Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Dec 31, 2011

Tanpa Tajuk #6 [Akhir Kata 2011]



2011 menjadi tahun paling mencabar dalam hidup aku.
Dari membuat keputusan menolak impian peribadi,
sehinggalah ke menentukan masa depan diri,
semuanya ada berlaku dalam tahun ini.


AZAM

Beberapa azam aku tahun ini berjaya tertunai.
Namun, satu azam penting, iaitu buat 50 perkara baru, gagal untuk aku selesaikan.
Aku mampu penuhi hanya 3/4 azam tersebut.
Semuanya sebab aku terlalu lambat mula.
Aku habiskan setengah tahun tak buat apa-apa baru.

Tapi, bila aku mula, alhamdulillah,
aku mampu lihat banyak perkara dalam perspektif yang menarik.
Aku takkan senaraikan kesemuanya di sini.
Cukup aku bagi contoh seperti aku mula ambil kelas bahasa isyarat dan bercampur dengan kelompok orang cacat pendengaran, dan ia membuatkan aku memandang sesuatu perkara dengan lebih tajam kerana komunikasi bukan hanya sekadar suara dan bahasa.

Untuk tahun depan,
aku akan berazam mahu buat 100 perkara baru juga.


KERJA

Aku sudah mula kerja.
Sebenarnya, aku belum habis belajar pun,
tapi rezeki Tuhan, aku sudah dapat masuk kerja.
Tak perlu aku beritahu kerja apa,
tapi aku sangat seronok dengan kerja ini.
Walaupun luar bidang, aku anggap ini satu peluang untuk aku kembangkan ilmu berdasarkan pengalaman yang bakal aku dapat.


HANDSET

Beberapa hari sebelum krismas,
henset aku buat hal dan total 100% tak boleh digunakan.
Henset itulah yang menghasilkan kebanyakkan lukisan dalam blog ni.
Ya, aku lukis guna henset.

Sekarang aku pakai henset baru.
Walau lagi canggih dan boleh main Angry Birds,
henset baru ni tak boleh melukis.
Jadi, agak susah untuk aku menghasilkan lukisan (walaupun buruk) untuk blog ini.

InsyaAllah, aku bercadang nak beli graphic tablet (dari tahun lepas lagi berangan..) bila aku dapat duit sikit.


AWEK

Don't talk about it.
Seriously, aku sangat tak pandang ke arah tu.
Orang kata, lagi mencari lagi tak jumpa.
Kalau buat dek je, datang laa berduyun-duyun.

Untuk gadis-gadis yang baik hati di luar sana,
kalau berani mintak la bagi laa nombor fon korang.
Nanti kita SMS sama2, mana tau ada jodoh. HAHAHAHA!


RAMBUT

Sammpi ke hari ni, aku cukup tak tahu nak rias rambut aku macam mana.
Sampai ke tahap aku ambil keputusan tak nak sikat rambut,
mengakibatkan rambut aku kelihatan kembang macam Hafiz AF bila kering.
Oh! Aku pun tak suka pakai minyak, gel, or segala bagai product rambut.
Sampai masa perlu, aku shampoo.

Oleh sebab aku dah mula kerja, jadi aku kena jaga penampilan.
So, nampak gayanya, nak tak nak, kena laa sikat gak.
Hari tu mencari sikat tak jumpa,
tertimbus bawah barang-barang dalam laci.


BLOG

Aku tak tahu,
tapi aku kemungkinan tak mampu nak fokus ke blog sekerap dulu.
Sibuk sikit.
Tapi jangan risau,
walaupun pembaca blog ni boleh kira dengan jari,
selagi aku bernafas, insyaAllah
blog ini takkan terkubur.

Aku akan cuba menjadikan blog ini destinasi wajib kalian bila online.
YEAAAAHHHH!!!!


LISA

Aku frust gila Lisa nak kahwin dengan Yusry.
Tapi, dia kata dia bahagia,
so aku lepaskan dengan redha.
(Mungkin ini memang jalan takdirku...)




Terima kasih kerana membaca entri panjang dan boring ni.
Walaupun aku tahu sebahagian dari kalian baca separuh je.

Aku merasakan tahun 2011 menjadi titik pusing dalam hidup aku.
Segala-galanya berubah.
Permikiran, pandangan, sikap, kehidupan.
Semuanya terkesan dalam tahun 2011.

Oh! BTW, sekadar nak bagitahu.
Aku amat merindui seorang gadis ni.
Antara azam aku tahun depan adalah nak kumpul duit dan pergi melawat dia dekat tanah asing sana tu. Apsal laa berhijrah jauh sangat.
Siapa nak ikut?


SELAMAT TAHUN BARU 2012.




Dec 25, 2011

Punca Kuasa Dua kepada Enam Ratus Dua Puluh Lima ialah Hari Ini!




According to the National Pokedex number,
the above creature represents ME for today.
Yes, TODAY!

As it might sound AWESOME,
being a silver jubilee joe makes me feel like an arse!

People at my age already got family, even child,
but me, I'm still typing about my feeling in a blog to be shared with people that mostly, don't even know my name.

But what to do?
Life is neither easy nor difficult.
God's plan is God's plan.
Alhamdulillah.

postquam-scriptum:
Patutnya ada perkataan 'modulus' dalam tajuk entri ini.
Ya! Matematik!



.




Dec 23, 2011

Kalau Sudah Tiada Jodoh, Maka Tiadalah Harapannya











postquam-scriptum:
Henset aku rosak, jadi lukisan di atas aku lukis guna paint dan mouse. (patut burok!)

postquam-subscriptum:
Henset aku yang rosak ni ada nama, Io (pron: eye-yo)

postquam-subsubscriptum:
Sudah masuk seminggu aku tak pakai henset yang proper. Henset sementara sekarang aku pakai, hanya boleh dapat line bila aku keluar ke tengah jalan raya sana.

postquam-subsubsubscriptum:
Ada cadangan henset apa boleh aku beli yang boleh lukis jugak dan berada dalam liputan capaian kocek aku sebagai orang tak berapa nak berada?




Dec 14, 2011

Kerana Demam Adalah 20 Penyakit dan 80 Pemikiran.






Aku payah nak demam.
Tapi sekali demam, memang lunyai badan dikerjanya.
Ifrit segala virus semua nak datang bertandang.

Masa demam,
aku tak suka orang nampak keadaan aku.
Jika memerlukan bertemu orang,
aku akan sepenuh keringat persiap diri dengan muka kad poker
dan kekuatan supaya tak kelihatan sangat aku orang demam.

Bagi yang berfikiran sempit akan berkata,
"It's OK. Ego lelaki memang tak nak nampak lemah."

Tapi niat sebenar aku menyembunyikan demam adalah
aku tak mahu orang terjangkit.
Kerana demam adalah 20 penyakit dan 80 pemikiran.
Bila orang keliling tahu aku demam,
lalu terdetik di benak mereka fikir,
"Alamak, nanti aku mesti terjangkit demam dari dia.."

Tup tap tup tap
esoknya mereka demam, dan mereka kata
"Ni semua salah mamat tu..Kan dah jangkit kat aku.."

Jikalau tiada pun tahu aku demam,
maka tiada pun berniat akan terjangkit.
Jadi, dunia lebih aman.

Namun, aku bukan Shaheizy Sam.
Aku tak mampu berlakon sempurna setiap masa.

Dan bila di kenduri kahwin kawan seorang teman berkata,
"Eh, ko nampak macam demam. Take care, OK?
Jangan lupa makan ubat.."

Aku hanya mampu tersenyum dan bersyukur.

Bersyukur kerana itulah namanya kawan.
Sedikit keruh di air sudah disedarnya.
Secalit gelap di langit sudah dipayungnya.
Setitis manis di kopi sudah dirasanya.
Dan tiada kata lain melainkan doa.

At least, itu kawan pada aku.






Dec 7, 2011

Ajaran #16 - Tak Salah Kalau Sekali Sekala Jadi Melankolik


mel·an·chol·y[mel-uhn-kol-ee]
adjective
4. affected with, characterized by, or showing melancholy; mournful; depressed: a melancholy mood.
5. causing melancholy or sadness; saddening: a melancholy occasion.
6. soberly thoughtful; pensive.









Bila ada orang kata dia tak pernah bersedih,
berduka tentang sesuatu yang dialaminya,
fahamilah bahawa dia sedang menipu.
Namun, menipu bukan bererti dia penipu.

Setiap orang ada episod sedih dalam diri.
Tapi tak semua orang bersedia berkongsi cerita mengenainya.
Apa yang mampu kita buat adalah
memberikan mereka sedikit ruang dan masa.

Kerana percayalah,
masa sentiasa dapat merawat luka.

postquam-scriptum:
Jadi, bagaimana cara kalian menghadapi episod sedih diri?
Menangis, berkurung, atau letak ke tepi dan lupakan sahaja?




.




Dec 5, 2011

Dan Jarum Bulan Sedang Menunjukkan Angka Dua Belas


Disember datang lagi.

Seperti Mei,
Disember adalah antara bulan yang aku kurang minat.

Ada satu hari dalam Disember di mana hati aku penuh dengan benci dan dendam, namun harus aku cari topeng kegembiraan untuk dipakai kerana hari tersebut juga adalah hari yang sepatutnya senyuman sentiasa terukir di bibir aku.

Ingin tahu kenapa?

Bila secebis diri kalian yang bernama hati telah kalian isi dengan penuh kasih sayang cinta dan setia, dan akhirnya cebisan itu dicampak si dia ke dalam tong sampah busuk bernama alasan pada hari yang sepatutnya merupakan hari keraian diri sendiri, baru kita berdua boleh duduk berborak berbincang tentang dendam berteman secawan teh pahit berperisa kenangan.



Ya. Aku seorang pendendam.


.




Dec 2, 2011

"Jika Kau Rasa Dia Cantik, Lihat Semula"



"Beauty is in the eye of the beholder."

Kebanyakan 'average people' setuju dengan penyataan di atas.
Namun, 'above-average people' pula menolaknya.
Kerana pada mereka,
walaupun kecantikan itu subjektif dan tiada definisi tetap,
namun ciri-ciri wajah orang yang cantik kebiasaannya lebih kurang sama.

Orang pandai memang selalu camtu, semua nak ditolaknya.

Dari fakta sains yang pernah aku baca tapi tak ingat dah mana sumbernya,
wajah orang yang digelar cantik biasanya 'simetri'.
Bermaksud, kiri dan kanan wajahnya adalah sama, tak ada mulut herot, tak ada hidung kembang sebelah.

Namun,
siapalah kita nak mendefinisikan kecantikan?



Peluang duduk melepak dengan kawan-kawan lama memang menyeronokkan.
Tambahan pula,
kebanyakkan kawan-kawan sebaya aku,
sama ada sibuk dengan awek masing-masing,
mereka sibuk dengan tunang masing-masing,
atau sibuk dengan persiapan kahwin,
atau sibuk dengan isteri masing-masing,
ataupun sibuk dengan anak masing-masing.

Jadi,
bila sekali sekala dapat jumpa,
memang semua topik keluar, A sampai Z.

"Perempuan ada dua jenis.."
Kawan aku si Alberto (sudah tentu bukan nama sebenar) sudah bermula...

"Satu : Perempuan cantik.
Dua : Perempuan Tak Cantik."

Sebelum apa-apa,
biar aku minta maaf dulu jika ada para gadis yang baca blog ini dan terasa.
Ianya fakta umum, anda berhak menolak atau menerimanya,
terpulang pada diri.

"Dan Perempuan Cantik ada dua jenis..
Satu : Perempuan cantik yang bila kita pandang lama-lama wajahnya, dia masih cantik.
Dua : Perempuan cantik yang bila kita pandang lama-lama wajahnya, wajahnya jadi 'distorted', dan kita akan mula terjumpa cela yang memberitahu diri bahawa 'alaaa, perempuan ni bukannya cantik sangat pun..'"

Semua yang mendengar, terlopong.

Namun, aku sedikit sebanyak memahami apa yang si Alberto cuba sampaikan.



Kita ambil contoh gambar di atas.

Secara peribadi,
sekali pandang, dia aku kategorikan cantik.
Sudah tentulah, dia model kot.

Tapi, bila aku tatap lama-lama muka dia,
aku sudah mula notis celaan.
Nampak dagu dia agak besar, dan dia cover dengan rambut yang mengurai.
Anak rambut dia berselerak, membuatkan dia kelihatan agak tidak terurus.

Lama-lama aku pandang,
aku merasakan dia ni bukanlah cantik sangat,
tapi still dalam kategori cantik, kan?

Inilah yang kawan aku maksudkan dengan
Perempuan cantik yang bila kita pandang lama-lama wajahnya, wajahnya jadi 'distorted', dan kita akan mula terjumpa cela yang memberitahu diri bahawa 'alaaa, perempuan ni bukannya cantik sangat pun..'




Lalu,
si Alberto sambung...

"Sebab tu, kita kena berhati-hati dengan ungkapan 'cinta pandang pertama', kerana dengan sekali pandang, kita hanya nampak perkara yang ingin ditonjolkan seperti kecantikan, kecerahan, keayuan."

"Jika kalian terasa sudah jatuh cinta pandang pertama,
always reconfirm it by looking back at the person.
If it still love at sight, reconfirm it again.
If it still, reconfirm it again..and again..and again...
Do it like 1000 times, then it is a genuine feeling.
Tak rugi pun kalau recomfirm your feeling berulang kali"

Kami yang mendengar pun jadi macam

"ooooooooH"

sambil mengangguk-angguk tanda faham.

Itulah nasihat dari lelaki yang beranak dua dan sedang menanti kelahiran anak ketiga.
Aku yang bujang dan tak berpunya ni (promote) hanya mampu mendengar.

.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: