Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Nov 10, 2010

Kalau Muka Cantik Tapi Mulut Busuk, Hati Busuk Juga!

dua-lima-enam
maaf..


Ingat lagi entri bertajuk 'DIA, yang Aku Sangat Kagumi' bertarikh 13 Jul?
Kalau tak ingat, ambil masa baca sekejap dengan klik link di atas.
Ianya kisah tentang seorang lelaki berketrampilan mat rempit, namun tidak langsung marahkan budak-budak yang melintas jalan tak pandang kiri kanan sehingga membahayakan dirinya dan budak-budak tersebut.

--------------------

Semalam,
semasa aku nak keluar,
ada berlaku satu peristiwa.


Rajah plan buruk di atas menunjukkan kedudukan moto aku di parking kawasan rumah aku.
Yang berkepala merah tu aku..
Dot dot merah itu adalah jalan yang harus aku ambil.
Kereta kuning besar tu adalah Storm, besar dan tinggi.





Aku undurkan moto untuk mengarah ke kanan,
tanpa disedari ada sebuah skuter Honda Click biru dari arah kanan.






Tak sempat aku nak ke depan balik mengelak,
BAAAMM!!!
Tercium mulutnya ke bontot aku.


Moto aku senget ke tepi,
tapi Honda Click tu tumbang ke kiri jalan.
Penunggangnya terdudk di atas jalan tar.
Penunggangnya seorang perempuan lebih kurang sebaya.

Dari segi salah,
aku mungkin salah sebab undur moto tak pandang kanan,
tapi aku pandang kiri.
Cik adik seorang lagi boleh disalahkan sebab itu jalan dua hala, tapi dia berada di kanan jalan.

Jadi, aku berniat nak marah dia.
Dah sedia dengan kata-kata maki dalam hati.
Tapi, bila nampak cik adik tu terduduk atas jalan tar,
dengan moto tersungkur kat kiri jalan,
aku cool sikit, dan teringatkan mat rempit dalam entri 'DIA, yang Aku Sangat Kagumi'.

"Sori, OK tak??" aku tanya.

"B*BI betol!" ayat mula cik adik tu.
"Ko ingat ni jalan bapak ko punye ke??
Sakit laa BODOH!!"

Kasar ayat dia.
Dia berdiri, gosok-gosok punggung seluar.
Aku dimaki hamun oleh dia dengan nada suara yang tinggi.
Sedangkan apa yang aku mampu buat ialah berdiam diri.
Segala jenis binatang keluar dari mulut 'wangi' dia.
Aku terus berulang kali meminta maaf.
Tapi tetap dibalas caci-maki...

"Sabar..Setiap sabar ada ganjarannya."
Benak hati kecil aku.

Bila ada dua moto berlanggar,
seorang lelaki, seorang perempuan,
yang perempuan asyik marah-marah,
yang lelaki asyik minta maaf,
orang luar yang tak nampak kejadian akan berfikiran bahawa yang salah adalah SI LELAKI.
Dan AKULAH lelaki itu.

Datang seorang pakcik yang aku tak kenal membebel depan aku.
Siap kata, "Aku kenal bapak ko ni, nak aku repot? Dasar mat rempit."

Tuhan saja yang tahu betapa terhinanya aku.
Dimaki dan dilabel mat rempit hanya kerena meminta maaf kepada orang yang buat salah.

Aku tak melawan, pekakkan diri, aku nak berambus dengan segera.
At least apa yang boleh aku buat ialah angkat moto Honda Click dia tu dan tolak ke tepi jalan.

Aku angkat.
Di bawahnya, aku ternampak sebijik henpon.
Aku angkat dan lihat.
Ada SMS yang tak sempat habis untuk ditaip.
Aku senyum.

"Itu henset aku laa.."
cik Adik tu meminta henfonnya.
Aku hulur, dan berkata,
"SMS semasa sedang bawak moto..
Awak patut malu dengan diri sendiri.."

Maka,
tersentaplah cik Adik tu dan pakcik yang tak dikenali yang nak repot kat bapak aku tu.
Ternyata Mat Rempit hina ni tak bersalah.
Kemalangan berpunca dari kecuaian berSMS sambil menunggang.

Aku berlalu tanpa kata.

Dua perkara aku kesali:
  • Perempuan yang sepatutnya bersifat lemah lembut, maki hamun aku padahal aku tak salah.
  • Pakcik yang tak tahu asal usul kejadian terus marah aku, ugut aku, dan label aku mat rempit hanya kerana aku lelaki yang tak hensem?

Dunia memang tak adil.


Kesian Elisa aku.
Tercabut nombor plat belakang.

postquam-scriptum:
Aku takkan lupa muka cik Adik tu.
Sekali lagi aku jumpa dia, aku rogol dia.
Hahaha (rogol rogol rogol rogol!!)




47 comments:

  1. rogol???

    hampes kau kalau betul dia kene rogol tk pasal2 kau kene tuduh !!

    tgh sms rupanya hahaha patutla masuk jalan org.

    ReplyDelete
  2. manusia judge orang without think critically.pakai hentam orang based on their own judgement.tak adil kan dunie?tapi nak buat mcm mane,sabar je la.dunie ni je yang kite ade.

    and manusia mmg suke tuding jari kat orang tapi tak sedar yang 4 lagi jari yang laen tengah tepat tunjuk kat diri seniri.

    nasihat saye,sabar.
    and what u did was great as human being.tahniah.
    kate2 lagi tajam dari pedang.anda da kalahkan mereka.
    takpe kalau laki tu tak hensem macam brad pitt pon asal ade bahase.so,sile bangge diri :)

    ReplyDelete
  3. tahniah cero!
    tahap ksabaran kau masih tinggi disaat hati dah bernanah:)

    ReplyDelete
  4. wanie..haha aku pun cam tergelak je bab.. rogol tu haha... punyer ar baca serius..tapi part last tu xbleh tahan..

    hehe biasa ar.. selalunya pompuan muka je lawa..tapi hati busuk kalahkan longkang nak je sepak2.. (haha luahan hati aku plak haha) sekian..

    ReplyDelete
  5. peh, baik ko ni, sungguh sopan santun budi bahasa kena maki dengan perempuan rilek lagi.

    orang memang selalu menangkan perempuan tanpa selidik dulu.

    kagum dengan kesabaran ko bro.
    ade hikmah tu.
    look at the bright side

    ReplyDelete
  6. "SMS semasa sedang bawak moto..
    Awak patut malu dengan diri sendiri.."


    fuh. mesti time tu dak pempuan ngn pakcik tu rasa pedih muka mcm kena lempang lepas kamu bagi ayat ni kan?

    ReplyDelete
  7. seriously aku benci perempuan mcm tu siak.bodoh.

    ReplyDelete
  8. rogol. rogol. rogol.!! Hahahahaa~
    aku jatuh moto haritu aku nangis. malu gler. tapi sebab sakit.nak marah2 tengking2 tak reti. haha. =P

    ReplyDelete
  9. kau puas kan?? dunia kadang kala memang tak adil..

    ReplyDelete
  10. hahah kalo aku hempuk je pompuan tu dengan helmet.

    babi, babi, suka sangat sebut babi babi, pernah makan babi ke?

    kalo lelaki mmg kena pukul la. tp kalo perempuan cakap mmg kena penampar la kasi ada pemerah pipi sikit sama itu gincu bibir (darah).

    hehe sorilah aku bukan lelaki yg agak baik dengan orang kalo orang buat najis dengan aku.

    p.s: b*tches always barks for nothing!

    ReplyDelete
  11. pompan zaman skang...

    *not all girls k* haha

    ReplyDelete
  12. agree dgn Amir Auxin
    not all girls eh..huu
    sy rider gak..selalu je kena label minah rempit padahal bwk motor cuma g keje je..dahla pakai baju kurung,kira da bersopan da naek skuter.mungkin nmpk kasar,tp xla kurang ajar huuu
    again,not all girls..

    -Dhia-

    ReplyDelete
  13. Amik ko! Dgn pakcik tu sekali.. adui.. menyibuk betul pakcik tu.. siap nk report2 kat ayah ko sekali.. busybody punya pkcik.. dtg2 terus jerkah.. bkn nk tanya apa dulu.. *tiba2 emo*... pak cik akhir zaman... LOL!

    ReplyDelete
  14. hampagas tul la.. org berbudi, kita berbahasa kan.. ada pulak maki2 camtu.. len kali cakap macam ni, cuba lah bawak beristighfar sikit.. biar dia kena sebijik!

    ReplyDelete
  15. ko beruntung sbb memiliki hati yg sabar..
    kalo osmet aku..dh lama die tengking balik pompuan tu..
    hahahah..

    ReplyDelete
  16. @.::WaNiE::.
    hahaha, skali ade kes dia kena rogol, abes blog ni boleh jd bukti..
    hahaha

    @msmoonlightdim
    haha, tgh blajar sabar skarang...
    kalo dulu, mmg dh kena balik dh org camtu...

    @farahmoque
    hati mmg dh panas dah...
    tggu kejap je lg, mmg nk meletop..
    seb bek arr blah awal2...

    @SyahNas80 @ Nana
    mmg nk rogol pon kalo jumpa dia..
    hahaha..
    muka alwa, kalo budi bahasa pon lawa, mmg dh pakej cun dh tu..

    @Sca Ndx
    kesabaran tu sket je..
    aku hrap aku boleh sabar lg lain kali...
    hehehe

    @Fina Fento
    pompuan tu mmg terkedu..
    yg pakcik tu aku tak tau..
    terdiam dia..
    hehehe

    @kata kila
    sgt ntah hape hape..
    hehehe

    ReplyDelete
  17. @Bukan Gadis Comel
    haha, kira bagus laa...
    ni tak, sekali dgn mulut pon nak membusuk gak..
    aku benci!!

    @sakura lover's
    puas gak arr...
    tp aku sgt benci pompuan camtu...
    wat jatuh maruah pompuan je...

    @Shukjessa
    aku dulu pon camtu gak...
    tp skang aku kena blajar sabar byk sbb kalo marah2 pon tak jadi ape..
    bile sabar, kita jd lagi kuat...

    @Amir Auxin
    haha, not all girls..
    byk lg yg baik2 belaka...

    @Anonymous
    Dhia,
    org terlalu senang menghukum...
    mereka harus memahami..
    hehehe

    @KERAK NASI
    aku buat video 3gp, nak??
    hhehehe

    @WZulhilmi
    Slack aku tak cam pakcik tu,
    kaloo dia jiran aku, mmg jadi bahan je nanti...
    konon kenal bapak aku, ntah2 tak knal pon...

    @liyana aziz
    tu laa psal,
    dah laa aku tak salah, pastu kena marah...
    adoi...

    @pu3aan
    sabar kena ade, sbb tak semua bende kita boleh marah2..
    kan kan kan???

    ReplyDelete
  18. pehh..kau boleh saba ea..tapi pempuan kan..kalau budak laki tadi dah lame aku sedas dahi dan pipi baru die tau mane babi mane lembu

    ReplyDelete
  19. aduhh..
    susah juga kalau jumpa orang mulut lancang macam tu.
    hee.

    rogol?
    errr.. :D

    ReplyDelete
  20. kasi tau mak bro la..ada org buli bro kat jalan!heee :D

    p/s: jgn rogol2..tak baik!itu anak dara org :)

    ReplyDelete
  21. muke aku cun.tp mulut aku tak bape nk cun.cmne tu?

    AHAHAHA!

    tp aq xpnh maki org tanpa sebab weyh.gile kot.dh la slh sms mse bwk moto.bahaya!pompuan mcm tu klu aq jumpe,aq lempang je.

    pakcik tu pulak,sorry lah pakcik.pakcik ni buta lah.

    ReplyDelete
  22. uishh.. terus nak rogol.. haip2, jangan.. hoho..

    minah tu pun satu hal lah.. nak tegakkan benang basah la konon.. padahal sendiri tau salah.. dengan bawak moto lane tak betul.. henset kat tangan lagi.. ntahnyer kepala pun berangan jer bawak moto tu..

    itu la.. orang suka nak label kalau laki tak ensem.. tapi jangan la nampak rempit sangat.. hehe..

    tapi kalau tak buat salah, buatpe beria nak takut kan.. pakcik tu poyo jer lebih.. ntah kenal ngan bapak cero ntah tak.. haha..

    ReplyDelete
  23. ramai je maknosia yg salah tapi tak nak ngaku,kira nak blame org.tapi kau bernasib baik sbb Allah saje bg kau nampak tembelang itu bitch.rogol je skali ngan pakcik tu..hahaha

    ReplyDelete
  24. rogol je keje ko.
    (eh?)

    -kudozu

    ReplyDelete
  25. perempuan memang camtu semuaaaaaaaaa tak boleh buat ape...

    ak plak naik tension baca entri ko ni sbb ak fhm prasaaan ko, tp kes ak kecil2an je tp byk kali.

    ReplyDelete
  26. @hentakbelipat
    haha, boleh sabar sbb dia pompuan kot..
    mmg, kalo laki, aku kasik helmet dulu baru tanya OK ke tak..

    @dylli
    bab marah tak kisah sgt, sbb tgh sakit, mesti laa rase nk marah je..
    tp bab carut tu yg buat panas..

    @little cart00n
    u know what? cEro dh cite mende ni kt mak, then mak sgt hangin n marah, siap kate nk carik sape pompuan n pakcik tu..

    @iemaZAIMAH
    beb, jaga sket mulut tu..
    kalo jumpa org yg OK takpe..
    takut jumpe org cam aku ni, kene rogol nanti..hahahah

    @gha sudin
    haha, org dh sakit, mane nmpak salah ke btol ke..
    pakcik tu pon, dh nmpak aku muka jahat, sure tuduh aku dulu..
    hehe

    @Dark Half
    hahaha, rogol dgn pakcik2 tu skali??
    uweekk!! muntah!!! hahaha

    @Anonymous
    kudozu,
    hahaha, takot???

    @Lupi
    kesian kan manusia mcam kita ni??
    asyik disalahkan je...
    mentang2 laa takde rupa..

    ReplyDelete
  27. hoi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    dah pandai kan nak rogol2 ni???


    cubit nak?

    ReplyDelete
  28. eh cero..
    aku nak masuk kontest kau lagi lah..

    versi esoksemalam...

    ade mende nak tunjuk kat kau..

    izinkan aku masuk kontest yer..haha

    ReplyDelete
  29. boleh x aku nk ckp cmni.....
    em, aku suke la comment kalau kau ckp sal moto kau..... hahahahahha

    ReplyDelete
  30. bagosss , cam ni lelaki hero ! hehe

    apasal tak hempuk je nset dye tu cam sepak side mirror mamat kelisa tu ? haha

    ReplyDelete
  31. @lumut
    nak masuk lg??
    silakan silakan..
    tak kisah pon..

    @echasuzrin
    hehe, sbb moto aku nama elisa, kan??

    @Mi Ss KaLeKaLe
    agak2 nak wat gak aritu, tp kang tak psal2 kena ganti plak henset dia..
    hehehe

    ReplyDelete
  32. rogol? jgn bro....aku tau ko x watnye...
    blasah sudeh....pki topeng pastu blasah...fokus bhgian mulut yek...gigi berterabur pon x pe sbb skg dh de teknologi gigi palsu...haha3
    aku de motor n nek motor....so aku minah rempit jgk ke? ish3
    sesetgh org ni sng sgt judge org...
    sowi to say...aku pompuan n aku klu blanggar ngn org x kire la ngn ape pon...aku automatik akn say sowi(kdg2 sbb aku melatah skit n hrp jdi tabiat aku)pd org tue wlpn bkn slh aku...so x sumer pompuan camtu...chill bro...tuhan dh tunjuk bkn slh ko...n tue slh pompuan tue...

    ReplyDelete
  33. aku bce p/s kau ni byk kali, "rogol rogol rogol!!" tu kelakar. hehe. boleh byg gaye tgn utk ayat tu. hahaha

    ReplyDelete
  34. @Miss Comot
    terlalu cepat menghukum adalah kelemahan manusia yg sejati..
    andai kata manusia mampu atasinya, kesejahteraan sentiasa mengiringi.

    @m i r a f i q a
    ahaha, semangat waja utk merogol..
    rogol rogol rogol..haha

    ReplyDelete
  35. tak ptutlah that girl macam tu, takde manners dan tak nak ngaku salah.

    silap2, boleh hilang sabar.
    anyway, mujur kamu cool.
    s.a.b.a.r la

    ReplyDelete
  36. @echasuzrin
    haha, nanti aku bykkan entri psal moto aku, biar ko slalu baca..
    hehehe

    @miss nina
    naseb baek tgh mood nk sabar waktu tu..
    kalo tgh mood marah, mmg trok dia kene..
    hahaha

    ReplyDelete
  37. alahai..ciannyee ko..hehe..
    xpe..t kalau aku langgar ko..aku tak maki ko..aku nyanyi lagu kat ko ek cero..haha

    ReplyDelete
  38. @nekmo
    haha, kalo camtu, aku je laa yg langgar ko..
    baru boleh dgr lagu..
    hehehe

    ReplyDelete
  39. bangge btul dgn rogol.haish.
    xjadi arh dating.cancel2.

    AHAHAHHAA!

    ReplyDelete
  40. @iemaZAIMAH
    hahaha, ko dh takut ke???
    wahahha...

    ReplyDelete
  41. tak pun.sikit pun tak.sbb aku pecaya kwn aku.

    eh,kau kwn aku kn? ;P

    ReplyDelete
  42. hahaha.... ok gak tu.......
    tp, kalau bukan sal moto pon, aku bace gak~ hehehe

    ReplyDelete
  43. haih malunyaaaa :( kenapa tak ada rasa macam hormat dekat org even org tu salah mcm mana pun. malunyaaaaaa

    ReplyDelete
  44. @iemaZAIMAH
    hehe, trima kasih laa percaya aku...
    kita kawwan..hahaha

    @echasuzrin
    hehe, slalu slalu laa komen yek!!

    @Liyana Lunia.
    manusia pelbagai ragam..
    ada 100 org, maka 100 ragam..
    apa yg boleh buat, sabarlah..kan??

    ReplyDelete
  45. sabar lah k hehehe.biasalah hidup...makin kita baik makin d tekan (kadang2 lh) ..p ALLAH adil, nnt adalah ganjaran dia ..:D

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: