Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Oct 8, 2014

Dulu Antonimnya Sekarang.


Minggu lepas aku bercerita tentang Hantu Mickey,
dan minggu ini, aku akan bercerita tentang sesuatu yang tak ada kena mengena dengan makanan.
Hehehe.







Walaupun kedengaran remeh,
tapi frasa 'makan dulu' sedikit ironik di mana bila kita menyebutnya,
bermaksud kita mahu 'makan sekarang'.
Fungsi sebenar frasa tu memang untuk beritahu yang kita 'makan sebelum tiba waktu sepatutnya untuk makan (dari segi etika)',
tapi tetap secara zahirnya kita mahu 'makan sekarang'.

Dari sudut ini,
'makan dulu' sama maksud dengan 'makan sekarang'
walaupun 'dulu' dan 'sekarang' adalah antonim.

Bahasa memang (kadang-kadang) menghiburkan.

Minggu lepas aku ada baca satu tweet dari Dictionary.com:



Rupanya dalam Bahasa Inggeris pun ada juga frasa yang macam ni.

Beralih ke topik yang berlainan,
apa bahasa melayu untuk 'inside joke' ek?

Kalian ada 'inside joke' yang kalian kongsi dengan kawan-kawan?
Cuba bagitahu sikit...



.




30 comments:

  1. Dulu boleh membawa maksud "first". Jadi penggunaan balik dulu tu betul senanya hehe.
    inside joke,yg setakat aku ingat, "Supersyirik",wtk2 anime as suami (lol!),geng hijau,"tak layak", hashtag sungguh.
    dan ada byk inside joke sendiri yg sometimes my brother n sister will get sbb berdasarkan benda yg kami tgk cm Gintama, Dragonball Z Abridged etc.
    Taktau istilah inside joke dlm BM.Kena cari konteks yg sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. @star
      Perrghhh!! 'Supersyirik' tu yg tak tahan...
      Kalau sesama adik beradik, mmg byk inside joke yg agak kotor...hehehe

      Delete
  2. Inside joke - lawak dalaman? Kakaka
    Aku dan opismet aku pun ada inside joke. Kang aku cerita kat sini, orang lain x faham.
    Wkwkwkw ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Aujinz
      Aku pon ingat 'lawak dalaman', tapi bunyinya macam skema semacam...hahahha
      Betul2...nanti jd satu keje plak nak kena terangkan lawak...hehehe

      Delete
  3. To detail to explain. Ak sokong aujinz. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. @cinderella besar sikit je
      Hahaha

      Delete
  4. kitorang kat dept tak pakai inside jokes. cakap terus terang berserta contoh. sebab ada yang terlalu blur takkan faham kalau buat inside jokes *merujuk kepada diri sendiri* hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. @mashy_entah
      Hahaha...cakap psal blur, aku pon ada kenal org yg blur camtu...
      Sampai tahap dah terangkan lawaknya pon masih tak dapat tangkap...hahaha

      Delete
    2. orang mcm ni kena ada sorang instructor, bagitau apa tu inside jokes and apa tu sarcasm dan perbezaan antara kedua duanya..gituu haha

      Delete
    3. @mashy_entah
      Hahaha...
      tetiba aku tringat Dr. Sheldon Cooper...
      Layan tak TBBT?

      Delete
    4. Kadang kadang je layan..kalau teringat..
      hahaha..
      mcm sekarang, rasa nak ulang tengok

      Delete
    5. @mashy_entah
      Aku suka gila kot cerita tu...hehehe
      Paling suka Howard!

      Delete
  5. Hmmm... inside joke = lawak tersembunyi? Atau, lawak cerdik? (antonym bg lawak bodo)... hahah XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. @plain83
      Aku rasa ya paling tepat ialah lawak dalaman, tp skema sangat bunyiknye...hehehe

      Delete
  6. kenapa perempuan tu menjauhkan diri?
    dia sentap ke?
    dusshhhh ~.~

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Gee Lion
      Dia tak faham lawak yg diberikan...
      Hmmm...Dejavu.

      Delete
  7. "kenapa nak pergi dulu pergilah sekarang"

    patutnya perempuan tu balas balik
    "amboi menghalauuu!"

    ReplyDelete
    Replies
    1. @nanadhoi
      Hahaha...aku selalu kena camtu...
      Tak boleh nak counter plak tu...hehehe

      Delete
  8. inside joke = lawak makan dalam :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. @nazha anua
      Hahahaha...itu namanya sentap joke!

      Delete
  9. aku makan dulu maksudnya dia nak bagitau kat member dia yang aku makan dulu dari kau, kau tengok saja dulu sebab makanan kau lambat sampai kah kah kah.

    tapi biasa orang lelaki faham lawak2 kering ni, orang perempuan dia kurang sense of humor

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Boss of Noob
      Bila ko cakap baru aku perasan...
      Memang ramai kawan perempuan aku susah sikit nak tangkap lawak2 camni...selalu blur...hahaha

      Delete
    2. Rasanya perempuan blur sbb dia tengah fokus benda lain. cthnya tgu jawapan yg skema, atau dia tgh fikir nak control ayu mcm mna. bila x sempat fikir, dia jadi mcm tu lah. kemungkinan dia ada hati dg org tu, sbb tu dia nak control, kalau x de hati, mesti dia x perlu fokus pada benda x perlu. mungkin je lah :D

      Delete
    3. >Anonymous

      Hahaha.
      Maafkan kami lelaki kalau para perempuan terasa macam kami ni terlalu ambil mudah terhadap semua perkara :)

      Delete
  10. haha. aku selalu gak kenakan orang dengan dulu sekarang ni. akan ada la manusia yg blur mcm awek dlm kartun ko tu. aku pon dah lupa lawak dalaman yg aku pernah guna. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Hikayat Seorang Budak
      Hahahaha...ramai sebenar jenis blur camni...
      Jadi lagi tak best bila kena terangkan lawak yg diberikan...hahaha

      Delete
  11. aku ada gak sorang mmber kerja pmpuan yg mmg blur bab inside joke. bila kitorang dah habes gelak ketawa pastu bila dah ada yg explen kat dia psl joke tu baru la dia boleh gelak. itu pon bila org lain dah stop gelak la. hahahaha adehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. @anamizu
      Hahaha...mesti awkward gila suasana lepas terangkan lawak tu...hehehe

      Delete
  12. Hahaha inside joke... ke perempuan tu tak faham.. igtkan cEro halau dia kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Ibnu Ramli
      Hahaha...lawak yg disalahertikan sbb tak faham...heheh

      Delete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: