Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Mar 19, 2011

Lagu Indo Terbaik Sepanjang Zaman (Bagi Aku)

Aku bukan seorang pendengar radio yang kerap.
Tambahan lagi, lambakan lagu indon memang menjengkelkan.
Dan lagi, radio sekarang banyak main lagu korea pulak,
dah tu, macam mana aku nak layan lagu artis tempatan?

Bercakap tentang lagu indon,
satu kelebihan lagu indon adalah lirik yang catchy dan sedap didengar,
tambahan pula, lagu mereka senang, 'range' takde nak melalak-lalak kelangit.
Seba itu, lagu-lagu dari Indon memang jadi faveret ramai dalam arena karaoke tempatan, termasuk aku.



Pada aku, lagu indon sekarang dah tak se'syok' dulu...
Secara peribadi, of all time, Sheila On 7 (SO7) adalah band Indon terbaik.
Lagu yang aku layan masa sekolah dulu, sampai sekarang jadi nyanyian aku dalam bilik air.

Antara lagu-lagu mereka,
aku suka, dan paling suka, sangat suka satu lagu ni
berjudul 'Sahabat Sejatiku'.



Bagi yang dah terkedepan dari generasi SO7,
cuba layan lagu ni.
Lagu macam ni memang taste aku.
Tak perlu menjerit tak tentu pasal sebab nak tunjuk ada high range of vocal yang sangat dikejar-kejar penyanyi tempatan kita sejak kemunculan Azlan (of The Typewriter) dan Black.

Pada aku,
lagu yang baik adalah lagu yang jika hari ini kita dengar kita kata sedap,
esok lusa kita dengar, kita masih kata sedap,
walaupun 5 tahun kemudian kita dengar, kita masih kata sedap.

Jadi,
APAKAH LAGU INDON
PILIHAN ANDA??

btw, Happy Weekend!




39 comments:

  1. It will be Letto-Sebelum Cahaya. Lagi satu mostly lagu indon lirik2 dia gramatis.

    P/s: teringin pulak nk dgr ko karok. hehehe

    ReplyDelete
  2. SO7 mmg da bez!!!
    tp lgu fav aq dr grup element, 'aku bukan orang suci'...
    bez!!=)

    ReplyDelete
  3. lagu Dan n "buat aku tersenyum" lah yang paling terbaik sekali sangat!
    :D

    ReplyDelete
  4. aku suke melly goeslow dengan rossa. erk.

    ReplyDelete
  5. mostly lagu indon aku ske dgr..tp yg paling aku suke dgr lagu dr kumpulan letto..
    tapi skrg ni s07 da mcm menyepi je..

    ReplyDelete
  6. wa respek SO7!!rawkss bebehh

    ReplyDelete
  7. errr...aku nyanyi ja wei..aku tatao tajuk n sapa yg nyanyi..haha

    ReplyDelete
  8. So7 bestt!!! paling suke lagu 'buat aku tersenyum'~ mmg buat nesa tersenyum ni:D

    oh, cEro pernah dgr lagu kump hijaudaun? lagu2 dorg pon best! nesa suka lagu 'suara (kuberharap)'~nice. try la dgr ;)

    ReplyDelete
  9. waliband. tah, main sebut je hehe.
    aku suka lagu indon yg selawat2 tu

    ReplyDelete
  10. aku membesar dgn lagu indon SO7 masa zaman sekolah. So bagi aku pulak lagu indon terbaik sepanjang zaman Sheila on 7 - Melompat lebih tinggi.

    Lagu tu catchy and v.clip dia kelakar. haha.

    still suka dgr lagu tu even dah lama gilaaaa and SO7 pun dah hampir menyepi.

    ReplyDelete
  11. ehem, sahabat sejati tu lagu blog aku ler..hehe

    ReplyDelete
  12. @WZulhilmi
    letto sedap sbb suara vokalis dia unik..
    dude, jom karaoke!!hahaha

    @kata kila
    setuju!!!

    @topek
    oh! lagu tu antara faveret aku gak..suara dia best!!

    @Wan Zulqhairi
    yup! ungu pon layan lentok habis... 'cinta dalam hati' paling masyuk..

    @fadh ^_^
    melodi lagu tu salow n layan habis..hehehe

    @Encik Psychopath
    hehehe, girl power! erk?

    @tulip
    diorg dah dianggap band lama, arus baru dah ketepikan diorg..but diorg still my faveret band...hehehe

    @hahau
    duta paling takleh blah mukanya..hahaha

    @nyonya penang
    hahaha, takpe..asal nyanyi pon dah ok...

    @Nesa Wazir
    oh! hijaudaun pernah dgr, tp tak pernah layan lg..bakal dicari dong..hehehe

    @m i r a f i q a
    hehehe, wali band kalo dgr byk kali boleh naik bosan laa..hahaha

    @One-Nie
    kbykan org lahir 80-an mmg membesar dgn lagu SO7..diorg hot mase sekolah kot..hehehe

    @Atikah
    saya pon jugak..hehehe

    @CikGusi BingbOo
    ok, biar aku terus terang..
    aku dapat idea nk blog entri ni sbb aku bukak blog ko laa..hehehehe

    ReplyDelete
  13. macamane nak komen ek, ble aku baru je nak list lagu2 as my fav, dan aku terbace komen2 kat atas, lagu2 tu aku minat gak.

    bedal suma a senang? heh.

    ReplyDelete
  14. aku suka lagu-lagu samsons dengan ungu.memang layan.

    ReplyDelete
  15. salam
    layan gua juga minat.sila on 7

    ReplyDelete
  16. cEro! so7 band fav aku sepanjang usia. aku sangat gila dengan lagu depa sejak sekolah lagi. sahabat sejati, sebuah kisah klasik antara fav. pergh..lagu indon kebanyakan semua besh2 sebab menyentuh jiwa kita. samson, dmasiv, seventeen, letto, dll semua aku suka.

    ReplyDelete
  17. @arif khaibara
    hahaha, boleh2...tp layan2 indon pon, lagu tempatan jangan dilupain dong..hahaha

    @storyfromme
    samsons n ungu layan sbb suara vokalis yg mmg feel habis...

    @b.r.u.t.a.l.s.o.l.o
    bagus, sama minat!

    @hanaahmad
    so7 lagu dulu2 mmg best n layan, cuma kebelakangan ni lagu diorg tak byk yg feel..satu dua je..kan???

    ReplyDelete
  18. Pegang sayapku, jangan pernah lepaskan
    Bila ku ingin 'TERBANG'… terbang meninggalkanmu..

    tapi bila sampai satu masa terpaksa lepaskan..

    ReplyDelete
  19. @Fisz
    menusuk tepat ke hati..hehehehe

    ReplyDelete
  20. ckp psl lagu, apsal x letak lagu kt blog ko? ke ade tp aku yg xtau? haha

    ReplyDelete
  21. @CikGusi BingbOo
    haha, blog aku berat..kalo nk letak lagu akan jadi super-berat...
    aku pon tak tau ape yg buat berat...hahaha

    ReplyDelete
  22. aku suka melly...opick.. :)
    zaman aku sekolah ni S07 hehehe

    -nekmo-

    ReplyDelete
  23. @Anonymous
    nekmo..
    hahaha, melly aku kureng sket..

    ReplyDelete
  24. betul la..lagu indon tak banyak yang melalak tak tentu pasal..

    aku suka letto.kangen band pun bes gak

    ReplyDelete
  25. @jaaFahiza
    tau takpe, pd aku, indon pentingkan kekuatan lgu tu sndri, bukan kekuatan vokal semata2...
    letto layan..

    ReplyDelete
  26. I'D PREFER DEWA19 AND PADI. LEGEND!

    ReplyDelete
  27. @SHE
    dewa pon layan gak..
    padi suara unik, suka...

    ReplyDelete
  28. aku tetap suka s07 sampai sekarang. ingat lagi first time tgk so7 live masa form 3. hampir pengsan masa tu. sgt precious. hehe

    ReplyDelete
  29. @s.u.h.a
    yeke? alaaa, dengkinye..
    tak pernah ade peluang nk jumpa diorg...

    ReplyDelete
  30. Lagu Indonesia memang best....semua musik Indonesia bes-best...tak macam di malaysia ni...musik biasa ajeeeee tak best tak ada kualiti

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Faisal
      Kan? Tambahan pulak sekarang ni. irama dah sedap, tapi lirik macam merapu sikit..Dah tak sepuitis dan semenusuk kalbu dahulu...hehehe

      Delete
  31. Hey, try to listen:
    Kau Tak Sendiri by Bondan Prakoso

    ReplyDelete
  32. Cuba awk dngar lagu dr power slave,vooddoo,sahara,ucamp,sket,hengky supit dn lnn...lagi best tau

    ReplyDelete
  33. Voodoo ..salam untuk dia, ..terbaik

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: