Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Mar 19, 2010

Bila Nina bertemu Budi (kembali)

this is seventy-sixth..
..and I'm sorry..


"Nina??"
"Budi! Hai..
(pause) How r u?..(pause) Apa Khabar?..(pause)"
"I..um..I'm fine."

Itulah perbualan pertama antara Budi dan Nina selepas 6 bulan 'peristiwa itu'.
Ianya mengambil masa 15 saat walaupun sangat simple.
masing-masing berbaur perasaan.
Hm...
Siapa Budi? Siapa Nina??
Biar aku peringatkan,
BLOGGER BOY


Budi adalah seorang lelaki biasa, punyai kehidupan biasa dan masalah biasa.
Seorang guru tuisyen, menetap di rumah bersama kawan baiknya, Kid.
Namun, tiada siapa ketahui identiti tersembunyinya,
seorang blogger kepada blog komik terkenal, digelar
Blogger Boy.
Suatu hari, selepas ditinggalkan kekasih selepas bertahun-tahun bercinta,
Budi didatangi teman rapat waktu kecil dan remajanya,
si gadis cina manis bernama Nina Koh.
Bibit kenangan bersama kembali menerjah.
Masing-masing tidak sedar, perasaan sayang semakin menjadi-jadi.
Namun, kemuncaknya mendapati Nina sudah bertunang di Australia.
Perasaan remuk dalam hati Budi menyebabkan mereka berpisah semula.
Nina lari ke Australia, Budi kembali menjalani kehidupan biasanya.


Tapi itu musim pertama Blogger Boy.

Musim kedua adalah situasi selepas 6 bulan.
Budi masih cikgu tuisyen, semakin rapat dengan Maya.
Maya gadis carian emak Budi di waktu Budi kecewa ditinggalkan kekasih pertama dulu.
Kebanyakkan episod berkisah tentang Budi, Maya dan pelajar tuisyennya.
Namun, selepas 16 episod, baru laa Nina dan Budi bertemu kembali.


************************

Kenapa aku minat Blogger Boy?

Tak macam drama Melayu yang suka pertengahkan kisah korporat dgn berpemandangan rumah besar-besar,
tak pon kisah cinta yang syahdu-syahdan,
ataupun kisah seram yang sampai tahap aku dah tak takut kat hantu-hantunya,
Blogger Boy lain..

Kisahnya lebih dekat dengan diri penonton
(at least diri aku..)
Kehidupan taraf sederhana orang biasa.
Dengan bahasa yang santai, lawaknya sentiasa menjadi.
Selain dari Nina yang hot, Kid yang lawak,
Budi sangat sempoi.


Jalan ceritanya sangat ringan, tapi tetap sampai mesejnya.
Blogger Boy mengajar aku,
apa yang kita mahukan, tak semestinya kita akan dapat,
walau sekuat manapun kita berusaha.
Dan itulah prinsip yang aku pegang sampai sekarang.
Walaupun dengar macam negatif dan putus asa,
tp ia mengajar aku erti redha dan berserah.
At least it's good for me, right.


***********************

Blogger Boy season 2 still on-going.
Thursday 9.30pm on 8TV.
tapi aku selalu sibuk waktu tu, jadi selalu tengok dalam web je.
Cuma log on 8tv.com.my dan klik
Blogger Boy (1 dan 2) di Catch up TV.
kalau banyak masa nak bace blog,
mesti ada masa nak layan
Blogger Boy, kan??

Nak jenguk Blog Budi di sini.
Nak jenguk website
Blogger Boy di sini (sangat best)

p/s:
Aku tak dibayar untuk promote citer nih..
Just nak sharing, sebab tak banyak citer Melayu best camni.




9 comments:

  1. masa mula2 tgk blogger boy season 1 aku igt blog tu x wujud pun. sx cari ade..haha

    budi tu clumsy tp cute! ;)

    ReplyDelete
  2. yeah cerite korporat bosan. cerita orang kaye-kaye bosan.

    aku byk miss cerita nih, kdg2 je aku tgk. huahaha tp aku suke nina tatau nape. for me she's hot hahahaha astaghfirullah hal azim...

    ReplyDelete
  3. honestly aku x penah tgk pun blogger boy..aaaa..bukan x minat @ ape..just aku memang kurang tgk tv..Tp sebab anda dah summaries, maka aku pun dah tau crita ni pasal apa..maka Thankxs ya..nnt2 kalau org tanya crita blogger boy tu apa, maka aku ulang je balik ayat kau ye lili..=D

    ReplyDelete
  4. hahaha betul betul susah nak tengok citer melayu yg 'real' mcm ni

    kalau org kaya mesti kaya abisssss menyampahhh:P

    tengok blogger boy musim satu..musim 2 ni manjang tak tgk tv sgt

    ReplyDelete
  5. @Cik N:
    tp blog dia tak update mcam dlm drama laa..
    hanya prop utk lakonan je kot..

    @Shukjessa:
    Nina mmg hot, tp di pandnag dr sudut lain, kpala dia agak besar laa..
    hehehe

    @the Skycrapper:
    baek ko layan...best dowh..
    citer yg tak pnah buat aku tak gelak..
    hehehe..

    @.:WaNiE:.:
    tak dpt tgk tv bley tgk catchup tv..
    citer tu mmg real-life punye rasenye..

    ReplyDelete
  6. Aku tau asal laki syiookk kat nina tu.. :p

    ReplyDelete
  7. mula2 tengok blogerboy ni krg phm...
    tp lma2 da tgk....pergh best...tp blik umah...8tv x de....huhu3 sadis...

    ReplyDelete
  8. hai en.cero,
    baru terjumpa blog ni smlm, layan2 pastu nak minta izin, well bagitau sebenarnye. saya amik 2 baris ayat dari entry ni utk di 'post'.
    tq in advance.

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: