Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Aug 28, 2009

19.8 Merdeka di Bulan Ramadhan..

this is my nineteen-point-eighth post..(boring!!!)


Saat aku tulis entry in, aku baru lepas solat jumaat...
Cuti skola, jadi tak brape ramai org sgt...
Selalu ramai dgn bdak2 skola je...

Khutbah berkisar tentang MERDEKA...
Ape yg bagus sangat merdeka nih??
Mane2 pergi musti nak canang sana sini...
Benda dah lame, takyah arr kecoh...
Kita pon tak abes kena jajah lagi,kan???


BODOH!!!
Sape yg sependapat dengan statement di atas..
SILA ANGKAT TANGAN...
Senang sikit aku nak maki n lepok kpala bengong korang tuh...

Mungkin korang tak penah rase suasana perang...
Mungkin mak abah korang pon tak pnah rase..
Aku pon tak pernah rase perang...
Lahir2 je dah aman dah negara nih...
Tp, atas alasan tu, patut ke korg perkecilkan Merdeka???

Tengok je laa senario skang..
Setiap kaum masing2 berkejar2...
Bukan menuju kejayaan, tp berkejar menjatuhkan org lain...

Lagi best bila Org Melayu sendiri TIKAM Melayu lain...
Sanggup belot, berjuang dgn bangsa lain nak jatuhkan bangsa sendiri..
Hanya kerana dendam, pangkat, harta dan nama...

Kerajaan pon satu...
Korup sana sini...
Yang atas sibuk goyang kaki, minum kopi, main golf...
Yang tengah plak birokrasi mengalahkan Perdana Menteri...
Yang bawah kena pijak tp tak sedar diri...

Aku tak kata aku cukup merdeka...
But at least aku tak jatuhkan org lain...
Bukan mcam setengah Melayu,
nama berketurunan, namun tak sedar diri...
Bila org bagitau salah, ckap jgn sibuk...
Bila tak bgtau plak, ilang pedoman...

Cukup laa aku marah dengan korang...
Cuma mjoriti yg bace nih Melayu...
tanya diri sendri,
APA YANG KORANG PERNAH BUAT UNTUK BANGSA KORANG???

jangan sampai kita merdeka sekian lama...
Namun dijajah perasaan PENTINGKAN DIRI SENDIRI selama itu..




2 comments:

  1. lili...aku tak baca pun ape ko tulis kat atas tuh..tapi aku agak2 patriotik la kot hahaaa....
    u know kt church aritu (sunday) talk pasal jajah n malaysia..boredd

    ReplyDelete
  2. knape ko bley ke church plak nih, akira???

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: