Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Dec 29, 2010

DIA, yang Aku Sangat Kagumi 2 : Sportsmanship



Masa aku darjah..er..ntah berapa ntah..lima kot,
ada seorang classmate aku (perempuan).
Dia tak berapa pandai dalam akademik, tapi dia SANGAT CEMERLANG dalam sukan,
terutamanya Taekwan-do..

Satu perhimpunan,
dia dipanggil ke atas pentas khusus oleh guru besar aku yang boroi
untuk menerima penghargaan kerana dia baru sahaja menang
pingat emas dalam Taekwan-do peringkat zon,
dan dari segi pencapaian,
adalah mudah baginya untuk menang peringkat negeri dan seterusnya kebangsaan.

Kami yang sekelas dengan dia ni bangga nak mampus.
Ye laa, sekolah aku bukannya famous pon nak banding sekolah lain,
jadi bila ada yang hebat camni, kelas sendiri plak tu,
memang cacat arr sape yang tak bangga..


Satu hari, waktu PJ, aku nampak dia termenung tepi padang seorang diri.
Adalah pelik untuk pencinta sukan seperti dia tak ambil bahagian dalam PJ.
Aku tegur...

"Apsal ko tak main same??"
"Aku takde mood laa.."


"Apsal??"
"Gini, aku menang hari tu buat aku tak semangat.."


"Apsal plak??"
"Ye laa, aku menang bukan sebab aku menang lawan.
Lawan aku tu sakit perut sebelum bertanding, gastrik..
Aku menang automatik.."


"Tapi hakikat ko menang tak boleh diubah.."
"Aku bersukan bukan sebab aku nak menang,
tapi sebab aku suka bersaing.
Aku suka kemanisan persaingan..
Aku rela kalah lawan dari menang free.."

Aku terlopong!



This is what people called
SPORTSMANSHIP.

sports·man·ship

[spawrts-muhn-ship, spohrts-]
Sportsmanship expresses an aspiration or ethos that the activity will be enjoyed for its own sake, with proper consideration for fairness, ethics, respect, and a sense of fellowship with one's competitors. Being a "good sport" involves being a "good winner" as well as being a "good loser".

Source Wikipedia

Aku bukanlah pengamal setia semangat kesukanan ni.
Sebab aku bukanlah orang yang kuat bersukan sangat.
But still, aku amalkan satu konsep yang bagus,
'kemanisan persaingan'..

Dalam Facebook,
aku main Frontierville, Farmville, Treasure Isle, Mafia Wars dan baru-baru ni games yang dikatakan Zynga sebagai FB games yang paling cepat berkembang dalam sejarah Zynga dan bakal menjatuhkan takhta Farmville sebagai game FB No.#1, Cityville.

Apa yang aku suka dalam game di atas adalah keseronokan bersaing sesama kawan.
Macam aku, aku bersaing dengan adik aku. and of coz laa yang menang, ..ehem ehem..

Tapi ada juga laa beberapa kawan aku,
yang aku tak tahu niat dia apa, bersaing jugak kot..
tapi persaingan dia sedikit tidak unfair
sebab dia melibatkan diri dalam (contoh) forum berkongsi link untuk share hadiah, rewards, experience dan lain-lain.
No wonder laa aku tengok dalam game yang dia main,
hari ni baru level 10,
esok tetiba je dah sampai level 25 (dalam semalaman je!!)..

Cara tu bukan tak elok, tapi sedkit unfair laa kalo nak bersaing dengan orang lain yang totally main dari bawah dengan usaha sendiri.

Yang lagi sakit hati, si polan si brag kat status FB dia yang dia dah tewaskan aku dari segi level.
Then aku amik keputusan, terus berhenti main game tersebut!
(hoh! amat rendah semangat kesukanan aku..)



OK, tapi itu bukan point utama aku..
Aku membebel pasal SPORTSMANSHIP ni sebab tak puas hati dengan satu negara bangang tak kenang budi ni yang kalah main game tolak-tolak benda bulat tu.


Orang lain pun pernah kalah, tapi tak laa menyalak macam anjing kurap!
Mane SPORTSMANSHIP korang?? Dah buang buat sapu taik penyanyi porno?
Peduli apa aku serumpun, kalau nak ajak perang, aku memang front-line!


Datang negara orang haram, dapat duit, rogol anak org sorang dua, balik kampung, bakar Jalur Gemilang!
Sebab tu aku kata bangang tak kenang budi!


(dari cerita sekolah rendah, ke semangat kesukanan, ke game Facebook, ke negara bangang, aku semakin hilang daya berblog dengan fokus!)

Baca bahagian pertama 'DIA, yang Aku Sangat Kagumi' di sini.

postquam-scriptum:
Perbualan aku dengan kawan aku di atas dah aku olah sikit supaya sesuai dengan pembaca. Mana mungkin budak darjah lima boleh cakap macam tu punya ayat. Tapi aku jamin, poin dia still sama.


postquam-subscriptum:
Anda dah baca entri sampai habis? Baca semula.




14 comments:

  1. wah.. baguslah kawan ko tu..
    masa kecik2 dah berfikiran mcm tu.. bagus2..

    ReplyDelete
  2. betul ckp kwn ko tu..ape guna menang free?..sama je mcm xmenang..

    ReplyDelete
  3. bek xyah main..yedak..hahahah!

    ReplyDelete
  4. Ha..kan btul kau sibuk main ville2 tu. Ceh, kata sibuk dgn kehidupan. Hehe jgn mrh ek, saje nak nyakat.

    ReplyDelete
  5. wahhh sebijik mcm adik aku, Farah!
    dia tak hebat dlm akademik, tp hebat dlm taekwondo. selalu dpt emas. haha
    bila baca entry ni, terigt adik aku :">

    ReplyDelete
  6. kenapa kena baca semula?

    aku bab2 sukan ni memang lemah laaa

    ReplyDelete
  7. jangan lah berhenti. kau org melayu plg tggi dlm neber aku kot. selain tu, mat salleh mafia wars :<

    ReplyDelete
  8. aku ada add dua org semata nak neighbours. hahaha xD

    ReplyDelete
  9. kwn ko kecik2 da berpikiran camtu..bagus2..

    ReplyDelete
  10. nak menang biar menang bermaruah.

    ReplyDelete
  11. hahhaha.. jadik neighbour aku weh cero!

    ReplyDelete
  12. sportmanship hanya wujud di kalangan org yg masih ada maruah diri

    ReplyDelete
  13. game je kot.ahahahahah

    that's why i stop joining all those games.

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: