Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Jul 23, 2014

Diari Ramadhan Aku : Hampir Tiba













Salam.

Macam aku,
aku dapat rasa kebahangan syawal yang hampir tiba bila ada tiga petunjuk ini:
  1. Pelbagai lagu raya heavily rotating dekat corong-corong radio dan speaker (dan mulut) tidak kira di mana aku berada.

  2. Facebook dihujani dengan notifications daripada kawan-kawan yang tag aku dekat photo ucapan raya yang kononnya pengganti kad raya dan diri mereka.

  3. Anak-anak muda bangsa di kawasan kejiranan aku giat bertempur siapa punya mercun yang lagi kuat berdentum tanpa kira siang mahupun malam.


Antara ketiga-tiga petunjuk itu,
yang no.3 paling mencabar iman dan menggugat amarah aku.
Bising laa wey, aku nak berehat!



Ustaz di surau aku ada bagi tazkirah yang buat aku sentap.
Katanya,
"Menjelang penghujung Ramadhan, akan ada dua jenis manusia.
Pertama, yang berkata 'hampir tiba' (merujuk kepada bulan Syawal).
Kedua, yang berkata 'hampir tamat' (merujuk kepada bulan Ramadhan).
Mana satukah kita?"


Selamat penghujung Ramadhan.




.




27 comments:

  1. masuk je minggu last puasa almost
    smua radio putarkan lagu raya..
    lagu2 raya oldies aku bleh layan lagi tapi
    bila kuar lagu raya versi baru hurmm blurghh =P

    ya dan fesbuk pakat sibuklah kwn2 dog tagging
    sana sini dgn kad raya masing2 mohon maaf segala =P

    bab mercun -- aku pon rimas bila dah macam zon perang
    pulak dentum2 sana sini. kalo sikit takpe, ini sampai rasa
    tak aman dah :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. @anamizu
      Betul2...dah mcam perang dah asyik berlawan siapa mercun lg kuat...
      facebook plak semua nak share cerita balik kmpg masin2...hehehe
      radio mmg tak lekang dr lagu raya dah...lagu2 biasa dah tak putar dah...

      Delete
  2. Perang meriam buluh dh start kat kg aku... nnt start la perang fireworks tahap bonodori tu pulak kat tgh2 sawah... huhuu, kesian jiran2 aku yg dh tahap atuk n nenek yg ada mslh jantung ( "-____-)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. @plain83
      aku yg duduk bandar lg ni pon dah macam perang bunyinya,
      ko yg duduk kmpg mesti lagi hardcore, kan???
      Teringin nak join...hehehe

      Delete
    2. Hg tau cEro, smlm isu mercun bola ni timbul la dlm perbualan sedara mara, pstu aku pun google image la word mercun bola, skali keluar pics... fuh, gila ngeri siot, tangan terburai n jari tggl tulang pon hado... eeeep, sadis gilak...

      Delete
    3. @plain83
      aku ada tengok jugak...
      yg tangan hancur mcam ranting kayu patah tu kan? ngerinya....

      Delete
  3. Suatu hari bulan, terdengar sudah detu detang si mercun.Ku rasa gelisah dengan keadaan ini, seperti peperangan perang dunia ke-2.Namun, selepas beberapa lama aku bersembunyi di dalam kegelapan bayangan malam. Akhirnya, aku keluar dari kegelepan sambil membawa mercun, dan dabersedia menamatkan segalanya.

    Dari : Hitler

    ReplyDelete
  4. Aku meninggalkan sedikit mercun kepada diri ku, supaya budak-budak yang main mercun itu tahu kenapa aku lambat main mercun di bulan Ramadhan.

    Dari: Hitler

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Heroes Reborn
      Wahahaha,...pandai ko tukar quote hitler ek...
      pengaruh kiki lettew!!

      Delete
    2. Kiki menjadah apa pulak ni?

      Ps: Apa yang aku tahu, Kiki tu monyet. Hehehe

      Delete
    3. Dulu ayah saudara aku ada bela monyet nama dia kitu, tapi ramai orang panggil kiki. Monyet kiki tu dah mati sebab termakan racun tikus. Hehehehe.....

      Ps: Sebenarnya , pakcik aku jarang bagi dia makan, tu pasal monyet kiki tu makan racun tikus hehehe...

      Delete
  5. Aku adalah Adolf Hitler di Bulan Ramadhan.

    Ps: aku saje je, bukan betul pun.

    ReplyDelete
  6. Komen kat atas ni epic. Hahahahaha...

    Aku punya petanda nak raya adalah bila budak ofis start tanya, oi cuti dah apply ke? Tak pun, sape nak tukar duit raya? Nak tumpangkan sikit..

    My two cents

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Dea Day
      Bab tukar duit raya tu mmg betull...
      Semua org sibuk cari member keje bank sbb senang nak tukar...hahahah

      Delete
  7. hampir tamat ;(

    mintak2 la aku tergolong dalam golongan ni..apapun, syawal kena diraikan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. @nazha anua
      Rasa sayu sikit memikirkan dah nak hampir tamat...
      Tp awal2 bulan dulu tak fikir pon camtu...
      InsyaAllah, berjumpa lagi tahun depan..

      Delete
  8. aku suka yg ke-2. tapi sering menggunakan yg pertama.

    hrmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @chirpy_chummy
      Kan?
      Aku pon camtu gak...sbb dah terbiasa dr kecik kot...

      Delete
  9. Di bulan hujung Ramadhan, ku rasa kekuatan ku semakin luar biasa.

    Ps: Kau amacam cero, apakah yang kau rasakan di akhir bulan mulia ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yo cero,pernah baca buku detective conan?


      Ps: Watak yang aku suka adalah subaru okiya,kaitou kid dan saguru hakuba. Sebab diorang tu hemsem dan Genius!

      Delete
    2. @adolf hitler
      Ko tanya psal detective conan?
      Dude, aku baca dr kecik lg kot komik tu...sampai aku dah besar, conan tak besar2 lagi...hehehe

      Aku suka Mouri Kogoro...hahaha

      Delete
    3. Entah lah, aku pun tahu bila dia nak besar.

      Ps: Kogoro mouri tu asyik mabuk je, hahahahaa........ Tapi sebenarnya dia tu baik orangnya.

      Delete
  10. ada satu lagi petanda Hari Raya hampir tiba...
    bazar ramadhan dah kurang gerai, dan kedai makan dah start tutup... kakakka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Aujinz
      Betul2...
      Last2 day ramadhan ari tu, aku nak beli air sedap buat berbuka pon payah gile, tak ada kedai...
      gerai mercun je banyak...hehehe

      Delete
  11. hah sama. dedulu kekecik suka lah dengar bunyi mercun tengok bunga api bagai. tapi bila dah besar ni, rasa annoying gila bunyi mercun sana sini. rasa macam nak bakorr je. pencemaran bunyi betuiii.


    pastu dedulu kekecik tak sesabor nak raya, eksaited gila pasai nak duit raya. tapi bila dah besar feeling dah lain. Lagi suka Ramadhan dari Syawal. Pasai bulan puasa semangat nak kumpul pahala tu lebih sikit. hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. @nanadhoi
      Betui2...Setuju.
      Kecik dulu raya sgt berbeza dr sekarang...
      Seronok dulu lain dr seronok sekarang...kan?

      Delete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: