Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Mar 30, 2014

Bagaimana Aku Bertemu Ibu Kamu #HIMYM


Papapappa Papapa Paapappa Rarararararararara...



How I Met Your Mother.
Sama ada kalian peminat setia, pernah tengok ceritanya, pernah tahu tentangnya, atau pernah dengar tentangnya, HIMYM memang tidak asing.
Aku? Aku seorang peminat.
Setiap episod aku layan, tanpa jemu.

Siri TV ini tamat pada penghujung musim ke-9
dengan 208 episod.



Sinopsis.

HIMYM adalah siri TV sitcom dari US mengenai Ted Mosby dan rakan-rakannya.
Seluruh ceritanya adalah penceritaan semula dari seorang ayah (Ted) kepada dua anaknya pada tahun 2030.
Menjadikan New York sebagai latar belakang, HIMYM bermain kepada kisah Ted dalam usahanya mencari cinta sejati sehinggalah saat sebenar beliau bertemu dengan ibu kepada anak-anaknya.

Dalam kisah Ted ini, termasuk juga kisah mengenai mereka-mereka di sekelilingnya, terutamanya kawan dari zaman kolej dan pasangannya, Marshall dan Lily, seorang kaki perempuan yang tiba-tiba claim nak jadi kawan baik Ted, Barney, dan perempuan dari Kanada yang menjadi 'love interest' Ted, Robin.

Dan kisah cerita mereka berlarutan ditayangkan di TV selama 9 musim, dari 2005 sehinggalah 2014.






Kenapa Aku Suka HIMYM?

Kalau tanya kenapa, jawapan aku mudah.
RELATABLE.

Kebanyakan situasi yang dilalui oleh Ted dan rakan-rakannya sangat dekat dengan sesiapa sahaja.
Memang itu permainan pengarah dan penerbit cerita ini.
Mereka menonjolkan masalah sosial semasa yang pernah dan akan dilalui sesiapa sahaja,
dari masalah keluarga, masalah hubungan kawan, masalah cinta,
masalah kerjaya, masalah identiti dan masalah setempat, semuanya ada.
Semua itu akan memberikan kesan kepada penonton.
Pemikiran seperti "Ah, aku pernah rasa apa yang dia rasa"
membuatkan kita rasa dekat dengan cerita ini.

Lagi satu,
HIMYM pada aku adalah seperti satu teka-teki yang besar.
Soalan teka-tekinya ialah 'how Ted met his children's mother?'
Dari satu episod ke satu episod,
penonton akan dihidangkan dengan sedikit demi sedikit hint dan petunjuk.
Dari waktu ke waktu,
penonton akan dapat kaitkan hint-hint tersebut dan seterusnya terus meneka siapa yang bakal menjadi The Mother, gelaran kepada bakal pasangan Ted itu.

Tambahan pula,
siapa yang tidak suka akan lawak eksentrik watak-watak dalam cerita ni?
Frasa terkenal macam 'legen...wait for it...dary',
kewujudan Bro Code dan penggunaan sambungan 'bro' macam 'bromance',
'Bros before hos',
dan kritikan sosial yang kadang kala pedas dalam cerita ini membuatkan HIMYM semakin subur dalam hati.
Malah, aku mula tahu perkataan 'awesome'
dan penggunaannya adalah dari cerita ini.

Lagipun,
siapa boleh tahan dari nak tahu cerita sebenar di sebalik payung kuning yang ikonik itu. Kan?



Watak-Watak.

Selama 8 musim, watak-watak utamanya hanya lima orang (Ted, Marshall, Lily, Barney dan Robin), tapi masuk musim terakhir, musim ke-9, watak 'The Mother' mula diperkenalkan sebagai watak utama.



Ted Mosby, watak terpenting cerita ini, adalah karakter kegemaran aku.
Ted dikatakan seorang yang nerd dan tidak pandai bersosial.
Pada aku, kehidupan yang dilalui Ted seperti kecewa berkali-kali dalam percintaan, kerjaya yang kadang kala menggugat keyakinan, soal etika dan semangat setia kawan yang tinggi adalah metafora kepada seluruh kehidupan aku sendiri.
Malah,sesiapa sahaja pernah lalui masalah sebegitu.

Secara peribadi, aku mahu jadi macam Ted.
Pada awal musim, Ted digambarkan seperti seseorang yang percayakan cinta sejati.
Namun, selepas dikecewakan oleh ramai perempuan, kepercayaan Ted tentang cinta sejati seperti semakin hilang, hinggakan satu masa Ted seperti hilang arah tuju dalam kehidupan.
Namun, seperti semua orang, Ted tackle masalah dia.
Apabila kita di bawah, kita hanya ada satu jalan
iaitu ke atas.

Aku pun mahu sebegitu.





Barney watak ketiga kegemaran aku.
Barney adalah kaki perempuan yang berkeyakinan tinggi.
Dia selalu pakai suit dan kadang kala memaksa orang lain pakai suit juga.
Dia kaya, pandai dalam silap mata, suka laser tag, dan selalu gunakan perkataan 'awesome' dan 'legendary' dalam perbualan.
Barney pernah kecewa dengan perempuan. Dia kemudian buat keputusan untuk jadi kaki perempuan.

Aku sedar Barney menjadi watak kegemaran ramai penonton.
Lawak Barney selalu luarbiasa, tak pernah gagal.
Aku pernah baca satu survey yang mengatakan Barney adalah watak paling diminati,
sehinggakan pada beberapa musim pertengahan, kelihatan HIMYM lebih tekankan kisah Barney dan bukan kisah Ted.
Marketing....
Tapi memandangkan kisah mereka berdua memang berkait rapat, terutamanya berkenaan Robin, maka semuanya kembali masuk akal.





Marshall watak kegemaran aku selepas Barney.
Marshall kawan sebilik Ted sewaktu di kolej. Dia berpasangan dengan Lily sejak kolej lagi, dan kemudian berkahwin dengan Lily. Marshall dianggap kawan baik Ted (walaupun Barney kata dialah kawan baik Ted yang sebenar).
Marshall tinggi dan besar. Sepanjang 9 musim memperlihatkan Marshall berkembang dari menjadi pelajar jurusan undang-undang, kepada menjadi peguam dan kemudian bakal menjadi hakim.

Aku melihat Marshall adalah kritikan sosial kepada penonton di mana pasangan yang bercinta dan berkahwin juga boleh rapat dan sentiasa bersama kawan-kawan yang lain (mohon terasa).
Walaupun seorang peguam, tapi Marshall seorang yang sangat baik hati, sentiasa membantu orang yang dalam keperluan.
Aku selalu melihat Marshall dan Lily sebagai satu. Keunikan pasangan inilah yang membuatkan Marshall menarik. Sebagai karakter tunggal, Marshall biasa-biasa je...





Lily watak kedua kegemaran aku.
Dialah yang membuatkan aku beranggapan sesiapa yang bernama 'Lily' mesti seorang yang awesome.
**batuk batuk**
Lily berpasangan dengan Marshall, dan kemudian mengahwini Marshall.
Dia berbadan kecil, sedangkan Marshall tinggi dan besar, membuatkan pasangan ini menarik untuk dilihat.
Lily bermula sebagai cikgu tadika dan kemudian mengejar cita-citanya untuk memasuki bidang seni kerana minatnya dalam melukis.

Kalau aku boleh pilih pasangan, aku nak yang macam Lily.
Cool, awesome dan tidak pura-pura, namun sentiasa menghormati pasangan dan kawan-kawan.
Lily dilihat sebagai tempat Ted, Barney dan Robin untuk mengadu.
Walaupun dilabel sebagai tidak pandai simpan rahsia, Lily sudah pegang banyak rahsia orang lain yang tidak dibongkarkannya.

Lily juga dikatakan sebagai watak kedua paling digemari penonton selepas Barney.
I can see why.





Robin berasal dari Kanada dan pernah jadi bintang pop Kanada satu masa lalu.
Hal itu menjadi bahan kepada kawan-kawannya yang lain untuk digelakkan.
Dia kemudian datang ke New York untuk menjadi wartawan.
Diperlihat sebagai perempuan yang kuat dan cekal, namun Robin juga ada saat-saat lemahnya.

Walaupun Robin cantik dan menarik,
tapi aku kurang minat Robin sebab mengingatkan aku kepada seseorang.

Ted kenal Robin pada episod pertama, menjadikan Robin sebagai 'love interest' Ted yang pertama dalam TV.
Kemudian, mereka pernah berpasangan, putus, berpasangan balik, putus balik dan menjadi rumit.
Hal menjadi semakin rumit bila Robin berpasangan dengan Barney.
Hubungan Ted-Robin-Barney jadi sangat komplikated, namun mereka kekal sebagai kawan.
Ini juga, pada aku, adalah kritikan sosial kepada penonton.

Siapa kata lepas break tak boleh kawan?





Aku agak, episod akhir akan didedahkan nama sebenar The Mother.

Sepanjang cerita, The Mother hanya ditunjukkan visual tidak lengkap,
seperti kaki, dari belakang, dari atas.
Tidak didedahkan wajahnya.
Namun, pada akhir musim ke-8, The Mother mula didedahkan.

The Mother disifatkan seperti Ted versi perempuan.
Dia, pada pendapat aku, adalah perempuan yang kita tidak akan jatuh cinta pada pandangan pertama, tapi selepas kita ambil masa untuk mengenalinya, kita akan jadi semakin suka dengan dia.

Aku boleh cerita lanjut dan gambarkan tentang The Mother ini dengan imej, tapi aku tidak mahu menjadi spoiler kepada mereka-mereka yang belum layan tapi berniat mahu layan HIMYM.
Hehehehe....

Musim terakhir, musim ke-9, The Mother banyak ditunjukkan memainkan peranan besar.
Bagaimana kawan-kawan Ted yang lain mengenalinya.
Bagaimana dia dapat berada di tempat sepatutnya dia berada.
Beberapa persoalan dari hint-hint yang diberikan di musim-musim awal telah dijawab perlahan-lahan melibatkan The Mother.

Dia memang layak jadi The Mother.




HIMYM dan Aku.

Sejarah HIMYM dan aku adalah panjang, bermula awal lagi dari aku layan cerita ini lagi.
Dulu, bekas teman aku ada berikan aku dua DVD musim pertama dan musim kedua HIMYM.
Pada DVD itu dilabel 'HIMYM'. Tapi aku silap baca sebagai 'hymen'.
Dalam kepala aku berkata 'apahal pompuan ni suruh aku tengok DVD hymen?'

Jadi, aku tak tengok langsung DVD dia bagi tu...

Sampailah saat aku putus dengan dia.

Untuk pengetahuan, HIMYM sangat mempengaruhi aku,
sampaikan blog aku ini aku boleh bahagi kepada dua bahagian:
1) Sebelum-HIMYM, dan 2) Semasa-HIMYM

Saat sebelum-HIMYM adalah saat sebelum aku layan HIMYM.
Blog aku kosong dan merapu.
Sekadar luahan rasa orang yang kecewa.
Tapi,
pada sesuatu hari, ada kawan yang komen dalam satu post ini kata dia teringatkan satu episod HIMYM bila baca entri aku itu.
Selepas aku selidik apa itu HIMYM,
aku cari balik DVD HIMYM yang dihadiahkan kepada aku itu
dan aku mula layan...

Maka, masuklah blog ini ke bahagian semasa-HIMYM.

Since aku begitu tertarik dengan idea dan pendekatan HIMYM yang meletakkan hint tentang The Mother dan benda-benda lain, jadi penulisan aku dalam blog ini pun jadi berbeza.
Kebanyakan entri, aku akan masukkan satu dua hint tentang apa sahaja;
mungkin kaitan dengan post lain,
mungkin kaitan dengan page lain,
mungkin juga hint tentang identiti sebenar aku,
juga mungkin kaitan tentang kisah silam aku.

Sejak semasa-HIMYM, entri aku bukan entri biasa lagi.
Segala yang aku tulis, ada sebabnya.
Blog ini menjadi satu tEka-tEki yang besar, yang pada aku, kalau ada yang dapat selesaikan, dia memang hebat.

Mana tahu, mungkin akan ada zaman selepas-HIMYM pula nanti.


Begitulah kesan pengaruh HIMYM kepada aku.

Yang layan HIMYM tahu apa maksud aku.
Yang tak layan, aku harap kalian dapat cuba layan.




Ada kawan kata macam sudah terlambat untuk follow siri ni dari mula.
Jawapan aku, TIDAK.
Siri ini menjadi salah satu antara hanya dua siri TV yang aku sanggup layan balik dari awal selepas House MD.
Ada 208 episod, 22 minit satu episod.
Kalau sehari satu, maka tak sampai tujuh bulan dah boleh selesai.
Tapi aku yakin, sekali layan, tak akan jadi satu hari satu episod.
Paling kurang dua tiga.

Jadi,
tidak pernah terlambat untuk follow siri ini.

Kalau kalian rasa malas nak download, malas nak beli DVD ni di kedai,
tapi mahu cuba layannya dari mula, jangan risau.
Berhubung dengan aku, kita boleh setel.
F dan T.

Yang layan HIMYM, aku sarankan kalian jelajah wikia page dia.
Banyak boleh diketahui.
Hint-hint yang kita tak perasan.



Post ini diterbitkan pada 30 Mac 2014.
Episod akhir HIMYM akan ditayangkan pada 31 Mac 2014.
Episod penamat itu, aku pasti, akan meninggalkan kesan kepada aku.

Memikirkan HIMYM yang aku minati akan berakhir,
membuatkan aku sedikit tertekan.
Adakah lagi siri TV yang menarik sepertinya selepas ini?
Atau hanya kisah picisan yang bakal ditamatkan selepas beberapa musim?

Mungkin nanti aku pun akan bercerita panjang kepada anak-anak aku bagaimana aku bertemu dengan ibu mereka.
Cuma mungkin yang berbeza adalah aku (tak) ada kawan-kawan serapat Marshall, Barney, Lily dan Robin untuk jadi penyeri cerita.

Apapun, terima kasih HIMYM.
Sembilan musim ini adalah sembilan musim kegembiraan.
Kerana kamu, aku adalah aku yang sekarang. (not!)





.




6 comments:

  1. Aku mula kenal HIMYM bila tertgk kt ntv7.pastu follow kt tv je n ada softcopy certain episodes.mmg xpernah tgk kesemua episod dia,cuma season last je yg semangat download.BTW,kedudukan Marshall n Lily kita tertukar.
    Thankfully,the mother is awesome! Takdela rasa tak puas hati.N i've repeated the episode how your mother met me many times now.Love the rendition of la vie en rose. <3
    Ps; bape size season 1-8?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry 4 the very late reply...
      The Mother sgt awesome kot, walaupun ramai fan yg tak puas hati dgn ending citer ni, tp aku rasa diorg patut dah boleh agak apa yg terjadi memandangkan semuanya mmg terjawab...

      btw, if still interested, setiap 1 season aku letak dlm 1 dvd.

      Delete
  2. Aku x pernah tgok sbb aku x berapa minat menonton tv. Ko x kabo manasatu watak yg ko suka pun, aku blh agak Dah yg mana weh. Konon Sangat kan... cheit! :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. @~* chirpy_chummy *~
      Kau patut tgk Mar,
      byk life lesson dia ajar dlm ni, byk yg relatable dgn kita.
      Hehehehe

      Delete
  3. hey, have u watched The Smurfs? Barney looks so awkwardly nice in that movie... wakakaka <-- penangan HIMYM punya pasal... lolololll X3

    ReplyDelete
    Replies
    1. @plain83
      aku tengok!
      sangat awkward. Nampak Barney (NPH) lain sgt perangai...
      pastu terbayang plak masa dia berlakon smurf tu, dia sebenarnya bercakap sorg2...hahaha

      Delete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: