Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Aug 16, 2010

Satu Hari di Bulan Ramadhan 2: Sabar & Bersih

eight-in-between-ones
I'm sorry..


Dalam satu kelas Pendidikan Agama Islam,
1994, Kuala Lumpur.




"Kenapa kelas kamu kotor ni??
Tahukah kamu semua yang 'kebersihan separuh dari iman'?"

Seorang Ustazah dah start membebel sebab kelas ajarannya semak dengan kapal terbang kertas dan berdebu.
Alaa, mengajar budak darjah dua,
what did you expect??

Sebelum Ustazah mulakan kelas,
semua murid diminta kemas sekitar kawasan masing-masing.
5 minit berlalu, kelas kemas laa sikit..
Lagi bagus laa dari tadi walaupun takde laa kemas mana pun.
Ustazah mulakan sessi pembelajaran..

"Rukun Iman ada enam perkara..
Percaya kepada Allah,
Percaya kepada Nabi-Nabi dan Rasul-Rasul
Percaya kepada Malaikat-Malaikat
Percaya kepada Kitab-Kitab
Percaya kepada Hari Akhirat
Percaya kepada Qada' dan Qadar"


Tiba-tiba Azman, ketua kelas angkat tangan..
"Ustazah...saya ada formula nak dapat Iman penuh.."

Ustazah pelik dan ingin tahu..
"Kongsilah dengan rakan-rakan.."

"Kita perlu ada dua perkara,
pertama SABAR, kedua BERSIH..
Sebab SABAR SEPARUH DARI IMAN
BERSIH PUN SEPARUH DARI IMAN..
Jadi, separuh campur separuh dapat Iman penuh.."


Satu kelas ketawa...
Ustazah dah muka merah..

"AZMAN, KAMU BERDIRI DI LUAR!!!"
Ustazah herdik Azman sambil tuding jari ke pintu.
Azman bangun dan pasrah..

"Haha, Ustazah dah marah!!
Ustazah hilang sabar..
Iman Ustazah tinggal separuh je..."

kata kawan Azman yang duduk di meja sebelah Azman.

Satu kelas ketawa lagi..
Muka Ustazah bertambah merah..

"KAMU PON!!! KELUAR!!!"




Kawan kepada Azman yang duduk meja sebelah tu adalah aku.
Bila dikenang kembali, jahat betul aku kecik-kecik dulu, ek?
Minta maaf, Ustazah...




16 comments:

  1. dei apedaaa, marah budak2 pun camtu ke?

    hehe kek nye ngajar bebudak, tapi dah terbalik bila pengajar emosi, apa yang budak2 dapat belajarkan =)

    ReplyDelete
  2. best weh kecik2 buat jahat..
    bila da besar leh ingat balik..
    =p

    ReplyDelete
  3. hahaha... adoyai.. pening la klo dpt ank murid mcm nie..

    sbb tu takleh ckp sabr itu separuh drp iman..

    kita kena cakap sabar it "sebahagian" drpd iman..


    opss.. termengajar kt sini plak.. hehe

    selamat berpuasa.. ^__^

    ReplyDelete
  4. hahaha3 klakar tol....dasat ko ek still lagi igt time dolu2...
    aku pon da x brp igt time kecik2 ni...mmber time skol rndh dulu pnh gtau die pnh mai raye umh aku...tp aku pon x igt...haha3

    ReplyDelete
  5. @Shukjessa
    sakat cikgu masa skola rendah mmg hobi aku..

    @fiQ
    bile besar rase mcam bersalah je..
    hahaha

    @oh farah
    dah lupa nama ustazah, kalo tak boleh cari mintak maaf..

    @@ien_R@z
    yup!! perkataan 'sebahagian' lg tepat dr 'separuh'

    @Miss Comot
    ni je pon yg aku ingat..
    mende2 wat jahat ni mmg slalu ingat pon..haha

    ReplyDelete
  6. hahahahahahahha..lawak tol la hampa ni....

    ReplyDelete
  7. ustazah kurg sabar..ape lah..ustzah la ptutnye yg plg lemah lembut n penyabar..haih -_-"

    ReplyDelete
  8. halamak,

    ustazah pun cepat nau naik anginnye :P

    ReplyDelete
  9. sian ustazah ko tu..
    xpsl2 iman die tinggal separuh..
    hahaha..
    kalo die ingt lg ape yg korg ckp ni mesti die gelak giler2..hahaha..

    ReplyDelete
  10. @nenek moden
    haha, kecik2 mmg nakal sket...

    @iemaZAIMAH
    semua ustazah yg pernah ajar aku semua garang..
    tp semua ustaz yg pernah ajar aku semua cool..

    @hentakbelipat
    tu yg nk mintak maaf kt ustazah tu..tp tak tau nk carik mane lg...

    @.::WaNiE::.
    haha, timing tak btol kot...

    @pu3aan
    hehe, harap sgt dpat jumpa dia bile2...

    ReplyDelete
  11. @raja dinie
    hahaha, nakal is a good word dinie...

    ReplyDelete
  12. ustazah ni dah kawen lom? agugu :P

    nakal bgus. menjana otak (:

    ReplyDelete
  13. @m i r a f i q a
    hahaha, pd waktu tu aku rase blom sbb dia ustazah muda..
    hahah

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: