah dia, siap buat listing.

    ReplyDelete
  14. Salam cero, rasanya memang lama tak blogwalking tapi entry ni laaaaa... perghh.. perlu komen ni.hehe. Obviously ramai yang penah lalui kenangan macam ni kan?

    Saya ada 2 perspektif. 1. Untuk lelaki tu. 4 me, berdasarkan pengalaman, JUST TELL HER. tapi make sure macam hint2 ketara gitu. Sebab kalau tak bagitau, she will never know. Be bold or go home. Considering family and long distance issue tu kan. Kalau betul nak kat girl tu, just declare memang nak kat girl tu as wife and still at the same time, prepare at least akan cari girl macam dia. 2. Dari segi girl tu pulak. Who knows relationship dia berjaya or not. Dia nak ke tak laki kat kampung dia tu? And at least girl tu tau, the boy yang suka dia tu, suka dia. Paham kot?huhu.

    Awkward or not, tu different story. At least both boleh cerita kat anak cucu. Both ada sweet memories. Trust me, both akan appreciate this experiene later in life. Macam cero cakap, mencintai tak semestinya memiliki. The end.

    This is my opinion la. *high five untuk sapa yang baca habes. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. >Juz Haira

      Salam Juz Haira,
      Dalam kes entri ni rasanya keputusan di tangan si perempuan.
      Luahkan perasaan mungkin jalan terbaik, tapi macam yang saya cakap, risikonya tinggi, it's a blod move.
      Mabe pada orang lain awkwardness kena reject is something yang kita boleh tolak ketepi but saya sendiri kenal ramai orang yang tak boleh terima awkwardness tu.
      Let say dia luahkan perasaan, dan kena reject, the awkwardness bukan sahaja bakal meliputi antara mereka berdua, malah seluruh kelas memandangkan mereka berada di kelas yang sama.
      Kawan-kawan akan diminta (secara tidak langsung) untuk memilih side.
      Kalau form kumpulan, ianya sama ada kena join belah perempuan, or belah lelaki sebab utk kedua2nya berada dlm satu kumpulan sangatlah tidak menjadi.
      So like I said, kalau berani nak tempuh semua tu, silakanlah.
      Itu presint di mana kalau kena reject. Maybe dia takkan kena reject but at the end of the line, akan ada yang terluka, in this case, lelaki yang di kampung itu.
      Dengan kata lain, pasti akan ada yang terluka kalau dia luahkan perasaan. My solution is to avoid orang terluka dan menghormati hubungan orang lain sebagaimana kita nak orang lain hormati hubungan kita.
      Sama ada hubungan mereka (si perempuan dan lelaki kampung) itu menjadi atau tidak, itu cerita lain.
      Juga macam yang saya cakap, kalau dia jadi lelaki the next in line, semuanya okay.
      Tapi tak ada salahnya nak luahkan pun, cuma risiko je tinggi.

      Ehhhhh???
      Panjang pulak reply.
      Harap ada yang baca sampai habis. :)

      Delete
  15. *experience. Typo tadi. Excited sangat nak submit comment.

    ReplyDelete
  16. awww... cero.. jawapan sangat lengkap.. dan saya suka cara cero beri nasihat. agak-agak boleh tak kita berdua berbual panjang begini? (pergh~~~ macam ayat nak ngorat la pulak. haha)

    ReplyDelete
  17. Salam bro..

    aku salute btul ngan ko..slalu guna ayat yang memberangsangkan otak aku utk membaca..tp aku paling salute ngn "advice pihak ketiga" ko..cara ko sgt memikirkan kepentingan orang lain..kalo aku dh tentu aku bg solution utk die luahkan atau tidak luahkan and not even considering others..

    Bangga la aku dpt kenal ko..

    ReplyDelete
  18. owhh baru tahu tl;dr tu hape bende hehe.

    bagusnye cara cEro bagi pendapat. panjang & padu.
    pastu pulak ada 2-3 jwpn drpd kawan,pakar kaunseling,ustaz.

    and yes aku setuju part 'org ketiga' tu sbbnye mcm yg ko kata tu:
    "sbnrnye diri sndiri dah tahu jwpn cuma nak confirmation base on
    jwpn yg takde bias"

    and yes aku setuju lagi part:
    "rampas kekasih org di saat perhubungan mereka rapuh is not cool"
    be a gentelman lah kalo nak kan hehehe

    harapnye ada sekuel lah kisah si J ni. Hape kesudahannye kesah ini? hehe

    ReplyDelete
  19. Fuhhh. Nie buat aku mahu berjumpa secara bersemuka dgn kau nie. Hahaha. Mari menge-teh satu hari nnt

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: