Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Dec 30, 2015

The End of the Beginning.





Like Facebook Empire State of cEro
Follow on Twitter @cerolian
Add as my friend on Facebook here.
Follow on Instagram @cerolian
Subscribe on my YouTube channel cErolian




.




Dec 28, 2015

Sentiasa Ada Niat Jahat.



Salam.

Dari entri ini,
plain83 dari blog Through My Glasses, Kacamata~ telah kemukakan cabaran kepada semua art-blogger friends dia.

Ini cabaran dia:
"Draw your usual, most applied, everyday facial expression using your OC!!
Just draw one expression that you always wear, only one!"



Deaday dari blog Vespa Buruk pun sudah menyahut cabaran ini dengan kacaknya.
Singgah entri dia di sini.

Oleh sebab aku perasan diri aku ni art-blogger,
dan aku perasan aku ni friend kepada P-sama,
atau mungkin sekadar aku suka lukis muka sendiri sebab narsistik,
jadi aku juga sahut cabaran P-sama itu.

Inilah lukisan aku.




Penerangan gambar:

1. Since aku ni selalu bertukar muka bila kena berurusan dengan orang (lain orang lain muka), jadi aku define 'usual facial expression' sebagai 'default face' aku; muka aku bila aku tak berurusan dengan orang. Definition ini mungkin sedikit lain daripada yang P-sama maksudkan.


2. Aku ada idea muka aku macam mana bila dalam keadaan default, tapi untuk lebih memahaminya, aku bertanyakan kepada roommate aku selaku orang yang selalu nampak muka aku secara default. Ini jawapan dia:

"Muka kau macam muka orang sentiasa ada niat jahat"


3. That explains a lot. Selama ni aku sangka muka aku hanya macam muka mat rempit tersagat muka atas jalan tar. Tapi bila dikatakan muka aku macam sentiasa ada niat jahat, jadi segala persoalan kenapa orang tak mahu duduk sebelah aku dalam bas, dan persoalan kenapa orang akan jauhkan diri daripada aku semasa tengah berdiri beratur menunggu komuter di stesen, dan persoalan kenapa setiap senyuman yang aku hulurkan kepada orang asing langsung tak pernah dibalas, semuanya terjawab.

I mean, siapa nak duduk sebelah lelaki muka mat rempit yang kelihatan penuh niat jahat, kan?
**self-esteem turun 5 mata**


4. Sejak peristiwa 2008, aku ada condition dengan mata aku. Kalau aku tak bercermin mata, kemungkinan besar aku akan selalu pejam sebelah mata. Belah mana yang aku pejam itu terpulang kepada keadaan. Kalau aku perlu melihat jauh, aku akan pejam sebelah kiri. Kalau aku perlu baca dekat (buku contohnya), aku akan pejam mata kanan. Buka kedua-dua belah mata tanpa cermin mata akan berikan input yang berbeza kiri dan kanan sekaligus membuatkan mata aku cepat berair sehingga tahap boleh berlinang macam tengah layan hindustan.


5. Rambut aku selalu jatuh ke depan dan akulah orang yang paling malas sekali nak sikat rambut pernah aku jumpa. Jadi, dalam keadaan default, aku akan selalunya mendongak sedikit kepala ke atas bagi mengelakkan rambut aku jatuh masuk mata. Hahaha


6. Selalu dongak membuatkan muka aku kelihatan bongkak. Add that to the list, muka rempit yang penuh niat jahat dan bongkak. No wonder sampai sekarang tak ada jodoh.
**self-esteem merudum ke tahap kritikal**


7. Tapi mak aku selalu puji kata muka aku kacak. So I guess this face is okay.



Sampai di sini sahaja sesi menganalisis muka sendiri.
Sehingga jari bertemu papan kekunci lagi.

Bye.




.




Dec 23, 2015

Daya yang Membangkit.



Salam.

Sehingga entri ini siap ditaip,
aku masih lagi belum menonton Star Wars: The Force Awakens.
Booo, C. Boooo!!!




Nak kata fanatik tu idok ler.
Tapi at least aku layan kesemua 6 movie Star Wars sebelum ni,
movie The Clone Wars je aku tak layan lagi.
Tapi setidak-tidaknya aku tahu apa yang aku nak expect dari movie ni.

Tak macam orang lain yang selalunya hujung tahun akan ada banyak cuti,
aku pula hujung tahun makin tak boleh cuti.
Jadi, nak curi waktu nak layan movie dekat wayang memang sangat mencabar.
Tapi bila dapat curi waktu pula, timing pula tak kena.

Thanks to cuti sekolah dan holidays season,
tiap kali aku dapat ke pawagam, mesti tiket sold out/ selling fast.
Pastu ada pula yang bangga dapat layan 5-6 kali.
Bagilah can manusia purba macam aku ni nak layan juga.

Lagi sakit hati, yang dah layan 5 kali tu laa yang kata Star Wars tak best.
Kalau tak best kenapa layan sampai 5 kali?
Kau budak hipster bawah umur spender pun suruh mak basuh, pakai spek tingkap dalam bangunan dan ada masalah pertuturan dan rabun warna sebab koordinasi warna pakaian kau teruk, i mean siapa pakai baju merah topi biru seluar kuning spek hijau? Kau ingat kau watak anime?
Aku bet kau tak pernah pun layan mana-mana filem Star Wars sebelum ni,
tak tahu pun StormTroopers tu belah baik ke jahat,
malah tak dapat beza pun antara Star Wars dengan Star Trek.

Sekarang bagitahu aku,
adakah normal jika aku terasa nak cucuk kepala paip beli dekat dada budak tu supaya bila aku buka kepala paip tu bukannya air paip, tapi darah yang akan mencurah keluar dan dia akan perlahan-lahan hilang kesedaran so dia ada masa untuk reflect diri supaya next time kalau tak suka sesebuah filem tu tak payah laa layan sampai 5 kali sampai orang lain nak layan juga pun tak boleh?

Ok, mind my murder fantasy.
**tarik nafas dalam-dalam, bertenang**

But I don't know, I may regret this entry later.
Macam entri-entri sebelum ni,


Kalian pula bagaimana?
Dah layan Star Wars? Best tak?
Nak bagi spoilers?
Sila tinggalkan alamat rumah sekali sebab senang sikit nanti aku nak curah petrol dan bakar rumah tu dan seterusnya duduk tepi jalan menikmati pemandangan api marak sambil makan popcorn.

**nyalakan lighter**

No, gurau. No! Not gurau. Gurau!  bipolar
**flip meja**

Bye.




.




Dec 21, 2015

Sorry Not Sorry!


Salam.

**muzik intro**




Ini anda.
Anda baru sedar daripada pengsan dan merasakan badan anda lemah lain macam,
tidak seperti lemah anda yang kebiasaan.
Anda juga mendapati diri anda tidak berada di tempat terakhir memori anda berada.




Sebaliknya anda berada di dalam sebuah bilik tertutup, terduduk di atas kerusi bertemankan meja yang terdapat dua buah gelas berisi cecair serta berdekatan anda terdapat seorang manusia yang dari mukanya jelas kelihatan seorang yang jahat.




Melihat anda sudah sedarkan diri, manusia jahat itu berkata,
"Kau sudah diracun. Racun yang meracuni kau itu sedang membunuh kau dengan perlahan. Di hadapan kau terdapat dua gelas cecair; satu merupakan racun yang meracuni kau dan satu lagi adalah penawar untuk racun itu. Buat keputusan dengan bijak. Good luck!"




Menyedari kenyataan yang memeritkan itu, ditambah pula dengan gelabah anda mengetahui diri diracun, anda perlu buat keputusan dengan segera kalau tidak mahu mati berbuih mulut. Anda berkeputusan perlu memilih salah satu dari dua gelas itu untuk diminum.

Satu gelas berisi cecair merah, satu gelas berisi cecair biru.

Anda pun fikir,
"Sudah tentu yang merah itu racun sebab nampak menakutkan. Jadi aku akan minum gelas biru."




Anda pun membuat keputusan untuk memilih gelas berisi cecair biru...




...tanpa menyangka rupanya gelas berisi cecair biru itulah racun.
Hayat anda pun berakhir dengan kematian mulut berbuih.












Jadi pengajaran untuk kisah ringkas kali ini sangat jelas iaitu...

...JANGAN ASSUME!
JANGAN BUAT ANDAIAN SEBARANGAN KERANA ANDAIAN ANDA MUNGKIN SILAP!



Aku suka teka-teki.
Dan bila bercakap tentang teka-teki,
kita tak dapat lepas dari membuat assumption,
membuat jangkaan, membuat andaian.
Tapi aku sentiasa mengingatkan diri aku supaya sentiasa membuat andaian berdasarkan fakta, bukannya berdasarkan sesuatu yang tidak kukuh, terutamanya perasaan diri sendiri.

Walaupun kehidupan bukanlah satu teka-teki (most of it),
tapi ianya juga sama boleh diaplikasikan di dalam kehidupan.

Bila dapat berita yang (1) belum tentu pucuk pangkal kebenarannya, (2) tidak jelas fakta dan situasinya, dan (3) yang diragui sumbernya, cuba sedaya upaya mengelak daripada membuat sebarangan andaian mentah.

Ketahui kebenaran sepenuhnya daripada pihak yang sepatutnya,
bertanya kepada sumber utama,
bukannya buat andaian berdasarkan akal dramatik dan
perasaan marah, benci dan kecewa kita tu.

Kerana kalau kita buat salah andaian, pasti akan dapat kesan buruknya.
Wild assumption is a deadly weapon.

Ayat aku di atas mungkin sedikit berbelit,
tapi aku tahu kalian faham maksud aku.
Kalau kalian boleh baca entri ini, takkan perkara common sense pun tak dapat nak fikir kot?




Dalam kes memilih dua gelas itu:

1) Siapa kata tak boleh tanya si manusia jahat tu? Sebab nampak muka dah jahat, kita terus assume dia nak kita mati. Tak salah pun tanya mana satu racun mana satu penawar. Dia mungkin akan tipu, tapi kalau kita mati disebabkan penipuan dia, paling tidak kita tak mati disebabkan kebodohan diri sendiri. Lagipun kalau dia nak tipu, tak perlu kot dia sediakan salah satu gelas itu berisi penawar. Baik dia isi dua-dua dengan racun je.

2) Apa ke bengap sangat kau assume cecair merah racun, cecair biru penawar? Banyak sangat layan drama dan anime ke macam mana ni?

3) Siapa kata tak boleh minum dua-dua gelas sekali? Walaupun peratusan penawar hanya 50% serta racun 50%, tapi kalau kita minum kedua-duanya, kita akan mendapat 100% penawar dan 100% racun. Lagipun kita sudahpun diracuni dengan racun yang sama, jadi apa beza segelas lagi racun dan diikuti dengan segelas penawar.


Mungkin di sini sahaja entri kali ini.
Entri ini dilukis dan ditulis dalam keadaan marah,
jadi maafkan atas segala kekasaran.

Apa kata mari sama-sama kita berubah supaya tak cepat assume sesuatu perkara.
Nasihat untuk kau, kau, kau, TERUTAMANYA KAU, dan aku juga.

Aku cukup anti orang cepat assume ni,
apa susahnya tanya aku cerita sebenar, baru assume.

Ingat, dalam perkataan 'assume' ada perkataan 'ass'!

Sekian.




**muzik outro**




.




Dec 16, 2015

Kegigihan Sentiasa Membuahkan Ganjaran.



Salam.
Bagi yang belum tahu,
untuk aku menguasai dunia,
aku perlu menguasai satu-persatu ilmu dan media yang ada.
Jadi, baru-baru ini aku menyertai YouTube sebagai satu cabangan media baru.






Tapi rupanya untuk membuat satu video bukanlah kerja mudah.
Apatah lagi jika kerja berseorangan.
Dulu aku selalu merungut kenapa para YouTubers ambil senggang masa lama sangat antara video mereka.
Mula-mula aku fikir supaya video mereka dapat pendedahan yang lebih lama sebelum keluar video baru.
Tapi bila aku sendiri mencuba, rupanya sebab buat satu video (walaupun hanya berdurasi 2 minit) mengambil masa yang wow sangat lama daripada yang aku jangkakan.

Untuk mencuba sendiri secara first hand,
aku pun buat video sendiri dan upload dalam YouTube sebagai percubaan.
Kalian boleh layan video pertama aku tEka-tEki #22 Kepala dan Kaki [cErolian] di sini.

Dan jangan lupa subscribe.

Rupanya untuk engage dengan audiens baru bukanlah satu perkara yang mudah.
Siapa je yang masuk YouTube dan search video 'teka-teki'?
Dan kalau search teka-teki sekalipun, berapa ramai yang sampai ke video aku tu?
Mostly yang datang video aku adalah pembaca blog ini,
so sangat understandable bila yang dikomen bukanlah jawapan teka-teki,
tapi suara aku yang 'ayu'.



Tapi aku buat channel YouTube bukan untuk main-main.
Aku serius nak kembangkan jenama cErolian di seluruh media.
Tapi aku tahu aku takkan mampu buatnya seorang diri walaupun aku one man person.
Jadi,
ini adalah peluang untuk kalian menyumbang kepada perkembangan channel itu.

Di bawah adalah beberapa soalan yang aku harap sangat kalian dapat jawab di ruangan komen



1) Apa jenis video yang kalian rasa sesuai untuk dijadikan tema?

Bro Ley dari blog Cas Positif ada bagi cadangan video seperti '10 masalah sering dialami blogger pelukis'. Pada aku itu satu idea yang sangat bagus dan sangat aku pertimbangkan.

Secara peribadi, aku mahu channel aku ini jadi channel yang berkongsi ilmu dan bersifat edutainment (berhibur sambil mendapat ilmu). Aku sangat suka konsep video ilmu yang dikongsikan ramai YouTube luar negara seperti Smarter Every Day, Vsauce, SciShow dan The Good Stuff.

Jenis-jenis video mereka adalah ilmu yang mungkin tak diajar di dalam kelas.

Smarter Every Day terutamanya, merupakan channel milik perseorangan. Walaupun dia seorang diri tapi kualiti setiap videonya sangat wow! dan membuatkan kita berminat mencari ilmu. Aku visikan channel aku seperti itu, tapi dalam Bahasa Melayu supaya orang kita pun boleh cari ilmu di dalam YouTube.

Oh, yes!
Aku hanya nak sasarkan viewer Malaysia berbahasa Melayu.
Untuk sasaran lebih besar, mungkin selepas aku dapat handle sasaran ini dulu.

Tapi itu apa yang aku bayangkan.
Aku juga kena ambil kira soal audiens dan minat orang lain supaya video aku tidaklah dikatakan syok sendiri.

So apa pendapat kalian?
Apa tema utama channel cErolian?
Adakah bersifat pendidikan (yang mungkin membosankan)
ataupun seperti video parodi/ lawak semasa/ celoteh depan kamera/ kupasan isu harian/ narrative comics/ berkunjung ke tempat menarik
ataupun semua di atas?




2) Apa julat durasi video yang membuatkan kalian nak layan?

Video teka-teki aku itu adalah video percubaan,
jadi sebab itulah kenapa ianya hanya 2 minit.

Video terlalu pendek mungkin susah untuk disumbatkan isi dengan tepat.
Tetapi video terlalu panjang pula lambat loading dan kemungkinan viewer tak minat nak layan.

So, bagaimana?
Kalian sebagai viewer, rasanya untuk julat durasi berapa lama yang kalian suka layan? 2 minit? 10 minit? Setengah jam? Ataupun kalian tak kisah asalkan isi dan tajuknya menarik?




3) Adakah kalian terbuka dengan sebarang kolaborasi?

Aku sedar suara aku agak tidak sesuai untuk menjadi narration.
Jadi aku terfikir,
apa kata aku buka peluang kepada kalian semua untuk menyumbangkan suara?
(bukan sumbang suara itu, tapi sumbang suara...ahhh! You know it!)

Maksud aku,
aku akan sediakan skrip,
hantar kepada sesiapa sahaja yang sudi untuk berkolaborasi,
dia rekod suara bacaan skrip dia, hantar balik pada aku,
dan aku masukkan dalam video.
Dengan itu,
rasanya tak laa para viewer bosan asyik dengar suara 'TV Pendidikan' aku ni.

Amacam?
Kalau aku buka peluang, ada sesiapa sudi kolaborasi?


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx



Semua pendapat dan pandangan kalian sangat aku hargai.
Aku janji aku akan take note semuanya.
Dan aku memang nak kembangkan channel cErolian ni lebih jauh lagi.

Harap kalian boleh beri pendapat ikhlas masing-masing, terutamanya soalan (1).
Dan kalau ada pendapat lain selain yang aku tanya di atas pun amat-amat aku alukan.
Kita jadikan bahagian komen di bawah sebagai forum terbuka untuk memberi pendapat.

Kalau kalian nak baca lebih lanjut tentang contoh channel yang aku subscribe di YouTube, boleh baca di sini.

Mari sama-sama kita takluk dunia.
Dan aku percaya, setiap kegigihan pasti akan membuahkan ganjaran.






.




Dec 9, 2015

Jawapan tEka-tEki #22 Kepala dan Kaki



Salam.

Sebelum ini,
aku sudah kemukakan cabaran di dalam tEka-tEki #22.
Dua minggu sudah berlalu.
Sudah sampai masa untuk jawapan tEka-tEki.
Adakah anda sudah bersedia untuk jawapannya?



Baiklah.
Kepada yang masih mahu mencuba menjawab tEka-tEki ini
ataupun masih belum bersedia untuk membaca jawapannya
dan mahu ke entri soalan, sila klik sini.
Anda akan dibawa ke entri soalan tEka-tEki #22.

Ataupun, hanya luangkan dua minit untuk menonton video ini.



Usaha tangga kejayaan.


Ok.
Tanpa membuang masa, kita akan terus ke jawapan.






Demikian berakhirnya perbalahan antara The Error dengan Syntax The Cat.

Tapi kalau tEka-tEki ini berlaku di dunia sebenar,
jika persoalannya hanyalah 'siapa lebih banyak, dia lebih hebat',
maka si tukang kira hanya perlu keluarkan arahan supaya setiap satu The Error perlu berpasangan dengan satu Syntax The Cat.
Lebihan yang tidak mempunyai pasangan bermakna lebih banyak,
jadi lebih hebat.



xxxxxx



Jadi,
siapa antara kalian yang dapat jawab dengan betul dan tepat?
**angkat tangan**

Special thanks to Deaday from Blog Vespa Buruk atas kesudian menghasilkan satu entri khusus untuk menjawab tEka-tEki ini.
Sila kunjungi entri tersebut di sini dan tinggalkan pendapat kalian.

Aku juga mahu mengucapkan terima kasih kepada semua yang sudi komen di entri cabaran tEka-tEki #22.
Tahniah dan syabas kepada yang jawab dengan tepat
dan tahniah juga kepada sesiapa yang mencuba tapi tidak tepat
juga tahniah kepada yang hanya komen tapi tidak menjawab.
Aku hargai semua komen kalian dan aku dahului dengan ucapan beribu bintang di langit kini menghilang meraba aku dalam kelam...eh?...beribu terima kasih.


Sebagai penutup,
aku akhiri dengan memetik satu quote daripada Elbert Hubbert:

"If men could only know each other, they would neither idolize nor hate."


Lagi tEka-tEki dalam koleksi:


Kenali wira anda, The Error.



.




Dec 6, 2015

Dear Future Me...



Salam.

Ini entri khusus daripada aku (cEro) untuk diri sendiri.
Kepada yang bukan cEro dan membaca entri ini, keep in mind that semua isinya adalah daripada Past cEro (cEro yang sedang menaip) kepada Future cEro (cEro yang sedang membaca), jadi gaya bahasa dan pemahamannya akan jadi sedikit lain macam daripada selalu.

Aku cadangkan, yang bukan cEro agar tidak terus membaca entri ini.
You've been warned.





Hello Future cEro,
apa khabar? Sihat?
Since kau boleh baca entri ini, so aku rasa kau sihat je, kan?

Apa jadi dengan impian dan cita-cita kau?
Sudah dapat sambung belajar?
Sudah dapat cipta mesin masa?
Ataupun sekarang kau sedang berehat atas sofa mewah di dalam loft tingkat atas Menara cErolian yang kau bina selepas berjaya takluk dunia?
Empuk tak sofa tu?

Aku tahu kau sangat obses dengan fakta-fakta trivia sejak dari...hm...kecil?
Dan setiap kali kau berbual dengan orang tentang fakta-fakta tersebut,
aku tahu kau nampak muka si pendengar akan berubah seolah-olah mempertikaikan apa jenis manusia kau ni suka berborak tentang hal-hal yang tak beri kesan kepada orang lain.

Macam mana aku tahu?
Aku tahu sebab aku adalah kau dari zaman silam. Hehehe

Aku juga tahu betapa berminatnya kau dengan sisi educational di dalam YouTube.
Di kala orang lain sibuk melayan video klip dari artis kegemaran mereka,
kau pula sibuk menulis nota trivia tentang segala ilmu dan kajian daripada video YouTube yang kau subscribe.
Pelik, siapa dalam dunia yang study guna YouTube?
Boleh dapat ijazah sarjana sains trivia dari Universiti YouTube Kebangsaan ke?

Aku juga tahu pada 4 Disember lepas,
kau secara rasminya baru upload video pertama kau ke dalam channel cErolian.
And guess what? That video sucks!

Sebelum aku share embeded video tu di sini, izinkan aku untuk kutuk dan kemukakan beberapa kelemahan nyata dari video tersebut kerana bak kata orang, "the best criticism of the bad is the practice of the better" walaupun aku tak pasti apa maksud sebenar kata tu.

Pertama,
aku dapat idea kau menggunakan series of still images di dalam video tu,
lagipun itulah definisi sebenar video, kan?
Tapi gunakan image dari blog sendiri, wow!
Itu level paling bawah dalam kategori 'originality'.
Perasaan menontonnya macam tengah layan powerpoint, kecuali ianya tak power dan kurang point. Wahahahahaha.

Kedua,
duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuddddeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!
Narration video tu sangat...WTF?
Aku tahu kau record suara kau guna henfon lama kau yang telah di downgrade jadi music player tu, tapi itu ke suara kau sebenar?
You sound better in my head. Your head.
Kalau aku tak tahu, aku teka kau ni orang jawa sebab suara kau ada pelat jawa.
Suara yang mendatar, too scripted and trying too much.
Kau kata nak buat narration yang lebih santai dan lepak,
MANA SANTAINYA dan LEPAKNYA DI SITU?

Tapi disebabkan first time, bolehlah dimaafkan...kot.

Ketiga, audio (music).
SOOOOOO much originality **sarcastic**
You should make a song, I'll sure you will be #1 in top ten of all time music list.
Ceduk dari brick game dan tetris sounds.
Just WOW, C. Just WOW!

Overall,
aku tahu kau buat video tu dalam satu hari cuti sahaja.
Guna laptop purba yang asyik CPU usage atas 80% tu dengan RAM 83% all the time.
Tambahan pula dengan connection internet kau yang tahap siput tu.
Pada aku, dengan semua itu, dapat hasilkan video berdurasi kurang 2 minit
itu boleh dikatakan hebat...kot.

Tapi persoalannya,
kalau kau ada mesin yang lebih hebat,
lengkap dengan noise cancelling microphone dengan computer generasi baru yang sudah tentu memiliki processor dan RAM yang lebih tinggi nilainya,
adakah kualiti video yang kau hasilkan akan lebih baik?

Dan adakah akan ada video lain menyusul selepas itu?
Adakah video kau itu tidak menjadi salah satu penghuni di dalam lembah crappy video dengan low view count yang penuh dihuni di dalam tanah besar negara YouTube itu?

Soalan-soalan itu,
hanya kau sahaja, Future cEro, yang ada jawapannya.

As for me,
I just hope that you don't give up.
Tiap-tiap hari kau kata nak give-up,
tapi sebab tiap-tiap hari kau katalah, kau tak give-up-give-up dari dulu.


Okay,
masanya sudah tiba untuk aku tunjukkan video pertama yang kau buat ini.
Ianya sama ada menjadi titik hitam yang memalukan dalam hidup kau,
ataupun titik permulaan kepada sesuatu yang lebih hebat di masa akan datang.

Enjoy the video.



Hahaha...
This kind of video bakal menjadi bahan ketawa aku pada masa akan datang.

Apa pendapat kalian yang bukan cEro dan dah baca sampai sini?
(Eh? Bukan aku dah suruh jangan baca ke??)


For those yang nak baca tEka-tEki itu versi blog,
sila ke sini.

Yang mahukan jawapannya, sila ke sini tapi link ini hanya available bermula 9 Disember 2015.

Siapa yang nak mengutuk video ini dalam YouTube,
sila ke sini.

Siapa baik hati nak like video itu
atau subscribe channel cErolian dalam YouTube,
boleh ke sini.



Oh,
pada keesokannya selepas aku publish video itu di YouTube,
aku datang balik dan lihat...



0 Subscribers
8 views
0 Likes
0 Dislikes

Well, it's something.






.




Dec 2, 2015

Cerita Tentang Sesuatu.


Salam.







Aku ada seorang kawan yang aku tahu sangat tak sukakan kerjanya, tapi setiap hari dia tetap akan pergi kerja dengan senyuman. Bila ditanya bagaimana dia boleh pergi melakukan kerjanya setiap hari dengan senyuman walaupun itu kerja yang dia tidak gemari, ini jawapannya...

"Rahsianya ada di rumah."

Itulah 'sesuatu' yang cuba aku nak sampaikan di sini.
Tidak kira berapa payahnya hidup di luar,
kita selalu akan look forward untuk balik ke rumah,
dan 'sesuatu' itu akan membuatkan kita rasa segala perit jerih kehidupan di luar adalah berbaloi untuk ditempuhi.

Mungkin sesuatu itu ialah isteri, anak-anak dan keluarga.
Mungkin sesuatu itu PS4 ataupun PC game ataupun kehidupan online.
Mungkin sesuatu itu adalah katil yang empuk dan mandian shower yang menyegarkan.
Mungkin juga sesuatu itu hanyalah semudah satu mesej 'Orait! Syg awk!' yang berada di dalam inbox.

Untuk orang yang #foreveralone macam aku,
buat masa sekarang, 'sesuatu' aku ialah satu bungkusan yang sampai Khamis minggu lepas.
Bungkusan berisi buku Buasir Otak: The Komik

------------------------------------------------


Rasanya semua orang dah tahu disebabkan kebanyakan pembaca blog ni juga pembaca kepada blog-blog penyumbang karya untuk Buasir Otak: The Komik yang lain.

Tapi pada yang tak tahu,
blog Buasir Otak sekali lagi menerbitkan bukan satu tapi DUA komik indie lanjutan BUASIR OTAK: THE KOMIK iaitu Buasir Otak: The Komik [RELOADED] dan Buasir Otak: The Komik [REVOLUTION].

Aku salah seorang penyumbang komik dalam edisi kedua dan ketiga ini.
Malah kali ini, komik ini menghimpunkan 33 pengkarya yang terdiri daripada blogger, pelukis komik indie dan amatur di dunia maya iaitu Aika, Amna Shark, Anhaz, Ankel Jonni, Art Syah, Aujinz, Ayuni Rafilah, Az, Bandido, Budoxe Lee, Dayang Deno, Endman3010, Imanina Shin, Irfan Hilal Kawa, Manbia, Nazirul, Nazrul Ali, Nine Redial, Nuruddin, Plain83, Prince of Noob, Pyromania, Remy, Renjer, Rizal PaperBag Head, Silver Fox, Syue Artz, Tengku Puteri, Xua Xragonz, Yura Yu dan Zyraroxx.


Kedua-dua buku komik setebal 184 mukasurat ini mengandungi komik hasil karya kesemua 33 pengkarya yang telah disusun mengikut 10 kategori utama iaitu Persahabatan, Cinta, Kekeluargaan, Keagamaan, dan Kerjaya & Ekonomi serta Pendidikan & Kesihatan, Sains & Teknologi, Hiburan & Sukan, Kemasyarakat dan Politik & Sosial.

Untuk maklumat lanjut dan cara pembelian,
bolehlah klik di sini atau klik gambar cover komik di atas.



Namun,
jika kalian rasa kalian mempunyai tuah yang melimpah ruah,
apa kata sertai Mini Giveaway: Buasir Otak the Komik yang dianjurkan oleh the lovely Zyra Roxx untuk peluang mendapat kedua-dua buku Buasir Otak: The Komik ini secara percuma.

Yes, you read it right. PERCUMA.


Untuk maklumat lanjut dan cara penyertaan,
bolehlah klik di sini atau klik imej comel di atas.
Kalau kalian join, kirim salam kat Zyra untuk aku.


------------------------------------------------


As for me,
semasa entri ini ditaip dan diterbit,
buku Buasir Otak: The Komik aku sudahpun sampai ke tempat dihantar
tapi oleh sebab aku sedang bertugas di luar kawasan
aku masih belum berkesempatan untuk balik rumah dan membacanya.

Buat masa sekarang, itulah 'sesuatu' aku.
Sangat tak sabar nak balik rumah dan buka bungkusan dan baca dan gelak macam dunia ini aku yang punya.

Ada orang kata rumah ialah tempat di mana yang tersayang berada.
Ada juga yang kata rumah ialah tempat yang kita selesa untuk berak.
Pada aku,
rumah ialah tempat untuk aku baca komik dengan hanya berboxer dan gelak seorang-seorang macam bangang tanpa ada yang judge.

Apa pula 'sesuatu' kalian?





.




Nov 25, 2015

tEka-tEki #22 Kepala dan Kaki


Salam.

Bertemu kembali di dalam slot tEka-tEki,
slot di mana buat pertama kalinya cikgu matematik anda berasa bangga kerana kemahiran matematik anda dapat diaplikasikan di luar waktu sekolah.








Berikut adalah ringkasan cabaran yang dikurangkan dramatiknya:
Di dalam satu bilik ada manusia dan kucing.
Terdapat 37 kepala dan 124 kaki di dalam bilik itu.

Soalannya,
Berapakah manusia dan berapakah kucing di dalam bilik tersebut?
Jika yang banyak lebih hebat,
siapakah antara manusia ataupun kucing yang lebih hebat?



tEka-tEki kali ini dalam kategori mudah.

Kunci untuk selesaikan soalan kali ini ialah kemahiran mengaplikasikan logik dan matematik.
Jangan risau jika anda tidak mahir matematik,
operasi yang terlibat di sini hanyalah operasi mudah (tambah, tolak, darab & bahagi) sahaja.

Jika anda rasa mampu selesaikannya,
sila tunjukkan jawapan anda di ruang komen.

Kepada yang mahukan cabaran
sila elakkan diri dari membaca jawapan orang lain di bahagian komen.
Komen jawapan orang lain mungkin akan mempengaruhi jawapan anda.

Keseronokan tEka-tEki bukan terletak pada jawapan,
tapi terletak pada usaha kita mencari jawapan tersebut.


Baiklah,
jika anda buntu atau cepat putus asa,
dan berminat untuk ketahui jawapannya, klik sini.
Tapi link di atas hanya berfungsi bermula pada Rabu 9 Disember 2015 selepas jam 0900 waktu Malaysia bersamaan dengan dua minggu selepas post ini diterbitkan.

Marilah bersama-sama membanggakan cikgu matematik anda.
Selamat mencuba.


GOOD LUCK!


Lagi tEka-tEki dalam koleksi:


Kenali wira anda, The Error.



.




Nov 18, 2015

Muka Piksel Pecah.


Salam.

Previously,
aku bercerita tentang Kawan, 'berkawan' dan FRIENDS.
Walaupun ketiga-tiga kedengaran seperti perkara yang sama but trust me,
ianya tiga perkara yang berbeza.






Bagi yang sudah lama baca blog aku akan tahu apa kerja Abah aku.
Disebabkan kerjanya, dia merupakan seorang yang serious by default.
Tapi sekali dia buat lawak, lawak dia sangat dramatik.

Patut pun anak dia pun sama dramatik. Haha.



Minggu ini aku tak akan sentuh bab 'berkawan' sebab itu cerita minggu lepas.
Kita akan berbincang bab genetik.

Memang benar iman tak dapat diwarisi dari seorang ayah yang bertakwa.
Namun,
kekacakan, ketampanan dan kecantikan boleh diwarisi.
Lihat saja anak-anak David Beckham macam mana sekarang.

Tapi,
kalau kita tak kacak/cantik,
adakah kesalahan sepenuhnya di pundak ibubapa?

Jawapannya, TIDAK.

Kacak dan cantik wajah seseorang itu memang ada kaitan dengan genetik,
tapi ada faktor lain memainkan peranannya juga.
Contohnya persekitaran.

Kalian fikir anak Beckham itu kacak semata-mata kerana ada ibubapa yang kacak dan cantik ke?

It's both nature AND nurture.
Semulajadinya (nature) mereka sudah ada genetik kacak,
namun mereka juga dijaga dengan persekitaran yang baik (nurture).

Tapi apa jadi kalau kita tidak memiliki genetik kacak?
Adakah penjagaan yang baik boleh memberikan kita kekacakan?

Jawapannya, SUDAH TENTU.
Kerana kekacakan dan kecantikan adalah subjektif.
Kacak pada anda mungkin tak kacak pada orang lain.
Cantik pada dia mungkin tak cantik pada aku.

Walaupun sains kata kecantikan bererti memilik wajah yang simetri
tapi ianya adalah definisi terbuka kepada sesiapa sahaja yang mahu memberi definisi.



Bila bercakap tentang rupa wajah,
akan kedengaran satu frasa yang selalu orang bercinta gunakan,
"TERIMA SEADANYA"

Itu antara frasa yang aku tak suka selepas frasa 'JADI DIRI SENDIRI'.
Kenapa?

Kerana 'terima seadanya' itu seperti satu pengesahan kepada kelemahan.
Dan seolah-olah menolak kepada perubahan. Putus asa. Berserah.

Jangan ucapkan 'terima seadanya' jika ianya boleh diubah.

Bayangkan dua orang bercinta lelaki perempuan nak berkahwin.
Si perempuan kata dia jenis yang susah bangun pagi awal.
Si lelaki kata 'tak apa, saya terima awak seadanya'.
Sounds sweet, kan?

Rasanya seminggu dua lepas kahwin mungkin sweet lagi.
Kejut bini sebelah cuit-cuit hidung bisik-bisik madah cinta di telinga.
Bawa breakfast ke atas katil kekonon nak kasi surprise.
Kekonon terima isteri seadanya.
Tapi kalau dah 4-5 tahun kahwin,
dah anak dua pun masih lagi bangun pagi lambat,
rasanya si lelaki tu boleh tahan ke?
Sampai bila dia nak 'terima seadanya'?

Aku sendiri pernah jumpa pasangan bercinta masa di U dulu.
Kekonon 'terima seadanya' sebab si lelaki ni perut sedikit ke depan.
Tapi lepas seketika, si perempuan sibuk suruh si lelaki diet lah,
suruh pergi gym lah, makan supplement lah.
Kalau tak turun 1 kg seminggu tak nak keluar dating lah.

Mana 'terima seadanya' awak tu tadi?

Pada aku,
tak apa kalau frasa 'terima seadanya' itu digunakan bagi sesuatu yang kita tiada daya untuk ubah seperti contoh untuk pasangan yang kelainan upaya, ataupun genetically atau traumatically muka tak kacak/cantik.
Ianya bermaksud walaupun ada kekurangan,
itu bukanlah sesuatu yang besar yang boleh menggugat kasih sayang.

Namun,
pasangan zaman sekarang selalu guna frasa 'terima seadanya' itu
untuk justify sifat buruk diri sendiri tanpa niat untuk berubah.
Saya perokok, terimalah saya seadanya.
Saya tak pakai tudung, terimalah saya seadanya.
Saya pemalas, terimalah saya seadanya.
Saya kaki perempuan, maka terimalah saya seadanya.

Apakah nerakanya itu semua?
Bukankah semua itu boleh diubah, malah lebih baik kalau berubah?

Pada aku,
dari guna istilah 'terima seadanya',
baik tukar jadi 'terima sepenuhnya'.
Ianya memberi maksud lebih luas dan tidak mengkhususkan kepada satu titik masa sahaja.

'Terima sepenuhnya' lebih bermaksud tidak kira masa silam, masa kini, atau masa depan, jika ianya berubah atau tidak, ke arah lebih baik atau tidak, sepenuhnya akan diterima.



Hmmmm...
Aku merasakan yang aku sudah jauh tersimpang dari cerita asal.
Asalnya aku nak cerita yang masa kecil dulu aku rasa aku kacak.
Aku yakin aku kacak. Sangat yakin.

Tapi bila semakin dewasa,
realiti datang ketuk kepala aku dengan kuat.
Rupanya aku ni bukanlah sekacak yang aku sangka.
Aku selalu jadi pilihan ketiga, tak pernah pertama.

Tapi aku sedar,
disebabkan tak kacak, aku tak boleh jadi asshole.
Dah lah tak kacak, takkan perangai pula macam sphincter kot.

So, ya.
Kalau ada yang tanya
"Hidup tak kacak mesti sangat memeritkan, kan?"
Jawapannya
"Ya. Perit. Sangat perit."

**bergenang air mata mengenang kisah silam**







.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: