Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Apr 6, 2010

Graffiti : Seni atau Masalah?

this is ninetieth..
..and I'm sorry!!


Graffiti adalah dari perkataan itali Graffitio bermaksud 'lorekan' atau 'scratched'..
Ianya satu seni yang telah wujud dari zaman Greek Purba dan Empayar Roman lagi..
Namun,
di zaman moden ini, tiada lagi lorekan,
tetapi lebih kepada penggunaan bahan moden seperti cat spray, cat air dan marker.
Kebanyakan graffiti mengenengahkan pandangan mereka tentang situasi seperti politik, ekonomi dan sosial.


Ini adalah antara graffiti terawal, yang bercerita tentang peristiwa Jesus disalib, terletak di Bukit Palatine, Rom.


Mari kita hayati antara contoh graffiti di atas muka bumi ini:









Untuk lebih lagi Graffiti menarik, sila ke sini.
Untuk tahu lebih lanjut tentang perihal Graffiti, sila ke sini.


************************

Graffiti dianggap masalah kepada sesetengah pihak
kerana kebanyakkannya dilakukan secara haram tanpa kebenaran tuan dinding..
Lihat saje graffiti di tebing Sungai Klang dan Sungai Gombak kat KL..
Sesetengahnya tak lawa mana pon,
wat cacat pemandangan je..
Namun,
bagi aku, kalo disalurkan ke tempat yang betul,
kita boleh memanfaatkan seni Graffiti ni sebaiknya..


What say you??

sumber:
Web Designer Depot
Wikipedia





14 comments:

  1. heheh sapo tak ponah tengok grafiti dekat bawah jambatan komuter shah alam pi la tengok. sure korang akan teruja.

    dan grafiti ni dari ape yg aku lihat, akan bertukar ganti corak, tatau la orang yang same atau tak tapi yang pasti lawa.

    and dekat times square kan ade section grafiti.

    grafiti ni pada aku seni, tapi ye la mungkin cara mereka agak kejam sikit (ibarat kene conteng).

    tapi kalau tengok betul-betul ada mesej yang nak disampaikan, dan benda cani kena ada orang guide la ke jalan yang benar hehe. so far, yang aku pernah tahu grafiti ni dijadikan satu kerjaya either kedai paint shop (motor or kereta), design utk iklan, design untk photographer dan macam-macam.

    aku dulu pun minat dgn grafiti tapi aku pakai pen dan conteng blakang note pad (blakang yang keras tu). sekarang ni dah jarang nak conteng-conteng, tapi teringin gak nak blajar gune air brush or direct dari cat spray tu hahah, menarik!

    ReplyDelete
  2. since syuk dah reply panjang..maka aku pun bersetuju je dgn pendapat beliau..hahaha..betol2..kalau betul channel diorang, boleh commercialize benda ni..

    ReplyDelete
  3. hehe aku bukan ape sbb penah tgk satu episod dlm the apprentice, di mana mereka wat iklan menggunakan artis-artis grafiti.

    so pokok pangkalnya, jgn cepat melatah utk sesapa pun, sebab benda ni kalo diguide elok-elok, ada tempatnya anak-anak muda takdela nak rebel mana pon.

    unless...

    poyo and wannabe...

    ReplyDelete
  4. wahh.. aku suke gambar yg first tuh.. mereka berbakat..

    ReplyDelete
  5. eh.. eh.. i mean.. gambar grafiti pertama yg berwarne tuh.. bukan yang paling atas.. hehe..

    ReplyDelete
  6. y paling atas tu gmbr ape?? heee ~~
    ak lak suke grafiti y corak prompak tuu..kreatif ah..

    ReplyDelete
  7. @shukjessa:
    ade golongan yg wat buruk nama graffiti dgn conteng secara outlaw sbb nk ade thrill katanya..

    @theSkycrapper:
    org besar2 negara mane nk pandang sume ni..
    pd diorg ni sume parasit je..
    sbb tu smpai skang takde channel yg btol2 boleh diharap..

    @.::WaNiE::.:
    Salah satu ciri graffiti moden adalah warna warni..hehehe

    @faeznaem:
    aku pon suka yg tu jgak, sbb tu dia atas skali..

    @ice♥ice:
    yg atas kali tu gmbar graffiti hasil lorekan benda keras kat dinding kt Rom masa zaman nabi Isa dulu..

    ReplyDelete
  8. graffiti ni smart la. bagus jgk utk tutup kotor2 dkt dinding. hehe :D

    ReplyDelete
  9. @Amirah Rashid

    btol2...masa kecik2 dulu pon aku slalu wat graffiti kt dinding umah, tp kena rotan dgn mak aku..

    hehehe

    ReplyDelete
  10. heheh outlaw pada aku still ok jika ianya lawa dan boleh menyedapkan mate memandang. dari dinding kotor or cat dah nak lusuh, better ade tgn artis yang rebelious ni buat something. tp kene lawa la.

    aku penah try spray sport rim motor aku pun byk yang miss kene tempat lain hahahah, bukan senang macam air brush yang boleh kawal muncung

    ReplyDelete
  11. @shukjessa

    hahaha, aku pon pnah nk spray helmet..
    dr lawa abes jd burok..
    aku mmg respek babeng kt diorg yg super power nih..

    ReplyDelete
  12. huhu..cantik2...sapa la yng bermurah ati 2...
    bek conteng kat bilik aku..hehe..
    sdap gak mata aku memandang time tdo..hehe..
    xpun..wat je kat novo aku 2..
    hehe..

    ReplyDelete
  13. @✿bieyra dhamira✿
    hahaha, conteng sndri laa..
    aku kalo contengkan, takut jd makin buruk je dinding n novo ko tu..
    hahahahah

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: